8 tips voor het maken van een carrièreswitch!

13-01-2020
Ga jij met tegenzin naar je werk of houdt je beroep op te bestaan? Ben je niet helemaal happy en voel je dat je niet meer op je plek zit? Dat kun je veranderen. We hebben 8 tips voor je op een rij gezet om je te helpen.

Ga eerst eens na waarom je niet meer tevreden bent met je werk. Wellicht is het veranderen van baan binnen je eigen branche een optie. Is dat niet het geval of heb je een droom die je wilt najagen? Ga dan voor een carrièreswitch.

Een carrièreswitch vraagt om moed, zelfinzicht en doorzettingsvermogen. Dat maakt het juist zo uitdagend.

Een carrièreswitch is voor iedereen mogelijk. Wellicht heb je een studie gedaan of zit je midden in je eerste of volgende baan. Het is nooit te laat. Ook als je er al een hele carrière op hebt zitten, kun je altijd switchen. Hiervoor moet je uit je comfort zone stappen en daar kun je onzeker van worden. De volgende 8 tips helpen je bij het maken van een carrièreswitch.

1. Begin met inzicht

Kun je benoemen wat er moet veranderen en waar het dan wél naartoe moet? Als je voor jezelf inzichtelijk hebt gemaakt wat je wilt veranderen, kun je je met meer focus richten op die verandering. Als de veranderstress toeneemt zijn we geneigd onze oude situatie rooskleuriger voor te doen. Trap niet in de val om daardoor alles bij het oude te laten.

2. Kijk welke skills je hebt

Ondanks dat je het roer om wilt gooien en iets heel anders wilt gaan doen, kun je natuurlijk prima gebruik maken van de vaardigheden die je in je huidige baan gebruikt. Werk je in de sales? Dan heb je waarschijnlijk goede communicatieve vaardigheden en ben je stressbestendig. Werk je als docent of leraar? Dan ben je waarschijnlijk ijzersterk in spreken in het openbaar. Dit zijn allemaal vaardigheden die je prima in andere banen kunt gebruiken!

3. Durf te dromen

Het moeilijkste, maar tegelijkertijd ook het leukste van een carrièreswitch: dromen! Je maakt opnieuw een beroepskeuze. Wat wil je worden? Probeer groot te denken. Wat spreekt je aan in een bepaald beroep? Een keuzetest kan je hierbij helpen. De uitslag laat je zien waarom bepaalde beroepen je aanspreken waardoor je een betere keuze kunt maken.

Als je niet weet wat belangrijk voor je is, wordt het erg lastig om in je nieuwe baan wél tevreden en succesvol te zijn. Vraag een gratis en vrijblijvend studieadvies aan bij Zuyd Professional. We denken graag met je mee.

4. Volg een nieuwe studie

Uiteraard neem je ervaring mee uit je vorige werk, maar het idee achter een carrièreswitch is dat je iets anders en nieuws gaat doen. De beste manier om je hierop voor te bereiden is het volgen van een studie.

Is het altijd al een droom geweest om leidinggevende te worden? Ga dan voor een management opleiding. Of wellicht zorgt een specialisatie ervoor dat je happy wordt met je baan. Ga dan voor een studie waarmee je je verder specialiseert, zoals de opleiding POH GGZ voor zorgprofessionals. Lijkt het je een uitdaging om verschillende (en meerdere projecten) tegelijkertijd te management? Kies dan voor een projectmanagement opleiding.

5. Maak gebruik van je netwerk

Via kennissen, vrienden en familie kun je in contact komen met mensen die een baan hebben die jou aanspreekt. Wellicht hebben ze nog waardevolle tips voor je. Daarnaast vergroot je op deze manier je netwerk en daarmee je kansen. Onderschat je netwerk niet!

6. Bekijk ook andere routes

Stel, je wil graag een HR-baan in de zorg en je werkt nu als sales manager in de FMCG (fast moving consumer goods) branche. Normaal gesproken zal je jezelf dan moeten bijscholen. Je kunt er ook voor zorgen dat je een HR-baan in de FMCG-branche bemachtigt. Op die manier heb je in ieder geval al ervaring in de branche. Na een paar jaar ervaring is het makkelijker om over te stappen naar de zorgsector.

7. Begin voor jezelf

Heb je een bepaalde competentie of vaardigheid die geld waard is? Dan kun je jezelf laten inhuren als ZZP’er. Als je noodgedwongen moet switchen van baan is dit wellicht dé kans om voor jezelf te beginnen!

8. Ga aan de slag!

Maak een begin! Ga hierbij niet impulsief te werk maar handel stapsgewijs. Het belangrijkste is dat je vooraf weet waar je gelukkig van wordt. Dat is de allereerste stap en de belangrijkste vraag die je moet beantwoorden. Heb je nog een baan? Deze hoef je niet meteen op te zeggen. Je kunt ook alvast met een cursus beginnen. Begin klein en zorg ervoor dat je het werkgeluk vindt!