Nieuwe inzichten en uitzichten

07-12-2018
Met het aanbreken van december komt het nieuwe jaar snel dichterbij. Nog twee weken worden de dagen korter. Tijd om binnen te zijn en tijd om te bezinnen, en na te denken over ontwikkelingen om ons heen en in onszelf. Het afgelopen jaar is er veel veranderd om ons heen. De wereld lijkt meer gespannen en de menselijke maat lijkt soms ver weg van de dagelijkse werkelijkheid. In toenemende mate wordt een beroep op ons gedaan via werk, gezin, en in ons sociale leven. Om ons heen zien we steeds vaker mensen in de knoop komen met zichzelf en hun rol in de organisaties waarin zij werken. Zij ervaren dat de werkdruk steeds meer toeneemt en dat het zicht op de bezieling – het waarom ik ook al weer voor dit vak heb gekozen – op de achtergrond raakt.

Juist daarom is december een mooie maand. Om te bezinnen en dus om stil te staan bij vragen over zingeving en persoonlijke ontwikkeling. Wat doen al die ontwikkelingen in de wereld om ons heen met onszelf? Wat betekent het voor ons en hoe kunnen we ten diepste onszelf opnieuw uitvinden, vernieuwen en ontwikkelen? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we mee kunnen blijven doen in die wereld vol verandering? Op ons eigen tempo, met ons eigen vermogen, maar wel investerend in de toekomst.

Wat zijn de thema’s van de toekomst? Zeker is Persoonlijk Leiderschap. In toenemende mate wordt een beroep gedaan op ons vermogen tot eigen-effectiviteit en proactief handelen. Gastvrijheid en Mensgerichte Zorg zijn ook belangrijke thema’s. Hoe kunnen we – als individu en organisatie – de menselijke maat vasthouden in een wereld die steeds afstandelijker, digitaler en gehaaster wordt?

Welke rol heb jij in die wereld en in de organisatie waarin je werkt? Welke verandering zou je in je eigen werk- of leefomgeving willen zien? En hoe zou je zelf daarin de eerste stap kunnen zetten? Werkelijke verandering begint immers bij jezelf en de verandering die je in je omgeving wil zien kun je vaak het beste zelf starten. Niet iedereen zal leidinggeven, maar iedereen kan leiding nemen, vooropgaan en laten zien dat het ook anders kan.

Een mooie gedachte om de kerst mee in te gaan is misschien wel om de wereld in het nieuwe jaar een beetje mooier en een beetje leefbaarder te maken. Dat hoeven geen grote gebaren te zijn; ook in het kleine kun je het verschil maken. Wat kan en wil je daarvoor doen? Welke ontwikkeling heb je daarbij zelf nodig én hoe kunnen wij jou daarbij helpen? Graag faciliteren wij jouw ontwikkeling in het nieuwe jaar met inspirerende programma’s zoals de Leergang Hospitality Innovator, Persoonlijke Effectiviteit, Persoonlijk Leiderschap en de Ontwikkeling van Mensgerichte Zorg.

Wij wensen je zinvolle kerstdagen,
en een bruisende ontwikkeling in het nieuwe jaar.

Team Zuyd Professional