Inzicht in Gedragspatronen & Beïnvloeden van gedrag in lastige gesprekken
Je collega die vaak opstandig op jou reageert, een leverancier die vaak ja zegt maar nee doet, een onderhandeling die stagneert, een adviesgesprek waarin je geen aansluiting kunt vinden, je leidinggevende waarmee je regelmatig in de clinch ligt over, nou ja, futiliteiten … Je ziet in interpersoonlijke dynamiek regelmatig hetzelfde gebeuren maar het lukt je niet om deze patronen te doorbreken.

Gedrag van mensen (Human Behaviour) verloopt vaak volgens bepaalde patronen. Kennis van deze patronen brengt inzicht. Zo begrijp je waar e.e.a. vandaan komt en kun je gedrag ook beter voorspellen. En...als je begrijpt waarom mensen zich gedragen zoals ze doen, heb je ook de mogelijkheid om op basis van dat begrip, jouw gedrag aan te passen om hierdoor het gedrag van de ander in een gesprek te beïnvloeden.

 

Doelgroep

Iedereen die samenwerkt met anderen en wil leren hoe je effectiever kunt samenwerken door gedrag in een-op-een contact enerzijds te begrijpen en anderzijds te beïnvloeden.

Hierna kun je

 • Gedrag in interpersoonlijke dynamiek begrijpen vanuit kennis van menselijk functioneren, gedrag en drijfveren.
 • Een lastig gesprek positief beinvloeden met technieken gebaseerd op inzichten uit de gedragswetenschappen. Je leert hoe je een gesprek ombuigt, je leert hoe je aansluiting bij je gesprekspartner(s) kunt realiseren, je leert hoe je de ander laat weten dat je hem/haar hoort.
 • Je leert meerdere communicatie strategieën in te zetten, weet wat je eigen voorkeursstrategie is en wat jouw valkuilen in communicatie zijn. 

Te verbeteren competenties

Je werkt onder andere aan de volgende competenties:

 • Analyserend vermogen: je bekijkt een voor jou lastige situatie vanuit gedragswetenschappelijke bril 
 • Sensitiviteit: je kijkt goed naar de houding van de ander en houdt hier rekening mee
 • Luisteren: je luistert goed naar de mening en weerstanden van de ander en zoekt aansluiting
 • Flexibiliteit: je probeert verschillende soorten gedrag uit.

Details

Niveau post HBO
Duur korter dan 3 maanden
Eerstvolgende startdatum 07-05-2024
Locatie Sittard
Erkenning Bewijs van deelname
Kosten 2.595,00
Alle details weergeven

Opbouw

Gedrag van de ander beinvloeden begint bij inzicht in jouw eigen gedrag

Op een interactieve wijze, met ruimte voor humor komen op een aansprekende wijze de belangrijkste inzichten rondom gedrag (Human Behaviour) en gedragsbeïnvloeding voorbij. Dit helpt je om gedragspatronen enerzijds te herkennen en anderzijds te begrijpen waarom mensen doen zoals ze doen.

Je zoomt in op wat voor jou lastige situaties zijn. Waardoor is dit voor jou lastig? Welk gedrag laat jij zien? Wat ligt onder jouw gedrag? Wat is de actie en reactie? Hiernaast leer je kijken naar het gedrag van de ander. Wat laat deze persoon zien? Wat kan onder dit gedrag liggen? En..hoe kun jij hierop aansluiten.

Vervolgens leer je hoe je vaardiger kunt worden in het beïnvloeden van gedrag in gesprekken. Concreet oefenen in 1-op-1 situaties in gedragsbeïnvloeding komt in deze training gedegen aan bod. Je oefent en krijgt gerichte feedback op jouw gedrag en handvatten om het gedrag van jou en de ander te veranderen, te beïnvloeden. Je gebruikt hiervoor eigen casuïstiek. Een doel is dat je ook gaat ervaren welk effect jouw beïnvloedingstechnieken op het gedrag van de ander hebben.

Programma

Thema’s:

 • Dag 1: Human Behaviour & inzicht in (eigen) gedrag: focus op voor jou lastig gedrag
 • Dag 2: Human Behaviour: inzichten vanuit de gedragswetenschappen 
 • Dag 3: Weerstand en oefenen met ombuigen van deze weerstand in 1-op-1 gesprekken
 • Dag 4: Verder oefenen in 1-op-1 gesprekken.

 

Planning

Voorjaar 2024:  Dinsdag 7 mei, 14 mei, 21 mei, 27 mei

 

 

 

Startdatum
07-05-2024
Prijs
2.595,00
Variant
Dag
Bijeenkomsten
4 bijeenkomsten
Locatie
Kasteel Limbricht
Beschikbare plaatsen
Beschikbaar

Incompany

Maatwerk / Incompany
Deze training bieden wij ook als maatwerktraining voor organisaties aan al naar gelang de behoefte. Zowel inhoud, locatie, duur en data zijn in overleg te bepalen. 

De kosten van een incompany zijn afhankelijk van de inhoud van het (maatwerk)programma, aantal dagen en aantal deelnemers. Minimaal 6 personen, maximaal 9 personen.

Voor meer informatie hierover kun je contact opnemen met ons serviceteam. Wij komen graag (vrijblijvend) bij jullie langs om in gesprek tot een passend programma te komen.

T +31 (0) 88 989 30 00
E info@zuydprofessional.nl

 

 

Praktische informatie

Lestijden en locatie 

Het programma bestaat uit 4 lesdagen van 9.30 tot ongeveer 16.30/17.00 uur. 

Locatie: Kasteel Limbricht, Allee 1, 6141 AV Limbricht

Catering en ondersteunende literatuur in de vorm van naslagwerken is inbegrepen in de kosten van de training. 

Studiebelasting 

Omdat wij ook weten dat werken en leren een pittige combinatie kan zijn zullen, behalve kleine praktische opdrachten, bijna geen voorbereidingsopdrachten verstrekt worden. Literatuur wordt verstrekt maar dan in de vorm van een naslagwerk. Je hoeft dus niet vooraf en tussen de bijeenkomsten te studeren. In de bijeenkomsten zelf zal een theoretisch kader in de vorm van een concreet handvat aangereikt worden. Centraal staat het oefenen met het beinvloeden van gedrag in gesprekken.

Contact

Intakegesprek
Tussen het moment van inschrijving en start van de training vindt er via teams een intakegesprek met de docent plaats. Hiervoor ontvang je t.z.t. een uitnodiging.

Aantal deelnemers: Om zo veel mogelijk aandacht te kunnen geven trainen we in kleine groep van minimaal 6 en maximaal 9 personen.

 

 

Post HBO reeks Human Behaviour
Deze cursus maakt onderdeel uit van de reeks Human Behaviour. Menselijk functioneren, gedrag, drijfveren en hoe dit te beïnvloeden staan hierin centraal.

Een voorbeeld hiervan is de 7 daagse cursus Human Behaviour & GedragsveranderingIn deze cursus krijg je inzicht in de fundamenten van menselijk gedrag. Begrip hiervan helpt om gedrag in een gewenste richting te beïnvloeden. Gewoontes, weerstanden, de invloed van de sociale omgeving en motivatie worden vanuit een gedragswetenschappelijke invalshoek bekeken. Hierdoor leer je welke mogelijkheden er zijn om tot een gedragsverandering te komen.

 

 

 

 

 

Toelatingseisen

HBO werk/denk niveau

Kunnen wij je helpen?

Heb je een vraag over een van onze opleidingen of ben je nog niet helemaal zeker van je keuze? Neem contact met ons op. Wij zijn op werkdagen bereikbaar tussen 9.00 en 12.00 uur.

Aanmelden voor deze opleiding

Lijkt deze opleiding je wat en wil je je graag aanmelden? Klik dan op onderstaande knop om naar het inschrijfformulier te gaan.