Een opleiding volgen met subsidie? Ontdek de mogelijkheden

28-04-2020
Een leven lang leren is tegenwoordig een absolute must! Steeds meer professionals weten dat het volgen van werkgerelateerde scholing echt nodig is, om verschillende redenen:
  • je werkt in een innovatieve omgeving of positie, waarin je kennis van het vakgebied steeds helemaal up-to-date moet zijn;
  • je hebt een achterstand op een bepaald thema in je werk, die je met een specifieke training of opleiding kunt wegpoetsen;
  • je wilt je loopbaan voortzetten in een ander vakgebied, maar hebt (nog) onvoldoende achtergrond. Met een opleiding of training kun je aantonen dat je in ieder geval de kennis en vaardigheden hebt getraind om aan de slag te gaan.

De mogelijkheden om een opleiding te volgen, zijn dan ook eindeloos. Wil je aan je algemene vaardigheden werken of heb je behoefte aan heel specifieke kennis? Kies je voor een korte training of een volledige opleiding? En wie betaalt de opleiding eigenlijk: Je werkgever, jij zelf of dragen jullie beiden een steentje bij?

Ook de overheid betaalt (soms) mee

Ook de overheid stimuleert de combinatie van werken en leren. Daarvoor zijn er verschillende subsidie- en stimuleringsregelingen. Het is goed om je daar eens in te verdiepen als je een opleiding gaat volgen. Hieronder zetten we de mogelijkheden beknopt voor je op een rij:

  1. Het levenlangleren krediet: je wilt starten met een bachelor- of masteropleiding, maar hebt geen recht meer op reguliere studiefinanciering? Bekijk dan of je in aanmerking komt voor het levenlangleren krediet van de overheid op de website van DUO.
  2. Subsidies brancheorganisaties: in sommige sectoren kun je gebruikmaken van een subsidie uit een Opleidings- en Ontwikkelingsfonds (O&O-fonds) van de brancheorganisatie. Wil je weten of jouw brancheorganisatie zo’n fonds heeft? Je vindt hier een overzicht van de erkende O&O-fondsen.
  3. Fiscale aftrek studiekosten (inkomstenbelasting): volg je een training of opleiding voor je (toekomstige) beroep en betaal je de kosten zelf? Dan kun je de uitgaven aftrekken in de aangifte loonbelasting als persoonsgebonden aftrek. Meer informatie vind je op de website van de belastingdienst.
    Let op: de fiscale aftrek is nog mogelijk in 2019 en 2020. Daarna vervalt de tegemoetkoming en wordt deze vervangen door het STAP-budget. Wat dat inhoudt, lees je hieronder.

Het STAP-budget: je eigen ontwikkelbudget van de overheid
Vanaf 2021 richt de overheid de tegemoetkoming voor studiekosten anders in. Dan wordt het STAP-budget geïntroduceerd. STAP staat voor Stimulans Arbeidsmarkpositie. Met het STAP-budget kun je een 'ontwikkelbudget' aanvragen van 1000 tot 2000 euro per jaar. Bijvoorbeeld om een cursus te volgen of een certificaat te halen. Belangrijk is daarbij dat het opleidingstraject gericht is op loopbaanontwikkeling of een betere inzetbaarheid op de arbeidsmarkt. Je vraagt het budget straks aan via een online loket van het UWV. De regeling is op dit moment nog niet helemaal uitgewerkt. Via de nieuwsbrief houdt Zuyd Professional je graag op de hoogte van de ontwikkelingen.

Wij helpen je graag middels een vrijblijvend gratis studieadvies.
Heb je nog vragen neem dan contact met ons op via +31 (0) 88 989 30 00 of info@zuydprofessional.nl