Deeltijd bacheloropleiding Engineering: Een springplank voor je carrière

17-12-2019
Een volledige hbo-bacheloropleiding volgen naast je werk. Dat is best pittig, maar absoluut de moeite waard. Zeker als die opleiding zeer praktijkgericht is en flexibel is. En al helemaal als je weet dat veel deeltijdstudenten al tijdens hun opleiding een mooie carrièresprong maken. Engineering Deeltijd van Zuyd Professional is een goed voorbeeld van zo’n flexibele deeltijdopleiding.

Docent en opleidingscoördinator Harald Theunissen legt uit hoe de deeltijd bacheloropleiding Engineering werkt: “Vanuit de pilot Flexibilisering Hoger Onderwijs zijn we enkele jaren geleden gestart met een nieuwe aanpak voor deeltijdonderwijs binnen de richting Engineering. We zien in dit werkveld veel getalenteerde medewerkers met een mbo-opleiding, die graag willen doorgroeien. Daarvoor hebben ze een hbo-diploma nodig. Vaak zien ze echter op tegen het volgen van een studie die losstaat van hun eigen werk. het lange opleidingstraject. Daar spelen we op in door – nog meer dan vroeger – werken en leren te integreren. We stellen de leeruitkomsten centraal: wat moet de engineer straks kunnen, welke kennis en vaardigheden heeft hij nodig voor het uitvoeren van een bepaalde functie of handeling? De opdrachten voor de opleiding sluiten daar op aan; vaak gaat het om taken die iemand ook al in zijn dagelijkse werk tegenkomt of waar het bedrijf echt iets aan heeft. Zo voelt het niet als ‘huiswerk’, maar als verdieping van je eigen werk.”

Modulaire opbouw
Belangrijk is verder de modulaire aanpak van de opleiding. Studenten kunnen op diverse momenten in het jaar instromen en hoeven de modules niet in een vaste volgorde af te ronden. Ook het volgen van losse modules is mogelijk. Harald: “Het is voor ons belangrijk om vóór de start van de opleiding een goed beeld van elkaar te krijgen: wat kunnen studenten verwachten van de opleiding én wat kunnen wij van de student verwachten? Daarom starten we altijd met een kennismakingsgesprek en, na de inschrijving, een intake op de werkplek van de student. Zo kunnen we inschatten of hij daar voldoende mogelijkheden heeft om de opgedane kennis en vaardigheden te oefenen in de praktijk. Soms kan het zijn dat we adviseren dat de student (tijdelijk) aan de slag gaat op een andere afdeling of plek binnen het bedrijf.”

Inzicht in eigen organisatie
De studenten zelf zijn enorm te spreken over deze aanpak. Dennis Tak was tekenaar bij Enexis en kreeg al tijdens zijn opleiding de mogelijkheid om deel te nemen aan de Engineering Academy van Enexis, een soort traineeship waarmee hij al direct aan de slag gaat als engineer. In het traject van twee jaar wordt de lat steeds hoger gelegd op het gebied van techniek en leiderschap. “Zonder deze opleiding was ik hier zeker niet voor geselecteerd. Het mooie is dat ik wat ik in de opleiding leer, al meteen in de praktijk breng. Door de opdrachten moet ik mezelf steeds meer verdiepen in mijn eigen organisatie. Hierdoor maak ik sneller contact met andere collega’s en afdelingen, waar ik normaal niet zo vaak kom. Ik verdiep me meer en sneller in andere zaken en leer zo het bedrijf goed kennen. En de mensen in het bedrijf zien beter wie ik ben en hoe gedreven ik ben! Op deze manier blijft het geleerde ook veel beter hangen. Ondanks dat sommige blokken best pittig zijn, zeker in combinatie met werk en gezin, brengt deze opleiding me echt heel veel.”

Brede opleiding
Ook vierdejaars student Roel Frissen van USG Industrial Utilities op Chemelot kan daarover meepraten: “Na mijn mbo-opleiding Elektrotechniek kon ik meteen aan de slag bij USG, waar ik ook mijn afstudeerstage heb gelopen, als technicus-E. Het bleef echter altijd in mijn achterhoofd spelen dat ik graag nog verder wilde studeren. Na vier jaar werken ben ik gestart met Engineering Deeltijd. Ik wilde graag een wat bredere opleiding volgen, zodat ik ook meer kansen op de arbeidsmarkt zou krijgen. Deze opleiding past daar perfect bij. Naast de technische vakken als elektrotechniek en werktuigbouwkunde, krijg je bijvoorbeeld ook technische bedrijfskunde en adviesvaardigheden. Daardoor heb ik in korte tijd veel analytischer en kritischer leren kijken naar de organisatie. Dankzij mijn werkervaring als technicus-E weet ik bovendien wat er op de werkvloer speelt. Deze combinatie heeft ervoor gezorgd dat ik begin dit jaar ben bevorderd tot teamleider en fieldengineer-E. De opleiding werpt dus al meteen zijn vruchten af!”

Meer weten over de deeltijd bacheloropleiding Engineering? Lees dan hier verder.
Heb je nog vragen neem dan contact met ons op via +31 (0) 88 989 30 00 of info@zuydprofessional.nl