Terug aan het werk: tips voor de eerste weken

02-09-2019
Welkom terug! Fijne vakantie gehad? Om het vakantiegevoel nog even vast te houden en goed van start te gaan, kun je een aantal dingen doen.

Tip 1 Praat bij met je collega’s!
Praat eerst even bij met collega’s. Natuurlijk over de vakantie, maar over dingen die van belang zijn voor je werk: zijn er nieuwe ontwikkelingen, wat is er veranderd, waar liggen onze prioriteiten voor het komende jaar?

Tip 2 Maak tijd voor je mailbox
Ga meteen op de eerste dag aan de slag met je mailbox. Doe dat met aandacht: kies bewust waar je wel en niet iets mee doet. Stuur mails die niet voor jou bestemd zijn meteen door en verwijder ze uit je mailbox. Verwijder ook andere irrelevante mail. Voor de mails die een actie van je vragen is de vuistregel ‘kan het binnen twee minuten – doe het nu’. En lukt dat niet, plan de actie dan voor een later moment in je agenda of takenlijst. Op deze manier bekijk je alle mails maar een keer en krijg je snel weer overzicht en grip op je inbox en het werk dat daaruit voortkomt.

Tip 3 Aandacht voor je agenda
Je agenda is waarschijnlijk al voor een deel gevuld met afspraken en taken die je er voor de vakantie in hebt gezet. Deze kun je stuk voor stuk oppakken. Het helpt als je in Outlook bij de afspraak of taak hebt geschreven welke informatie je nodig hebt en waar je deze kunt vinden. Je werkgeheugen gaat uit in de vakantie en niets is zo fijn dan bij je afspraak of taak te kunnen teruglezen dat je bijvoorbeeld al een concept had gemaakt en waar dat is opgeslagen. Of beter nog, als dat concept bij de afspraak of taak staat.

Tip 4 Houd je aan je goede voornemens
Heb je tijdens je vakantie voorgenomen dingen anders te gaan doen? Maak dan een stappenplan: wat ga je doen om je doel te bereiken? Benoem concrete stappen. Vooral de eerste actie is belangrijk. En vertel je collega’s wat je van plan bent, de kans van slagen is dan groter. Hebben je goede voornemens te maken met je jezelf verder ontwikkelen of met je loopbaan. Wij helpen je graag middels een vrijblijvend gratis studieadvies.

Wil je komend studiejaar prettiger werken en efficiënter met je tijd omgaan, volg dan de training Timemanagement | Plannen en Organiseren 
Heb je nog vragen neem dan contact met ons op via +31 (0) 88 989 30 00 of info@zuydprofessional.nl