Let op! Er geldt momenteel een wachtlijst voor EVC aanvragen. Hierdoor zijn wij niet in de mogelijkheid om aanvragen in behandeling te nemen. Meer informatie volgt op deze pagina.

EVC is een landelijk erkende methode waarbij jouw (werk)ervaring afgezet wordt tegen een erkende opleidingsstandaard op hbo-niveau. De uitkomsten van de EVC-procedure worden vastgelegd in een EVC-rapportage. Deze rapportage kun je gebruiken bij (interne) sollicitaties om aan te tonen dat je beschikt over de gewenste competenties.

Momenteel kun je bij ons een EVC procedure aanvragen op het gebied van:

 • Sociale Studies 
  De competenties die op het gebied van Sociale Studies getoetst kunnen worden, zijn de competenties behorende bij de hbo bachelor Social Work
 • Herregistratie Fysiotherapie
  Herregistratie Fysiotherapie is bedoeld voor fysiotherapeuten die om welke redenen dan ook niet voldoen aan de urennorm. Bij het positief afsluiten van de procedure ontvangt de deelnemer op basis van het resultaat een Periodiek Registratie Certificaat (PRC). Met dit PRC kan de deelnemer zich weer in het BIG register laten registreren. 

Voor wie?

Met EVC kun je de meerwaarde aantonen van het verschil tussen het opleidingsniveau en het huidige werkniveau. Je kunt een EVC procedure aanvragen wanneer je:

 • drie of meer jaar werkervaring hebt (functie- en niveau-onafhankelijk)
 • wilt aantonen welke competenties je op hbo-niveau beheerst maar je niet over relevante diploma’s of certificaten beschikt

Hierna kun je

Met EVC maak je jouw competenties inzichtelijk voor je werkgever en/of de arbeidsmarkt.
Daarnaast kun je met het EVC traject:

 • Een leeruitkomst aantonen, hetgeen mogelijk kan leiden tot een verkorte route van een deeltijdopleiding. Het besluit of de aangetoonde leeruitkomsten kan leiden tot een verkorte route, zal ten allen tijde genomen worden door de betreffende deeltijdopleiding.
 • Inzicht krijgen in je talenten en je kracht, zodat je een bewuste vervolgstap kan zetten in je carrière.
 • Formele erkenning krijgen van ervaring op hbo werk- en denkniveau.
 • In aanmerking komen voor een verkorte route naar een hbo-diploma.
 • Kans maken op een nieuwe baan of promotie
 • Gericht leren, niets wat je al weet. Hierdoor heb je lagere opleidingskosten.

Opbouw

De EVC-procedure bestaat uit vijf stappen.

Stap 1: Intake

Tijdens het intakegesprek bekijk je samen met de adviseur of een procedure zinvol is, wat wij van je verwachten en wat je van ons kunt verwachten. Hierna volgt een positief of negatief advies om de procedure succesvol te kunnen afronden.

Stap 2: Begeleiding

Je gaat aan de slag met het verzamelen van bewijzen uit de praktijk die de competenties van het gekozen profiel aantonen. Je voegt die toe aan een digitaal portfolio. Je krijgt in deze fase een begeleider toegewezen die je op weg helpt met het correct opnemen van een of twee bewijzen bij één competentie. Vervolgens voeg je zelfstandig alle bewijzen van overige competenties toe. Het is je plicht om alleen eigen materiaal toe te voegen.

Stap 3: Waardering

Zodra je portfolio compleet is, voer je een  assessmentgesprek met twee assessoren. Zij bevragen je over de (ontbrekende) inhoud van je portfolio.

Stap 4: Erkenning

De uitkomsten van het assessment worden vastgelegd in een EVC-rapportage. Dit is een officiële erkenning van jouw kennis en vaardigheden. Hiermee kun je richting je (nieuwe) werkgever laten zien welke competentie jij op welk niveau beheerst.

Stap 5: Evaluatie

Na afloop van de procedure en ook na een half jaar vindt de evaluatie plaats. Daarnaast heb je meteen na de procedure recht op een afrondend gesprek.

Planning

De EVC-procedure verloopt voor 90% digitaal en kan op elk gewenst moment starten. Bij interesse ontvang je van Zuyd Professional een vragenlijst ter voorbereiding voor het online intake moment. Hierin wordt kort besproken: vooropleiding, werkervaring en doel van de EVC-procedure. Dit om de kans van slagen vooraf inzichtelijk te maken. Volgt daarna een positief advies, dan sturen we je de EVC-overeenkomst en overige documenten toe.

Zodra we de overeenkomst volledig ingevuld en ondertekend hebben ontvangen, start de EVC-procedure. Je krijgt toegang tot een ePortfolio waarin de opleiding, werkervaring en relevante bewijslast wordt toegevoegd. Reken hierbij op 40 tot 80 uur tijdsinvestering in een maximale periode van 90 dagen. We streven ernaar om de procedure in 3 maanden af te ronden.

Accreditatie

Zuyd Professional is een door het NKC (Nationaal Kenniscentrum EVC) Erkend EVC-aanbieder. Beoordeling vindt plaats in een cyclus van 3 jaar. De beoordelende instantie onderzoekt regelmatig diverse aspecten van de EVC-procedures en heeft het recht om steekproefsgewijs assessments bij te wonen. 

Praktisch

Kosten
De EVC-procedure kost € 2250, – (excl. 21% BTW). Daarnaast kan extra begeleiding tijdens fase 1 of 2 worden afgesproken tegen een meerprijs van € 125,- per uur (excl. 21% BTW).

Taal
De EVC-procedure wordt standaard uitgevoerd in de Nederlandse taal. Afwijking hiervan kan alleen na goedkeuring door het NKC.

Bezwaar en beroep
Iedere deelnemer heeft het recht op een klachtenprocedure met een onafhankelijke geschillenregeling. De klachtenregeling vindt u terug op onze website. Ook bestaat de mogelijkheid tot een bezwaar-procedure met een onafhankelijke beroepsprocedure. Lees hier het reglement bezwaren EVC

Aanmelding wachtlijst

Momenteel werken we met een wachtlijst voor EVC. Vul onderstaand formulier in met uw gegevens en u ontvangt van ons bericht.


  Veelgestelde vragen

  Hier vind je de meestgestelde vragen rondom de aangeboden EVC procedures.

  Maakt scholing onderdeel uit va de EVC procedure?

  Nee, de EVC-procedure is geen cursus of opleiding. Ben je op zoek naar een cursus Herregistratie Fysiotherapie dan kun je terecht bij Hanze Hogeschool Groningen of Hogeschool Leiden.

  Krijg je een diploma na het afronden van de EVC-procedure?

  Je krijgt een EVC-rapportage waarin de behaalde competenties worden opgenomen. Bij een EVC Herregistratie Fysiotherapie ontvang je ook een Periodiek Registratie Certificaat (PRC). Met dit PRC kun je je weer laten registreren in het BIG-register.

  Kan ik mijn certificaat bij een opleiding verzilveren?

  Zuyd Hogeschool heeft geen ketenafspraken met andere onderwijsaanbieders om een EVC-certificaat te verzilveren. De EVC-procedure kan niet voor dit doel worden ingezet.

  Het is mogelijk om met de EVC rapportage een leeruitkomst aan te tonen, hetgeen mogelijk kan leiden tot een verkorte route van een deeltijdopleiding. Het besluit over aangetoonde leeruitkomsten zal te allen tijde genomen worden door de betreffende deeltijdopleiding.

  Hoe is de privacy wetgeving geregeld?

  Zuyd Professional hanteert de AVG eisen bij de uitvoering van EVC-procedures. Persoonsgegevens zijn alleen beschikbaar voor medewerkers die rechtstreeks betrokken zijn bij de uitvoering van de EVC-procedures. Bewaartermijnen worden gehandhaafd.

  Voor wie is de EVC-rapportage?

  De EVC-rapportage wordt alleen aan de deelnemer ter beschikking gesteld, niet aan anderen. Alleen de EVC-deelnemer heeft het recht om anderen inzage/toegang tot de rapportage te geven.

  Welke competenties kunnen bij een EVC-procedure Sociale Studies worden aangetoond?

  Bij de EVC-procedure Sociale Studies kunnen de volgende competenties aangetoond worden:

  1. Reflecteren op beroepshandelen
  2. Signaleren en agenderen
  3. Binden en verbinden
  4. Internationaal bewust zijn
  5. Maatschappelijk bewust zijn
  6. Empoweren
  7. Methodiseren en theoritiseren
  8. Onderzoeken
  9. Integraal werken en netwerken
  10. Ondernemen en ondernemerschap
  11. Creatief en innovatief
  12. Integratie van perspectieven
  13. Visie op beroepsmatig handelen
  14. Planmatig handelen
  15. Initiatief nemen
  16. Communicatief handelen
  17. Legitimeren
  18. Zelfstandig
  19. Resultaatgericht handelen
  20. Mediagebruik
  Welke competenties kunnen bij een EVC-procedure Herregistratie Fysiotherapie worden aangetoond?

  Bij een EVC-procedure Herregistratie Fysiotherapie kunnen de volgende competenties worden aangetoond:

  1. Screenen, diagnosticeren en plannen
  2. Therapeutisch handelen

  Kunnen wij je helpen?

  Heb je nog vragen over EVC? Neem dan contact op met het kennis- en informatiecentrum van Zuyd Hogeschool.