Vier tips om goed doordacht verder te leren

15-02-2017
De verscheidenheid aan banen is groter dan ooit, en daarmee ook het aanbod aan opleidingen, cursussen en trainingen. Een leven lang leren betekent niet dat je zomaar allerlei cursussen en opleidingen moet volgen. Neem de volgende zaken in overweging voor je kiest.

Wil je als professional aantrekkelijk blijven op de arbeidsmarkt? We helpen je een handje en hebben de volgende vier tips voor je op een rijtje gezet:

 1. ‘Draagt dit papiertje echt bij aan mijn carrière?’  
  Uit onderzoek van Springest en NIDAP is gebleken dat de waarde van het diploma, de inhoudelijke kwaliteit en de bereikbaarheid de drie belangrijkste factoren zijn in het kiezen van een opleiding. De waarde van een diploma wordt door 51 procent genoemd als belangrijke factor. De bijdrage die een opleiding levert aan een carrière door slechts 27 procent. Conclusie: er wordt te veel gelet op de waarde van een papiertje en te weinig aan de bijdrage die een opleiding kan leveren aan je carrière.
   
 2. Verbreed of specialiseer proactief: wacht niet totdat het echt moet
  Een leven lang leren is een onderdeel van jouw baan - welke baan dan ook. Wacht niet met bijleren totdat jouw functie daadwerkelijk ophoudt te bestaan. Veel werkgevers hebben een opleidingsbudget, sommige ook een goed mobiliteitsbeleid. Bij de meest vooruitstrevende werkgevers kun je al beginnen met omscholen zonder het perspectief dat jouw huidige functie op de schop gaat. Proactief leren is goed voor jouw huidige – en toekomstige – baan.
   
 3. Check de kansberoepenlijst van UWV
  Op het moment dat je kiest voor omscholing is het belangrijk om te kijken naar het arbeidsmarktperspectief dat een opleiding kan bieden. Arbeidsmarktwaardescans kunnen een goed beeld scheppen, maar UWV zelf licht ook kansberoepen uit. Er zijn ook scholingsvouchers beschikbaar gesteld voor deze beroepen.  
   
 4. Wees kritisch op je opleiding
  Na diplomawaarde is de inhoudelijke kwaliteit van een opleiding de belangrijkste reden bij het kiezen van een opleiding. Maar er zijn nog meer details waar je op moet letten. Komen er achteraf nog kosten bij je geboekte cursus, waardoor je opleidingsbudget sneller opraakt dan je dacht? Hoe goed worden individuele trainers beoordeeld? Met wat voor bron zoek je objectief naar de kwaliteit van een opleiding?

Dit zijn allemaal belangrijke aspecten die je niet direct kunt relateren aan arbeidsmarktperspectief. De kwaliteit van een opleiding kan een groot verschil maken in jouw succes bij het vinden van je vervolgbaan. Het is dus ontzettend belangrijk om het aanbod te vergelijken en het beste voor jou eruit te plukken. Ook wanneer jouw werkgever de opleiding voor je betaalt.  

De uiteindelijke effectiviteit van een opleiding is onlosmakelijk verbonden aan persoonlijke factoren. Let vooral op wat jouw gelijken vinden van een gevolgde cursus of training. Zoek betrouwbare bronnen voor recensies. Door continue doorontwikkeling haal jij het beste uit je carrière, maar vooral uit jezelf.

Opleidingsaanbod en vragen
Ben je naar aanleiding van dit artikel nieuwsgierig geworden naar alle opleidingen die we te bieden hebben? Bekijk dan direct ons opleidingsaanbod. Wanneer je verder nog vragen hebt, neem dan contact met ons op: +31 (0)88 989 30 00 of per e-mail: info@zuydprofessional.nl.


Bron: www.intermediair.nl