“Zuyd Professional is voor ons de perfecte opleidingspartner”

20-06-2019
“Een lokale partner, die proactief meedenkt en trainingen op maat biedt waar onze medewerkers écht iets aan hebben.” Dat is de omschrijving die HR-manager Friso Antonides van Pragmatics geeft aan Zuyd Professional. In dit artikel licht hij zijn woorden graag toe.

Pragmatics bemiddelt tijdelijke finance & control professionals bij (middel)grote organisaties in Zuid-Limburg en Noord-Brabant. Met succes: het dynamische bedrijf (opgericht in 2010) is inmiddels met een zeventigtal consultants vertegenwoordigd bij gerenommeerde klanten, waarvan het overgrote deel in loondienst bij Pragmatics. Het geheim achter dit succes? “We zijn een heel platte organisatie”, aldus Friso. “We vinden het belangrijk dat onze medewerkers inspraak hebben, dat ze zich bij ons prettig voelen en zich optimaal kunnen ontwikkelen. Niet alleen vakinhoudelijk, maar ook als het gaat om ‘soft skills’. Mede daarvoor organiseren we vrijwillige intervisiebijeenkomsten, waar vrijwel alle medewerkers ondertussen aan mee doen. Daarnaast zijn we op zoek gegaan naar een opleidingsinstituut dat ons kan helpen met trainingen die aansluiten bij de – vaak uiteenlopende – wensen en behoeften van onze medewerkers.”

Lokaal en betrokken
Die zoektocht leidde naar Zuyd Professional. Friso legt uit: “Wij zijn zelf een regionale speler; voor onze opleidingen en trainingen wilden we ook graag een lokale partij. We werken al samen met Zuyd Hogeschool, onder andere voor het curriculum van de financiële opleidingen. Daarnaast hebben we veel Zuyd-afgestudeerden in dienst, waardoor de samenwerking feitelijk spontaan ontstaan is. Via de hogeschool kwamen we in gesprek met Linda Hendriks, Directeur van Zuyd Professional. Zij begreep meteen wat we wilden: een breed aanbod, maatwerk en persoonlijk contact. De keuze was dan ook snel gemaakt.” De samenwerking startte met de incompany training Future Proof Financial: FinTech 1 en 2. “Onze consultants gaven aan het belangrijk te vinden om op de werkvloer mee te kunnen praten over ontwikkelingen in de financiële wereld. Deze training speelt daarop in. We hebben het programma deels in overleg samengesteld en vrijwel al onze consultants volgen de training. De eerste lichting is net geweest, in september start een nieuwe groep. Op basis van de feedback van de eerste groep is de inhoud een beetje aangepast. Zo fijn dat dat kan.”

Effectief communiceren
Onlangs zijn enkele consultants van Pragmatics met iets heel anders begonnen: de training Effectief Communiceren. Principal consultant én deelnemer Ernst Spaanderman vertelt waarom: “Voor een consultant is goed communiceren heel belangrijk. Bijvoorbeeld om draagvlak te krijgen voor een advies, maar ook om op een prettige manier in een team mee te kunnen draaien. Vaak ben je gewend aan een bepaalde manier van communiceren. Maar het kan natuurlijk altijd beter, anders of effectiever. Daarom wilde ik deze training graag doen.” Friso vult hem aan: “Bij onze medewerkers zagen we het onderdeel ‘communicatie’ geregeld terugkomen in de persoonlijke ontwikkelplannen van de HR-cyclus. Daar wilden we iets mee. In eerste instantie dachten we aan een cursus Presenteren. Tot we Linda inschakelden en zij ons in contact bracht met trainer Esther Damman. Na een goed gesprek kwamen we tot de conclusie dat Effectief Communiceren beter aansloot bij onze vraag.”

Confronterend en leerzaam
Dat bleek een schot in de roos. Ernst: “Deze cursus is zo leerzaam! Voordat de cursus begon, was er een uitgebreid individueel intakegesprek. Hierin staan de persoonlijke leerdoelen centraal. Vervolgens gingen we aan de slag: Het eerste onderwerp was: hoe kom je over op je medecursisten? Niet door iets te zeggen, maar puur door je lichaamstaal. Dat is confronterend, maar ook heel verhelderend. Tijdens iedere cursusavond ontwikkel je je verder. Dat gebeurt deels op basis van theorie, maar vooral met rollenspellen. Je oefent bijvoorbeeld met gesprekken die je in je werk ook moet voeren en krijgt meteen feedback, van Esther en van je medecursisten. Ik merk nu al dat het in de praktijk werkt.” Als het aan Friso ligt, krijgt de training zeker een vervolg binnen Pragmatics. “Enkele collega’s staan al te trappelen om ook te beginnen. Daarom zijn we aan het denken aan een incompany training. Maar of dat zo handig is: juist de feedback van mensen uit andere sectoren krijgt, die heel anders tegen dingen aankijken, is heel waardevol en verfrissend. Maar goed, weet zeker dat Linda en Esther van Zuyd Professional ons daarin prima adviseren.”

Wil jij je na het lezen van dit artikel meer informatie. Kijk dan bij de cursus Effectief Communiceren.
Heb je nog vragen neem dan contact met ons op via +31 (0) 88 989 30 00 of info@zuydprofessional.nl