Benieuwd naar deze opleiding? Meld je aan voor de online info avond op donderdag 20 april. Via Microsoft Teams neem je deel aan een presentatie over de opleiding. Hierin komen alle onderdelen aan bod en kun je vragen stellen. Meer informatie en aanmelden zie het tabblad ‘info avond’.

Of je nu al als verpleegkundige werkzaam bent en verder wilt leren, of nu het roer omgooit vanuit een ander beroep, met de Verpleegkunde Deeltijd opleiding van Zuyd maak jij je ambities waar!

Het mooie aan een deeltijd opleiding bij Zuyd is dat jij zelf de regie hebt over hoe je de opleiding volgt. Jouw kennis en ervaring zijn het uitgangspunt. Zo kun je er voor kiezen deze intensieve opleiding (deels) leerwegafhankelijk of leerwegonafhankelijk te doorlopen. Met lessen of zonder lessen. Zodra je de stof als professional denkt te beheersen, mag je toetsen gaan maken. Samen met je coach bekijken we wat het beste bij jou past. Zo doorloop je de opleiding, passend bij jouw ervaring, privé-situatie en werkplek.

Natuurlijk is het volgen van een deeltijd opleiding niet niks. Het combineren van werk, privé en opleiding stelt hoge eisen aan jouw organisatievermogen. Zuyd verwacht van alle professionals die een opleiding volgen dat ze daar zelf verantwoording in dragen. Dat moet geen probleem zijn, want als professional weet je tenslotte al hoe je zelfstandig kunt werken. Hou er rekening mee dat de opleiding continu in ontwikkeling is. Dit vraagt ook een stukje flexibiliteit van jou als deeltijd student.

Doelgroep

De opleiding Verpleegkunde Deeltijd is geschikt voor mbo-verpleegkundigen met werkervaring en voor zij-instromers. Zij-instromers zijn mensen die al een hbo-diploma hebben maar zich graag willen laten omscholen. Ook kunnen dit mensen zijn die een mbo-diploma hebben, met bij voorkeur werkervaring in de zorg en welzijn sector, en zich willen laten omscholen. Voor de zij-instromers is een module ontwikkeld die de student en het werkveld klaarstoomt voor de opleiding. Dit wordt ZuydSwitch Zorg (Verpleegkunde deeltijd basismodule) genoemd. Hier leert de zij-instromer de basis van het verpleegkundig vak. Op deze manier kan de zij-instromer goed ingewerkt worden op de werkplek en is goed voorbereid voor het verdere verloop van de opleiding. Een mbo-verpleegkundige is BIG geregistreerd. Een zij-instromer is niet BIG geregistreerd.

Hierna kun je

Aan het eind van de opleiding ben je hbo-verpleegkundige niveau 6. Je bent allround opgeleid wat betekent dat je in verschillende contexten aan de slag kunt. Denk hierbij aan het ziekenhuis, de psychiatrie, in de wijk of gehandicaptenzorg. Jij bent in staat om je handelen te onderbouwen en kritisch te kijken naar alles wat er om je heen gebeurt. Je kunt theorie koppelen aan de praktijk en bent in staat in een multidisciplinair team zelfstandig de verpleegkundige zorg te plannen, coördineren en organiseren.

Extra voordelen

 • De deeltijdopleiding brengt verschillende disciplines uit verschillendewerkvelden – dus ziekenhuis, wijk, dokter, kliniek – bij elkaar. Je leert daardoor niet alleen van je docent, maar ook van de andere professionals die zich samen met jou laten (om)scholen tot hbo-verpleegkundige niveau 6. Erg leerzaam.
 • Je leert Evidence Based Practice (EBP), waarbij wetenschappelijke onderbouwing wordt toegepast in de praktijk. Bij Zuyd is het een standaard onderdeel van de opleiding, dat je wetenschappelijk onderzoek leert en kunt combineren met de mening van een cliënt en de ervaring binnen de zorgverlening. Door dit af te wegen, leer jij een onderbouwde beslissing te nemen voor je cliënten. In de praktijk betekent dit dat je tijdens de opleiding een onderwerp zal bestuderen, waarvan je bijbehorende stof in literatuur zult zoeken en presenteren.
 • Je krijgt een aantal uren begeleiding van een opleidingscoach. 

 

Te verbeteren competenties

Het combineren van werk, privé en opleiding is niet niks. De meeste studenten werken circa 24 tot 28 uur per week op hun werkplek. Daar komen een keer per week vier contacturen op school bij. Daarnaast ben je ongeveer acht uur zoet met zelfstudie. Het onderwijs is een combinatie van projectopdrachten, colleges en trainingen en wordt gegeven door ervaren docenten of externe experts.

Leren op de werkplek
Het leren op de werkplek en concrete vraagstukken uit de praktijk staan centraal. De theoretische kennis pas je direct toe in de praktijk. Doordat je deel uitmaakt van een groep studenten, leer je ook van de ervaringen en werkwijzen van de andere deelnemers. Dat ervaren de meeste studenten als bijzonder nuttig en leerzaam. Eén keer per week - op dinsdag of donderdag - volg je onderwijs op school onder leiding van een ervaren docent. Binnen Verpleegkunde wordt gewerkt met Probleem Gestuurd Onderwijs (PGO). Samen met je medestudenten ga je aan de slag met casuïstiek, dit doe je onder begeleiding van de docent.

Zuyd biedt je een online leeromgeving, waarvan je gebruik kunt maken ter voorbereiding op het onderwijs en voor het contact met medestudenten en docenten. 

Toetsing
Als verpleegkundige moet je in staat zijn om jouw verpleegkundige competenties op hbo-niveau aan te tonen. De toetsing voor het onderwijs op niveau 1 en niveau 2 heet het portfolio assessment. Tijdens het portfolio assessment toon jij met de gemaakte beroepsproducten aan, dat je de competenties en rollen van de hbo-verpleegkundige beheerst. Het portfolio assessment bestaat uit een schriftelijk deel (de bewijslast waarin de beroepsproducten en feedback van het werkveld, je mede-student en de docent zijn verwerkt) en een mondeling deel, het portfolio gesprek.

Ben je al BIG?
Het BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) is een Nederlands register waarin het basisberoep is opgenomen van individuen werkzaam in aantal beroepsgroepen in de gezondheidszorg. Ben je al BIG-geregistreerd? In principe hoef je dan niet opnieuw de voorbehouden handelingen te toetsen. Indien je nog niet over een BIG-registratie beschikt, is een minimum van 2300 praktijkuren voorgeschreven om aan de vereiste praktijkervaring te voldoen. Daarnaast volg je in dat geval ook nog vaardighedenonderwijs en leg je protocoltoetsen en de rekentoets af. Ook zul je je kennis met betrekking tot anatomie, fysiologie en pathologie zelfstandig (online) eigen moeten maken. Hiervoor zijn extra modules ontwikkeld.

Zie ook: https://www.bigregister.nl/actueel/nieuws/2019/december/9/verbeteringen-aanvraag-big-registratie

Stage/werkplek
Wanneer je start met de opleiding Verpleegkunde Deeltijd (of hbo-v) is een werkplek vereist. Je kunt niet werken aan je beroepsproducten wanneer je geen werkplek hebt. Bij voorkeur werk je tijdens je opleiding op verschillende plekken/afdelingen. Als je nog niet BIG geregistreerd bent, zul je 2300 uur aan praktijkervaring op moeten doen. Dit doe je op je werkplek en bij voorkeur op verschillende afdelingen. 

Wij adviseren:

 • Een werkplek (of stageplaats) in de zorg, waar je de competenties en rollen van een hbo-verpleegkundige kunt ontwikkelen.
 • Het aantal praktijkuren is afhankelijk van ervaring, persoonlijke wensen en van de eisen van de werk- of stageplaats.  Let wel: om je big registratie te behouden dien je ook zoveel uur op jaarbasis te werken..
 • Begeleiding en feedback door een hbo-verpleegkundige (indien niet op de werkplek, dan binnen de organisatie).
 • Om duidelijke afspraken met de werkgever of stageplaats te maken over het volgen van de opleiding en de randvoorwaarden.

Details

Niveau HBO
Duur langer dan 12 maanden
Locatie Heerlen
Erkenning Diploma
Alle details weergeven

Opbouw

Opbouw onderwijs:
Het onderwijs is opgebouwd uit onderwijsperioden van 10 weken. Tijdens iedere onderwijsperiode wordt er een leereenheid behandeld waar de student gaat werken aan haar/zijn beroepsproducten. De beroepsproduceten waar de student aan werkt, vormen de bewijslast voor de toetsing.

Het onderwijs dat aangeboden wordt, bestaat uit:
Niveau 1 onderwijs
Niveau 2 onderwijs
Afstuderen
Vaardigheidsonderwijs voor studenten die niet BIG geregistreerd zijn (zij-instromers)
 

Tijdens de opleiding maken wij gebruik van het ABCD model en de CanMEDS rollen. Samen vormen zij de basis voor de overkoepelende leeruitkomsten. 

Onderwerpen die aan bod komen tijdens de opleiding 

 • Interprofessioneel samenwerken
 • Wijkgerichte zorg
 • Preventie
 • Technologie in de zorg
 • Meetinstrumenten
 • Klinisch redeneren
 • Evidence Based Practice*
 • Kwaliteitszorg
 • Onderzoek

Duur van de opleiding

De opleiding duurt +/- drie jaar. Als je niet uit de zorg komt, zal de studieduur langer zijn. Binnen de bacheloropleiding Verpleegkunde Deeltijd werken we niet met vrijstellingen

Canmeds.jpg

Planning

De opleiding Verpleegkunde Deeltijd kent meerdere startmomenten:

 • 01 april en 01 november voor de niet big geregistreerde studenten
 • 01 september en 01 februari voor de big geregistreerde studenten

Praktische informatie

Toelatingseisen
Naast de geadviseerde twee jaar werkervaring in de zorg, zijn de vereisten:

 • Je beschikt over een havo- of mbo4-diploma of hebt een 21+-toets (zie hieronder) succesvol afgelegd.
 • Je hebt een baan in de zorgsector waarin je jouw verpleegkundige competenties kunt ontwikkelen. Eventueel regel je zelf een werkplek, bijvoorbeeld via de website www.zorgnetlimburg.nl/organisaties.
 • Je hebt op je werkplek een hbo verpleegkundige werkbegeleider geregeld.

21+ toets: In het geval dat je op basis van je vooropleiding niet toelaatbaar bent tot de opleiding bestaat de mogelijkheid om toegelaten te worden tot de opleiding na het behalen van een 21+ toets.Hiervoor kun je je wenden tot de decaan van Zuyd: Marjo Dullens, studentendecaan Academie voor Verpleegkunde: marjo.dullens@zuyd.nl.

Info avond

Info avond en Open Dag
De opleiding Verpleegkunde deeltijd neemt deel aan de Open Dag van Zuyd en organiseert daarnaast meerdere keren per jaar online info avonden.

Het eerstvolgende info moment is op:
Donderdag 20 april: online info avond van 19.00-21.00 uur.

Wat kun je verwachten?
Via Microsoft Teams neem je deel aan een presentatie over de opleiding. Hier komen alle belangrijke onderdelen aan bod. Daarnaast kun je zowel live als via de chat jouw vragen stellen aan het team van deze opleiding.

Aanmelden
Aanmelden kan via e-mail Vermeld hierbij jouw voor- en achternaam en werkgever. Je ontvangt dan van ons de link. Indien er nog vragen zijn, neem dan contact op met Geneviëve Robroek via 06-38315451

Kunnen wij je helpen?

Heb je een vraag over een van onze opleidingen of ben je nog niet helemaal zeker van je keuze? Neem contact met ons op via de onderstaande knoppen of vraag vrijblijvend studieadvies aan.

Aanmelden voor deze opleiding

Lijkt deze opleiding je wat en wil je je graag aanmelden? Klik dan op onderstaande knop om naar het inschrijfformulier te gaan.