Van ESG-compliance naar strategische voorsprong.
Bedrijven in de hotel-en foodservice industrie staan voor een dubbele uitdaging: enerzijds voldoen aan nieuwe duurzaamheidswetgeving (zoals CSRD, ESRS en VSME), anderzijds de groeiende verwachtingen van gasten, medewerkers en partners waarmaken. Duurzaamheid is geen bijlage meer in het jaarverslag, maar een bepalende strategische draagkracht, die bepaalt hoe je merk beleefd wordt, hoe je keten samenwerkt en hoe je talent aantrekt en behoudt.

Deze masterclass helpt je om duurzaamheid om te zetten in meervoudige waardecreatie: voor de organisatie, milieu en maatschappij. Je leert de belangrijkste ESG-kaders begrijpen én vertalen naar concrete keuzes in jouw organisatie. Onder begeleiding van experts uit het vakgebied verbind je strategie met operatie, en krijg je grip op data, processen en gedrag. De focus ligt op direct toepasbare inzichten: van CO₂-reductie en circulariteit tot sociale impact, effectieve sturing binnen je organisatie en transparante rapportage.

Deze masterclass helpt jou de inhoudelijke én strategische voorsprong te creëren waarmee je duurzaamheid geloofwaardig verankert in je businessmodel, merk en dagelijkse operatie. 

Doelgroep

Deze masterclass is bedoeld voor beslissers en professionals in hotel-en foodservice industrie, verwante service sectoren en organisaties die duurzaamheid willen inzetten als drijvende kracht, in plaats van alleen als compliance-vinkje. 

Denk aan CFO’s, sustainability- en ESG-managers, (hospitality/operations)managers, controllers, financials, accountants, consultants, kwaliteits- en inkoopprofessionals en leden van ESG-/strategie- of MT-teams die behoefte hebben aan een compact, praktijkgericht programma dat hen helpt keuzes, data en rapportage rond duurzaamheid overzichtelijk, geloofwaardig en strategisch sterk te organiseren.

Hierna kun je

Hierna kun je duurzaamheid gerichter en strategischer sturen: je weet welke ESG- en CSRD/ESRS/VSME-verplichtingen relevant zijn voor jouw organisatie, je kunt een materialiteitsanalyse en samenhangende KPI-set opstellen, je vertaalt thema’s als CO₂, circulariteit, true pricing en sociale impact naar concrete keuzes in jouw eigen organisatie. Je kunt duurzaamheidsinformatie betrouwbaarder en meer bruikbaar neerzetten voor bestuur, financiers, ketenpartners, klanten en medewerkers.

Te verbeteren competenties

In drie dagen maak je de slag van ‘moeten rapporteren’ naar duurzaam ondernemen als strategische voorsprong in hotel-en foodservice industrie. Je leert:

  • Je ESG-profiel scherp te krijgen: CSRD, ESRS en (V)SME-vereisten begrijpen én vertalen naar relevante thema’s voor jouw organisatie.
  • Een materialiteitsanalyse en KPI-set te ontwikkelen die financiële en niet-financiële data slim verbindt.
  • True Pricing, CO₂-reductie, circulariteit en sociale impact te vertalen naar concrete keuzes in assortiment, operatie, inkoop en keten.
  • Met Theory of Change, governance- en AO/IB-principes je duurzaamheidsbeleid geloofwaardig te organiseren en te borgen.
  • ESG-data, IT-systemen en dashboards zo in te richten dat stuurinformatie betrouwbaar, audit-proof en bruikbaar is voor management en stakeholders.

Met praktijkcases uit hotel-en foodservice industrie, peer-feedback en gerichte reflectieopdrachten werk je gedurende de masterclass aan jouw eigen duurzaamheidsvraagstuk, zodat je met een concreet plan terug de organisatie in gaat.

Details

Niveau HBO
Duur 3 bijeenkomsten
Eerstvolgende startdatum 26-02-2026
Locatie Hotel Management School Maastricht
Erkenning Certificaat
Kosten 2.695,00
Alle details weergeven

Opbouw

Zo ziet de Masterclass Sustainable Foodservice & Hotelindustry eruit

De masterclass Sustainable Business Foodservice & Hotelindustry bestaat uit twee blokken waarbij we starten met een tweedaagse en een aantal weken later afsluiten met een blok van één dag. Tijdens de eerste twee dagen krijg je een compact maar diepgaand kader voor duurzaam en toekomstbestendig ondernemen in de food- en hospitalitysector.  Op dag 1 is er een avondprogramma inclusief een werkdiner om 20.00 uur.

Op dag 2 draai je de lens naar jouw eigen organisatie: je vertaalt CSRD/ESRS/VSME-eisen, materialiteit en ESG-thema’s naar keuzes in keten, operatie, assortiment, inkoop en governance. Op dag 3 staat toepassing centraal. Je brengt jouw uitwerking van de uitdaging in jouw organisatie mee, wisselt ervaringen uit met peers, scherpt je aanpak aan en verbindt jouw inzichten opnieuw aan strategie, data, processen en merk. Zo groeit de masterclass uit tot een leerreis die direct effect heeft op jouw duurzaamheidsaanpak, ketensamenwerking én werkgevers- en merkpositie.

Leren op een unieke manier

Persoonlijke aandacht voor jouw situatie vinden we belangrijk. Daarom werk je vanuit de aangereikte theorie, discussies en cases aan een uitdaging in jouw eigen werk. De deelnemers komen uit allerlei bedrijven en organisaties, met name foodservice en de hotelindustrie. Dit maakt het mogelijk om elkaars kennis en ervaring te verrijken en in dit onderwerp je netwerk te vergroten. Onze docenten zijn professionals uit de onderwijs en praktijk. Dat zorgt voor een programma dat divers en praktijkgericht is, en altijd de laatste trends meeneemt.

We werken in het bruisend hart van Hotel Management School Maastricht, het Teaching Hotel Chateau Bethlehem. Het kasteel ligt op de campus van de hotelschool, en enthousiaste eerstejaarsstudenten zorgen dat het je aan niets ontbreekt. Hier kun je ook overnachten tijdens het programma.

Programma

De Masterclass Sustainable Business bestaat uit twee blokken. We starten met een tweedaagse en een aantal weken later sluiten we af met een blok van één dag. 

Dag 1 – Van compliance naar meervoudige waarde

Op dag 1 maak je de stap van “we moeten iets met CSRD” naar duurzaamheid als strategische kans voor foodservice, horeca en hotellerie. In de ochtend zoom je in op ESG, CSRD/ESRS/VSME en dubbele materialiteit: wat betekent het concreet, wat moet je minimaal én waar zit je voorsprong? In de middag verdiep je je in de milieu-aspecten (E) en True Pricing: hoe CO₂, circulariteit, water, voedselverspilling en grondstoffen doorwerken in kosten, menu, inkoop, merk en keten.

Wat je leert:
•    Je kunt CSRD/ESRS in de praktijk duiden: wat moet, wat loont en waar je begint.
•    Je begrijpt dubbele materialiteit en kunt impact koppelen aan gastbeleving, operatie en keten.
•    Je kunt milieu-impact en True Pricing vertalen naar keuzes in menu, receptuur, assortimentsbeleid en inkoop.
•    Je herkent kansen voor meervoudige waardecreatie in kosten, omzet, risicobeheersing, merk en arbeidsmarkt.

Programma:
•    ESG & CSRD/ESRS/VSME: kader & urgentie – Strategische betekenis voor food & hospitality.
•    Dubbele materialiteit – Van stakeholder- en impactanalyse naar focus op wat er écht toe doet.
•    Milieu-impact & True Pricing – CO₂, circulariteit, water, verspilling en grondstoffen doorvertaald naar praktijk.
•    Van beleid naar bord – Workshop langs de gastreis: waar zie je duurzaamheid terug in concept, operatie en keten?

Dag 2 – Mens, governance & verankering

Op dag 2 verdiepen we ons in de menselijke kant van duurzaamheid én op hoe je het stevig organiseert. In de ochtend staat de S centraal: medewerkers, diversiteit, veilige werkcultuur, ketenpartners en community. Je werkt met Theory of Change om zichtbaar te maken hoe jouw initiatieven leiden tot sociale én zakelijke waarde. In de middag leg je de link naar governance en assurance: wie is waarvoor verantwoordelijk, hoe borg je datakwaliteit en hoe zorg je dat duurzaamheidsinformatie betrouwbaar en toetsbaar is?
 

Wat je leert:
•    Je kunt sociale waarde concreet maken voor medewerkers, inclusie, ketenpartners en omgeving.
•    Je werkt met Theory of Change om impactdoelen, activiteiten en meetpunten helder te verbinden.
•    Je ontwerpt een passende governance-structuur en AO/IB voor duurzaamheidsinformatie.
•    Je begrijpt wat nodig is voor assurance, audittrail en vertrouwen bij bestuur, toezichthouders en stakeholders.

Programma:
•    Sociale impact in food & hospitality – Medewerkers, diversiteit, welzijn, ketenpartners en community in beeld.
•    Theory of Change & impactmapping – Van ambitie naar logisch en meetbaar impactpad.
•    Governance & verantwoordelijkheden – Rollen, processen en RACI rond ESG, data en besluitvorming.
•    Assurance & borging – Datakwaliteit, audittrail, controles en best practices: van beleid naar aantoonbaar gedrag.

Dag 3 – Terugkomdag: Data, IT & echte impact

Op de derde dag staat jouw praktijk centraal. Je komt terug met je eigen stappen en cases uit de organisatie, deelt wat werkte en waar het schuurt, en scherpt je aanpak aan met feedback van docenten en peers. Daarnaast verdiep je je in de rol van IT en data: hoe je ESG-informatie slim koppelt aan bestaande systemen en gebruikt voor sturing, rapportage en communicatie.

Wat je leert:
•    Je koppelt ESG-data aan operationele systemen zoals finance, HR en supply chain.
•    Je leest en gebruikt dashboards en KPI’s om gerichter te sturen en continu te verbeteren.
•    Je scherpt je eigen aanpak aan op basis van peer-review en inhoudelijke feedback.
•    Je borgt keuzes en resultaten beter in processen, besluitvorming en communicatie met stakeholders.

Programma:
•    Workshop IT/Data & ESG – Integratie van ESG-data in systemen, rapportages en dashboards.
•    Terugblik & praktijkcases - Eigen case presenteren en feedback ontvangen van de docent en peers

Planning

Opleidingsdagen 2026

De Masterclass Sustainable Business vindt plaats donderdag 26 februari vrijdag 27 februari 2026 en vrijdag 17 april 2026. Blok 1met de tweedaagse vindt plaats op donderdag 26 februari vrijdag 27 februari 2026. 

Je bent van harte welkom vanaf 9.30 uur en we starten om 10u met de Masterclass. We werken dag 1 door tot 20.00 uur. Erna dineren we samen en is er volop gelegenheid voor collegiale uitwisseling. 
De volgende dag starten we om 9.00 uur. We werken door tot 18uur en sluiten af met een kort werkdiner om met een lekker gevoel na de file naar huis te rijden. 

Blok 2 vindt plaats op vrijdag 17 april. Je bent van harte welkom vanaf 9.30 uur en we starten om 10u met de Masterclass. Deze dag sluiten we af met de presentaties van jouw eigen case. We werken door tot 18 uur en sluiten af met een kort werkdiner om met een goed gevoel na de file naar huis te rijden. 

Je kunt inschrijven tot vier weken voor aanvang van de Masterclass. De Masterclass vindt plaats op de locatie van de Hotel Management School Maastricht, namelijk Teaching Hotel Chateau Bethlehem.

Startdatum
26-02-2026
Prijs
2.695,00
Bijeenkomsten
3 bijeenkomsten
Locatie
Hotel Management School Maastricht
Beschikbare plaatsen
Beschikbaar

FAQ

Welke studiebelasting kan ik verwachten?

Naast de drie lesdagen dien je rekening te houden met een extra studiebelasting van ongeveer 50 uur Dit omvat het voorbereiden van dagen met aangereikte literatuur, het uitwerken van opdrachten en het werken aan je eigen praktijkcase.

Wat wordt er verwacht bij het presenteren van mijn case?

De presentatie van je case is een praktijkgerichte eindopdracht. Je past de opgedane kennis toe op een case uit je eigen werkveld en presenteert je bevindingen. Het is een unieke kans om meteen feedback te krijgen van de docent en je peers die je mee terug kunt nemen naar jouw organisatie. 

Kan ik de Masterclass combineren met een fulltime baan?

Daar is de opleiding speciaal op ingericht. De opgedane kennis kun je zo direct in praktijk brengen in je bedrijf of organisatie. Je zult de masterclass volgen met professionals uit verschillende werkvelden. 

Volgens welke methode wordt er in deze masterclass gewerkt?

De module combineert theorie en praktijk door middel van interactieve sessies, cases, praktijkcases en gastsprekers. Bovendien werk je gedurende de Masterclass aan een eigen praktijkcase, zodat je de opgedane kennis direct toepast in jouw werkomgeving. Hierdoor heeft de module niet alleen een sterke academische basis, maar ook directe impact op jouw werk.

Heb je nog andere vragen? Neem gerust contact met ons op!

Praktische informatie

Over de docenten

Onze trainers zijn inhoudsdeskundigen en ervaren experts op het gebied van bedrijfseconomie, bedrijfskunde, controlling, auditing, data-analytics, ESG (Environment, Social & Governance) en de CSRD. Zij zullen hun kennis en ervaring op een interactieve, praktijkgerichte manier met jullie delen.

Drs. Rob Jacobs RA RC is docent-onderzoeker bij het lectoraat Future Proof Financial (Zuyd Hogeschool), PhD-kandidaat aan Maastricht University en oprichter van CIRCLE5. Hij verbindt ESG- en CSRD-eisen met solide governance, data en finance, en helpt organisaties duurzaamheidsinformatie professioneel en toekomstbestendig te organiseren.

Armand van Odekerken is senior docent en onderzoeker aan de Hotel Management School Maastricht (Zuyd Hogeschool) en Professional Doctorate-kandidaat op het snijvlak van CSRD, meervoudige waardecreatie en hospitality. Hij vertaalt duurzaamheidskaders naar concrete strategieën voor foodservice en hotelindustry en maakt zo direct impact op zowel de sector als de nieuwe generatie leiders.

Karolien van Riel MSc is lecturer Sustainable Business Management en research coordinator Sustainable Industry aan AP University of Applied Sciences and Arts. Als auteur van ‘Sustainable Business Management’ vertaalt zij complexe duurzaamheidsvraagstukken naar heldere kaders en concrete toepassingen in bedrijfsvoering en ketens.

Ir. Paul van Ruiten is zelfstandig consultant en oprichter van BureauOm. Met een lange staat van dienst in milieu- en duurzaamheidsbeleid adviseert hij organisaties hoe zij impactvol ondernemen in de praktijk vormgeven, van strategie tot uitvoering en stakeholderdialoog.

Dr. ing. Martijn Zoet is lector Future Proof Financial aan Zuyd Hogeschool en mede-oprichter van het EDM-Competence Center. Hij richt zich op data-gedreven sturing, digitale besluitvorming en het inrichten van systemen waarmee organisaties betrouwbare, bruikbare en toekomstbestendige ESG- en finance-informatie genereren.

Aanmelden?

Ben jij klaar om duurzaamheid niet langer als vinklijst, maar als strategische voorsprong in de hotel-en foodservice industrie te gebruiken? Wil je CSRD, ESRS en (V)SME vertalen naar keuzes die aantoonbare impact maken op jouw business, keten, gasten en medewerkers? Zie jij de kans om je organisatie geloofwaardig, toekomstbestendig en aantrekkelijker te positioneren? Schrijf je dan vandaag nog in; het aantal plaatsen is beperkt.

Aanmelden kan via de aanmeldbutton op deze pagina.

  • Kosten: 2695 euro, inclusief overnachting en ontbijt, arrangementskosten en diners
  • Locatie: Teaching Hotel Chateau Bethlehem, Maastricht
  • Data: donderdag 26 februari met avondprogramma en overnachting, vrijdag 27 februari 2026 en vrijdag 17 april 2026.
  • Voor meer informatie kun je contact opnemen met Emma Mirrer – Molenaar via exed.hmsm@zuyd.nl

    of via +31 (0)6 42 34 2007

Toelatingseisen

Deze masterclass is geschikt voor professionals met een hbo-werk- en denkniveau die duurzaamheid, CSRD en ESG willen vertalen naar strategische keuzes, stuurinformatie en concrete toepassing in de hotel-en foodservice industrie. We doen een schriftelijke intake om te zorgen dat de masterclass optimaal aansluit bij jouw rol, verantwoordelijkheden en ervaring.

Certificering

Na afronding van deze module ontvang je een certificaat van de Hotel Management School Maastricht. Een waarmee je als professional kunt aantonen wat je weet, kunt en begrijpt na succesvolle afronding van deze Masterclass. Het certificaat wordt geregistreerd in het systeem van Zuyd Hogeschool.

Kunnen wij je helpen?

We denken graag met je mee. Heb je vragen over een opleiding of wil je samen ontdekken wat bij jou past? Stel je vraag of plan een studie-oriëntatiegesprek met een van onze coaches.
Wij zijn op werkdagen bereikbaar tussen 9:00 en 12:00 uur.

Aanmelden voor deze opleiding

Lijkt deze opleiding je wat en wil je je graag aanmelden? Klik dan op onderstaande knop om naar het inschrijfformulier te gaan.