Heb jij een opleidingsbudget? Maak er gebruik van!

10-07-2020
Uit onderzoek blijkt dat 40% van de opleidingsbudgetten niet wordt besteed (NIDAP, 2019). Dat is natuurlijk zonde. Wat is een opleidingsbudget precies en wat kun je ermee? We leggen het uit in dit artikel.

Wat kun je met een opleidingsbudget?
Een opleidingsbudget is bedoeld om jouw (vak)kennis te vergroten. Het gaat erom dat jouw werkgever iets heeft aan de kennis en vaardigheden die je hiermee opbouwt. Heb jij ambities die wil je bereiken en waarvoor je een opleiding zou moeten volgen? Overleg dan met je leidinggevende of je opleidingsbudget hiervoor mag inzetten. Het hoeft overigens niet persé te gaan om inhoudelijke vakkennis. Je kunt opleidingsbudget ook inzetten om te werken aan allerlei vaardigheden. Bijvoorbeeld op het gebied van samenwerken, leidinggeven, communiceren, het managen van projecten, het indelen van je werktijd en nog veel meer.

Mogelijkheden binnen jouw organisatie
Weet je niet zeker of je een opleidingsbudget hebt? Check of het in jouw CAO of arbeidsovereenkomst staat. Sommige organisaties werken met een ontwikkelingsbeleid. Dit is een intern beleid met als doel werknemers verder te laten ontwikkelen. Vraag bij jouw leidinggevende of de HR-afdeling wat de mogelijkheden zijn binnen jouw organisatie.

Wanneer kun je opleidingsbudget aanvragen?
Het is goed mogelijk dat je per jaar een bepaald budget krijgt. Het is dan niet zo dat je budgetten kunt opsparen. Aan het eind van het jaar ben je het dus kwijt. Het is daarom belangrijk om op tijd een opleidingsbudget aan te vragen. In april-mei en in september beginnen de meeste opleidingen weer. Dus wees er snel bij aan het begin van dit nieuwe jaar.

Aanvraag akkoord?
Goed nieuws! Jouw leidinggevende is akkoord gegaan. Wat nu? Bij langdurige opleidingen ontvang je als werknemer vaak een opleidingsovereenkomst. In deze overeenkomst maak je samen met jouw werkgever afspraken over de opleiding die je gaat doen en wanneer je de opleiding moet afronden. Bij kortdurende cursussen en trainingen is dat meestal niet het geval. Dan is er slechts één ding te doen: aan de slag! Bekijk dan onze opleidingen.

Heb je nog vragen neem dan contact met ons op via +31 (0) 88 989 30 00 of info@zuydprofessional.nl