Strategic management: 5 succesfactoren

15-04-2019
Strategisch management richt zich op de vraag hoe bedrijven en organisaties hun lange doelstellingen zo efficiƫnt en effectief mogelijk kunnen realiseren. Of het nu gaat om de strategie achter business development, employee branding of merkactivatie. Een goed uitgevoerde, doordachte strategie speelt een ontzettend belangrijke rol in het succes van ieder bedrijf of organisatie.

De kracht van de strategic manager

Het formuleren van de strategie en de vertaling naar resultaten is een taak van de strategic manager. De strategic manager bewaakt de planmatige manier van werken die daarbij hoort, en zorgt dat alle activiteiten in een team of organisatie bijdragen aan het realiseren van die grote overall strategie.  


Om succesvol te zijn in strategic management is het essentieel dat de strategic manager beschikt over de volgende kenmerken:

  • De strategisch adviseur of manager weet verbanden te leggen tussen het bedrijf en de (arbeids)markt.
  • Om strategische keuzes te kunnen maken moet de strategic manager onderzoek kunnen doen en de onderzoeksresultaten kunnen vertalen naar een advies.
  • Hij of zij weet hoe trends van invloed zijn op het bedrijf of organisatie en herkent hierin eventuele kansen en bedreigingen.
  • Een goede strategisch adviseur weet zijn of haar strategie op de juiste manier te formuleren en weet mensen ervan te overtuigen.
  • Tot slot kan de strategic manager waarborgen dat de strategie op de juiste manier wordt uitgevoerd en bijsturen waar nodig.

Slimme strategic managers staan nooit stil...

Sta niet stil, blijf jezelf ontwikkelen!

Als HRM manager loop je vaak tegen complexe personeelsvraagstukken aan die impact hebben op jouw bedrijf of organisatie. De post hbo opleiding Strategisch HRM van Zuyd Professional biedt het complete pakket voor iedere HRM-specialist die een volwaardige strategisch business partner wil worden.