Wat is projectmanagement?

Projectmanagement gaat over het efficiënt beheersen van projecten. Het op een slimme manier beheren van projecten is van belang voor elke organisatie die projectmatig werkt.

De voordelen van projectmanagement? Je organisatie wordt efficiënter en zal daardoor sneller en met een hogere kwaliteit de doelstellingen bereiken.

Over het algemeen bestaat het uitvoeren van een project uit enkele fases. Van voorbereiding en planning tot uitvoering en afronding. Toch moet er bij ieder project worden gezocht naar een passende werkwijze. Daar ligt de uitdaging voor de projectmanager!

Wil je jezelf graag verder ontwikkelen binnen projectmanagement of wil je graag doorgroeien naar een functie als projectmanager? Bekijk dan onze projectmanagement opleidingen op diverse niveaus.

Welke projectmanagementmethoden zijn er?

Voor het management van een project bestaan er nogal wat methoden. Veel aanpakken van projectmanagement hebben soortgelijke kenmerken en hanteren dezelfde uitgangspunten.

Overeenkomsten

Een aantal kenmerken die projectmanagementmethoden gemeen hebben:

  • Denken en handelen vanuit een resultaat,
  • Scheiding van de verantwoordelijkheid voor doel en resultaat,
  • Vooraf bepalen en vastleggen van het uit te voeren werk,
  • Eerst denken, dan doen,
  • Gericht op samenwerking en niet op onderhandeling,
  • Evenwicht tussen mens en methode,
  • Tussentijds kiezen voor stoppen of doorgaan,
  • Vroegtijdig betrekken van gebruikers en beheerders bij het project,
  • Toetsing van de voortgang van het project.

Methoden

Er bestaan verschillende projectmanagementmethoden. Een aantal voorbeelden zijn: EVO, IPMA, OPEN, PRINCE2 en PMBoK. In de ICT kennen we ook een aantal projectmanagementmethoden, zoals Agile en Scrum. Deze zijn gericht op softwareontwikkeling. Iedere methode heeft verschillende principes, thema’s en processen die de basis vormen van de projectmanagementmethode.

Waar werken projectmanagers?

Als projectmanager kun je vrijwel overal in het bedrijfsleven werkzaam zijn. Voornamelijk in de ICT, bouw, civiele techniek, consultancy en de financiële sector zijn veel projectleiders actief.

Is een projectmanagement opleiding wat voor jou?

Ben je een (toekomstig) projectleider, projectmedewerker of ben je onervaren met projectmanagement? Wil je leren hoe je de juiste personen in een project betrekt, draagvlak kunt creëren binnen je afdeling en een (project)team inspireert om met succes het project af te ronden? Dan is de opleiding projectmanagement basis, medior of senior, geschikt voor jou!

Kunnen wij je helpen?

Heb je een vraag over een van onze opleidingen of ben je nog niet helemaal zeker van je keuze? Neem contact met ons op. Wij zijn op werkdagen bereikbaar tussen 9:00 en 12:00 uur.