Bereik je doelen met effectieve communicatie

31-01-2019
Hoe kun je met communicatie meer invloed krijgen, problemen oplossen en beter begrijpen wat er tussen mensen speelt? Met andere woorden: hoe kun je effectiever en overtuigender communiceren? Daar gaat het over in de training Effectief Communiceren. En hoe effectief de training is, leggen docent Esther Damman en deelnemer Rob Vrusch graag aan je uit.

“Iedereen heeft in zijn werk of privéleven doelen die hij of zij wil bereiken. Dat doe je met communicatie. Vaak lukt dat al heel aardig, maar het kan altijd beter”, vertelt docent Esther Damman. “In de training Effectief Communiceren besteden we aandacht aan allerlei manieren waarop je je communicatie kunt verbeteren. We bespreken hoe je je invloed vergroot. Met de juiste woorden, de toon, de opbouw en de non-verbale communicatie. We experimenteren veel. Het ligt maar net aan jouw karakter wat het beste werkt.”

Aan de slag met persoonlijke leerdoelen
De training draait dan ook vooral om jouw eigen leerdoelen als het gaat om communicatie. Daarom krijg je voorafgaand aan de training een uitgebreid intakegesprek, waarin je je leerdoelen op een rijtje zet. Daarna ga je in een kleine groep aan de slag. Esther: “Je brengt een echte praktijksituatie in en we onderzoeken hoe je het kunt aanpakken. Je gaat als het ware ‘spelen’ met de vele mogelijkheden die er zijn om meer te bereiken met communicatie. Door de feedback die je van elkaar krijgt, leer je veel over jezelf én over anderen. Dat kan soms confronterend zijn. Daarom is het heel belangrijk dat de sfeer in de groep veilig, vertrouwelijk en positief is. Gelukkig zijn de mensen in de groepen altijd gemotiveerd en bereid om zich open op te stellen, waardoor dit nooit een probleem is.”

Kwetsbaar opstellen
Hoe kijken de cursisten hier tegenaan? Ambulanceverpleegkundige Rob Vrusch is heel positief: “Juist de tips van de groep hebben mij enorm geholpen. Je stelt je kwetsbaar op, maar dat is ook nodig om te kunnen groeien. Deze training gaat toch vooral om persoonlijke ontwikkeling, om werken aan jezelf. En dat heeft mij veel gebracht. Ik heb me gericht op een nog betere overdracht van de patiëntgegevens vanuit de ambulance naar het ziekenhuis. Ik sluit meer aan op de kennis van de arts en zorg voor een toonzetting die het begrip versterkt. Meer duidelijkheid en minder conflicten zijn de gevolgen. Ook privé.”

Nieuwe kennis en inzichten
Binnenkort start weer een nieuwe training Effectief Communiceren. Voor wie is deze cursus geschikt? “Eigenlijk voor iedereen die meer wil bereiken met communicatie. Of je nu onzeker bent en meer je mannetje wil staan tijdens een gesprek of presentatie. Of wanneer je juist te direct bent en daardoor mensen tegen je in het harnas jaagt. Ik zie ook regelmatig cursisten die inhoudelijk heel sterk zijn in hun vak, maar moeite hebben met ‘het sociale’ of het motiveren van anderen. Vaak zijn het mensen die net een groei in hun carrière of leven hebben gemaakt of op het punt staan dit te doen. Zij hebben er baat bij om goed stil te staan bij zichzelf en hoe ze overkomen op anderen. Eigenlijk biedt de training altijd wel nieuwe inzichten en kennis die je vooruithelpen in je carrière en je dagelijkse leven.”