Effectief communiceren: 3 basistips

10-12-2020
Effectief communiceren is ontzettend belangrijk, zowel privé als op je werk. Op sommige momenten verloopt communicatie moeizamer dan op andere. Wil jij weten hoe je zo effectief mogelijk kunt communiceren? We geven je 3 tips!

1: Luisteren

Communiceren draait grotendeels om het goed en actief luisteren én begrijpen wat de ander tegen je zegt. Laat je gesprekspartner zijn of haar verhaal vertellen en geef elkaar voldoende de ruimte. Praat niet door elkaar heen.

Probeer niet te denken voor een ander. We denken al gauw dat we weten hoe iemand zal reageren, maar klopt dat wel altijd? Het hebben van verkeerde aannames is een van de grootste valkuilen in het communiceren met anderen.

2: Samenvatten

Door het vertelde verhaal van je gesprekspartner kort in eigen woorden samen te vatten, laat je zien dat je het goed hebt begrepen. Of misschien heb je het nog niet helemaal goed begrepen. Dan is dat voor de ander ook direct duidelijk en kan hij of zij het proberen op een andere manier uit te leggen.

Is het nog niet duidelijk? Vraag dan door! Gebruik daarbij open vragen. Zo geef je de ander te ruimte zelf na te denken en te kiezen welke kant het gesprek op gaat.

3: Bevestigen

In communicatie is bevestiging geven tevens erg belangrijk. Zowel in schriftelijke als in mondelinge communicatie.

Als je geen reactie krijgt op een e-mail, dan weet je niet of de ontvanger de mail heeft gelezen en wat er vervolgens mee is gedaan. Daardoor moet jij opnieuw mailen om te vragen naar de status, wat onnodig veel tijd kost.

Training Effectief Communiceren

Wil je ook effectiever en overtuigender communiceren? Miscommunicatie voorkomen en beter begrijpen wat er verbaal én non-verbaal wordt gezegd? Volg dan de training Effectief Communiceren van Zuyd Professional.

Tijdens vijf avondbijeenkomsten train je onder meer om op een andere manier te luisteren en ontwikkel je je eigen communicatieve talenten. Onze vakkundige trainers vertellen je welke communicatiestijlen er zijn, welke bij jou past, hoe je ze toepast en welke effecten je ermee kunt bereiken.

Vraag nu de brochure aan of vraag een vrijblijvend studieadvies aan.