Herken je het gevoel dat gesprekken soms vastlopen, alsof je tegen een muur praat? Of het nu met medewerkers, collega's, cliënten of klanten is, soms lijk je elkaar niet te horen, lijk je elkaar niet te begrijpen.

In onze opleiding leer je de patronen van interactie te doorzien en ontdek je hoe je jouw eigen gedrag kunt aanpassen om beter aan te sluiten en de ander hierdoor mee te nemen in de gewenste richting. Met praktische methoden en deskundige begeleiding, vertalen we kennis vanuit de gedragswetenschap naar effectieve communicatievaardigheden, direct toepasbaar in jouw eigen praktijk.

Doelgroep

Voor professionals waarvan gevraagd wordt zich bezig te houden met interactie tussen mensen en dit willen veranderen/beïnvloeden.

Voor leidinggevenden, teamleiders, coördinatoren, beleidsmedewerkers en andere staffunctionarissen, HRM-professionals, zorgmedewerkers, coaches, (technisch)bedrijfskundigen, organisatieadviseurs

Hierna kun je

  • Gedrag in interpersoonlijke dynamiek begrijpen vanuit kennis van menselijk functioneren, gedrag en drijfveren. Je leert gedrag te herkennen en je kunt deze kennis gebruiken om gedrag positief te beïnvloeden.
  • Een gesprek positief veranderen. Je leert hoe je een gesprek ombuigt, je leert hoe je aansluiting bij je gesprekspartner(s) kunt realiseren, je leert hoe je de ander laat weten dat je hem/haar hoort, om zo verbinding tot stand te brengen.
  • Meerdere communicatiestrategieën inzetten. Je weet wat je eigen voorkeursstrategie is en wat jouw valkuilen in communicatie zijn.

 

Te verbeteren competenties

Je werkt onder andere aan de volgende competenties:

  • Analyserend vermogen: je bekijkt een voor jou lastig gesprek vanuit een gedragswetenschappelijke bril, je herkent relevante informatie en legt verbanden tussen gegevens
  • Sensitiviteit: je bent bewust van de omgeving en de houding van de ander alsmede de eigen invloed hierop. Je laat gedrag zien dat getuigt van het onderkennen van de gevoelens en behoeften van anderen.
  • Luisteren: je luistert actief naar de mening en weerstanden van de ander en zoekt aansluiting
  • Flexibiliteit: je probeert verschillende soorten gedrag uit om het gewenste resultaat te bereiken
  • Zelfontwikkeling: je hebt inzicht in eigen sterktes en zwaktes en kunt op basis hiervan passende acties ondernemen in het voeren van het goede gesprek

Details

Niveau post HBO
Duur 3 tot 6 maanden
Eerstvolgende startdatum 17-03-2025
Locatie Sittard
Erkenning Certificaat
Kosten 3.195,00
Alle details weergeven

Opbouw

Van begrijpen naar verbinden

Begrijpen

In de eerste 2 dagen leer je gedrag en gedragspatronen in jouw gedrag en het gedrag van de ander te herkennen en te begrijpen. Focus ligt op de actie en reactie en wat voor jou lastige situaties in deze interactie zijn. Ook zoom je in op wat onder gedrag kan liggen. Kennis en inzichten vanuit de sociale psychologie helpt je hierbij. Vervolgens leer je hoe jij jouw gedrag kunt aanpassen en hiermee aansluiting bij de ander kunt vinden om zo in gesprek en tot samenwerking te komen.

Verbinden

In de 4 volgende themadagen leer je via verschillende beproefde manieren/methodes, zoals motiverende gespreksvoering, verbindend communiceren en inspirerend communiceren hoe deze aansluiting, verbinding tot stand te brengen om hierdoor echt in gesprek te komen.

Oefenen, Feedback en Feedforward

Je gebruikt hiervoor eigen casuïstiek. In de themadagen zijn er ook oefenmogelijkheden. Op de laatste dag heeft een gedegen individueel oefengesprek plaats in een 1 op 1 situatie. Hierdoor ga je ook ervaren welk effect jouw gedrag op het gedrag van de ander kan hebben.

Je krijgt in de opleiding gerichte feedback op jouw gedrag en handvatten, tips en adviezen aangereikt en de mogelijkheid om kort hiermee aan de slag te gaan zodat je vaardiger kunt worden. Ook in het afsluitende oefengesprek staat het ervaren, oefenen, feedback krijgen en eventueel opnieuw oefenen centraal.

Je gaat met deze opleiding je gedragsrepertoire uitbreiden.

Programma

Deze opleiding kent 3 modules en 3 docenten. 

Inzichten in gedrag door Sociale Psychologie (dag 1 en 2) krijg je door Nathalie. Verdieping en oefening in Motiverende gespreksvoering (dag 3 en 4) wordt je aangereikt door Peter. Verbindend en Inspirerend leer je te communiceren (dag 5 en 6) met Han. 

Thema’s:

  • Dag 1: Actie/Reactie in Interactie: inzicht in eigen gedrag & focus op voor jou lastig gedrag in gesprekken. 
  • Dag 2: Human Behaviour: inzicht en verdieping in gedrag en gedragspatronen gebaseerd op inzichten vanuit de (sociale) psychologie
  • Dag 3: Motiverende gespreksvoering. Ontdek wat motiverende gespreksvoering is en hoe je het kunt inzetten. Leer hoe je, met respect voor haar/zijn autonomie, motivatie en commitment van jouw gesprekspartner kunt vergroten in de gewenste richting. Natuurlijk ga je ook eerste oefeningen doen
  • Dag 4: Motiverende gespreksvoering. Oefening baart kunst en dus staat deze tweede dag vooral in het teken van oefenen. Oefen hoe je op een empathische wijze de randen van het huidige en wenselijke gedrag opzoekt, op weg naar bewustwording en acceptatie.
  • Dag 5: Verbindend communiceren. Leer hoe je verbindend kunt communiceren met anderen, door begrip te tonen voor verschillen in persoonlijkheid, cultuur en expertise. Je gaat ook concrete gespreksvaardigheden oefenen om zo de taal van de ander te spreken, zodat je in verbinding kunt blijven. 
  • Dag 6: Inspirerend communiceren. Ontdek hoe je met behulp van storytelling anderen meeneemt in een betekenisvol verhaal en ze uitnodigt om zichzelf te verbinden met jouw idee of voorstel. Je gaat ook aan de slag met het aanscherpen van presentatievaardigheden zodat je optimale verbinding kunt maken met je gesprekspartners of publiek.
  • Dag 7: Individuele afronding in de vorm van een extra oefening in gedrag in interactie aan de hand van een 1 op 1 gesprek. Je ontvangt persoonlijke en gerichte feedback & feedforward, tips en adviezen

 

 

Planning

Intakegesprekken februari en maart 2025

(inschrijving sluit 20 januari 2025)

Lesdata: maandag 17 maart,  maandag 24 maart, maandag 14 april, woensdag 23 april, woensdag 21 mei, woensdag 28 mei

Begin Juni: afrondend gesprek 

 

Startdatum
17-03-2025
Prijs
3.195,00
Bijeenkomsten
6 bijeenkomsten
Beschikbare plaatsen
Beschikbaar

Incompany

De opleiding wordt enkel in de open inschrijving aangeboden.

Praktische informatie

Lestijden en locatie 

  • De opleiding bestaat uit 6 lesdagen van 9.15 tot ongeveer 17.00 uur. Locatie van deze 6 lesdagen: Kasteel Limbricht, Allee 1, 6141 AV Limbricht
  • Op dag 7 zal een individueel en afrondend gesprek plaatsvinden. Locatie, dag en tijdstip in overleg.

Catering, lesmateriaal en ondersteunende literatuur in de vorm van naslagwerken is inbegrepen in de kosten van de training. 

Voor vragen en meer informatie: nathalie.willems@zuyd.nl

Studiebelasting 
Omdat wij ook weten dat werken en leren een pittige combinatie kan zijn zullen, behalve kleine praktische opdrachten, bijna geen voorbereidingsopdrachten verstrekt worden. Literatuur wordt verstrekt maar dan in de vorm van een naslagwerk. Je hoeft dus niet vooraf en tussen de bijeenkomsten te studeren. In de bijeenkomsten zelf zal een theoretisch kader in de vorm van een concreet handvat aangereikt worden. 


Aantal deelnemers 
Om zo veel mogelijk maatwerk, aandacht te kunnen geven en te kunnen leren van elkaar trainen we in een groep van 10 tot 15 personen.

 

Toelatingseisen

Hbo werk/denk niveau

Intake
Tussen het moment van inschrijven en de eerste lesdag vindt er via teams een persoonlijke intake met Nathalie plaats. Hiervoor ontvang je een uitnodiging.

 

Post hbo reeks

De Post hbo reeks “Human Behaviour” biedt een diepgaande verkenning van het menselijk functioneren, gedrag, drijfveren en methoden om verandering en beïnvloeding te bewerkstelligen. De reeks bestaat uit drie afzonderlijke opleidingen die afzonderlijk te volgen zijn maar zeker ook in samenhang.

  1. Human Behaviour & Gedragsverandering (7 dagen): Verdieping in menselijk gedrag en de onderliggende motivaties. Leer effectieve manieren om gedrag te beïnvloeden, inclusief het ontwikkelen van concrete interventies.
  2. Gedrag en Dynamieken in Organisaties (8 dagen):
    Focus op uitdagend gedrag op individueel, groeps- en organisatieniveau. Verken dit gedrag vanuit drie invalshoeken: Biomimicry, Systeemtheorie en Organisatie- en Crossculturele sociologie. Het doel is begrip te ontwikkelen en vaardigheden aan te leren om effectief te navigeren binnen deze dynamieken.
  3. Gedrag in Interactie (7 dagen): Deze opleiding richt zich op interactie en interpersoonlijke dynamiek. Het begint met het begrijpen van gedrag, gevolgd door het leren verbinden met anderen door middel van bewezen methoden zoals motiverende gespreksvoering en verbindende communicatie. Eigen casuïstiek uit je eigen praktijk wordt gebruikt voor oefening en feedback, om je gedragsrepertoire uit te breiden.

Als afgestudeerde aan een van de opleidingen uit deze reeks heb je de mogelijkheid om deel te nemen aan BreinBruis bij Zuyd Hogeschool locatie Ligne, waar je met andere alumni diepgaander kunt werken aan gedragsinterventies. Deze bijeenkomsten worden 3 keer per jaar georganiseerd zonder extra kosten.

Over de trainers

Portretfoto van Han ter Keurs

“Bereik je volle potentieel met betekenis”

Han ter Keurs is een gedreven trainer, coach en docent met een passie voor leren en ontwikkelen. Hij studeerde toegepaste communicatiewetenschappen aan de Universiteit Twente en volgde een coachopleiding op practitioner niveau bij CC Excellence. Naast zijn werk als docent bij Zuyd Hogeschool, Academie Business Studies is Han gecertificeerd Process Communication Model trainer.

Han ter Keurs trainer Gedrag in Interactie
Portretfoto van Nathalie Willems

“Om gedrag te kunnen veranderen moet je allereerst gedrag begrijpen”

Onze trainer Nathalie Willems is een gepassioneerde expert op het gebied van gedragsverandering. Met een achtergrond in organisatiesociologie en gedragsverandering heeft Nathalie uitgebreide ervaring in het ontwikkelen en geven van cursussen en trainingen. Nathalie heeft een unieke benadering ontwikkeld die gebaseerd is op begrip, empathie en betrokkenheid in combinatie met gedragswetenschappelijke inzichten. Gedragsverandering staat centraal in alles wat onze trainer doet. Door gedrag te begrijpen en effectieve strategieën voor verandering te ontwikkelen, helpt Nathalie individuen en groepen om hun doelen te bereiken en te groeien.

Nathalie Willems senior docent, coördinator post hbo opleidingen Human Behaviour
Portretfoto van Peter Smeets

‘Woorden, woorden, woorden…..zeg liever wat u meent’ (Abraham Lincoln)

Met vele jaren praktische ervaring, opgedaan bij diverse organisaties, is Peter Smeets gedreven in het creëren van beweging of motiveren van medewerkers via ‘het goede gesprek’. Met een thuisbasis als docent bij Zuyd Hogeschool, Academie Business Studies, is hij ervan overtuigd dat communicatie de sleutel is tot succes. Hierbij zet hij Motiverende Gespreksvoering (MGV) in als methodiek. MGV is een doelgerichte gespreksstijl. Vanuit een houding van acceptatie en compassie ben je hierbij gericht op het versterken van iemands autonome motivatie en commitment aan een specifiek doel. Deze op samenwerking gebaseerde gespreksstijl ontlokt en versterkt de intrinsieke motivatie en bereidheid tot verandering. Het helpt oude patronen te doorbreken en nieuw gedrag aan te leren.

Peter Smeets Trainer Gedrag in Interactie

Kunnen wij je helpen?

Heb je een vraag over een van onze opleidingen of ben je nog niet helemaal zeker van je keuze? Neem contact met ons op. Wij zijn op werkdagen bereikbaar tussen 9.00 en 12.00 uur.

Aanmelden voor deze opleiding

Lijkt deze opleiding je wat en wil je je graag aanmelden? Klik dan op onderstaande knop om naar het inschrijfformulier te gaan.