Een opleiding volgen naast je werk? Hier vind je 3 tips!

20-05-2019
Vergroot je kansen op de arbeidsmarkt door een opleiding te volgen naast je werk! Interessant voor professionals die verder willen groeien, nóg beter willen worden in hun werk, maar ook voor diegenen die toe zijn aan een carrièreswitch.

Sommige mensen zien op tegen het volgen van een opleiding naast hun baan. Toch zijn er ieder jaar duizenden mensen die er wél voor kiezen om een studie te combineren met werk. En het worden er steeds meer. Het vraagt om een goede voorbereiding. Het is wellicht niet voor iedereen weggelegd, maar het is zéker een slimme keuze!

Met de drie tips in dit artikel kun je je goed voorbereiden op een studie naast je baan.

1. Zo maak je de juiste studiekeuze

Wat motiveert jou? Wat wil je leren en waarom? En waar wil je in je carrière naar toe? Stel jezelf deze vragen en praat met mensen in je omgeving om erachter te komen welke opleiding het best bij jou past. Wil je de opties eens gezamenlijk bespreken, kies dan voor studieadvies van een studieadviseur. Natuurlijk is het ook belangrijk om hierbij rekening te houden met je baan en privéleven. Zijn je kinderen net naar school of het huis uit en begin je in een sleur te raken op je werk, dan is dit wellicht het moment voor iets nieuws!
Je kunt gaat voor een studie waarmee je je kennis verbreedt, zoals een management opleiding. Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een studie waarmee je je verder specialiseert, zoals de opleiding POH GGZ voor zorgprofessionals.
Twijfel je nog? Vraag dan een gratis vrijblijvend studieadvies aan bij Zuyd Professional. We denken graag met je mee.

2. Praat erover met je werkgever

De meeste werkgevers vinden het hartstikke fijn dat jij initiatief neemt om jezelf verder te ontwikkelen. Daar wordt de organisatie of het bedrijf immers ook beter van.
Misschien wil je werkgever zelfs wel rekening houden met jouw plannen door je flexibele werktijden te geven of een deel van de opleiding te betalen. Je kunt natuurlijk ook vragen of je tijdelijk een dag in de week minder kunt werken.
Kijk eens naar onze projectmanagement opleiding. Deze studie is perfect te combineren met een (fulltime) baan. Het plan van aanpak wat je tijdens deze studie schrijft wordt in de meeste gevallen geïmplementeerd in de organisatie waarvoor de deelnemers werkzaam zijn. Een win-win dus, voor jou en je werkgever!

3. Maak een haalbare planning

Sommige deeltijdstudies bestaan grotendeels uit bijeenkomsten en opdrachten die je zelfstandig uit kunt voeren. Je kunt daarom zelf een planning maken en studeren in je eigen tempo.
Bedenk van te voren goed wanneer je het best kunt starten en op welke vaste momenten in de week je tijd vrij maakt voor je studie. Zeker de studies waarin je veel vrijheid krijgt vragen om de nodige zelfdiscipline!

Blijf jezelf ontwikkelen

Wat je ook doet, blijf jezelf ontwikkelen! Daarmee vergroot je je kansen op de arbeidsmarkt én houd je het interessant voor jezelf. Bekijk alle opleidingen en cursussen op onze website of neem contact met ons op.