Heb je een afgeronde hbo kunstvakopleiding? Haal dan in 2 jaar je onderwijsbevoegdheid!

Bij deze opleiding ligt de focus pedagogiek en didactiek. Je ontwikkelt een visie op kunst en educatie en leer je hoe je urgent onderwijs ontwerpt.

We leren je hoe je met je verbeelding en creativiteit anderen enthousiast maakt over kunst en cultuur.  En hoe je educatief materiaal ontwikkelt waarmee je anderen laat ervaren wat kunst teweeg kan brengen en of een ander perspectief kan bieden.  Met jouw artistieke en onderzoekende houding maak je kunst toegankelijk voor iedereen. 

Doelgroep

Heb je een afgeronde hbo kunstvakopleiding? Wil jij je kennis en ervaring op kunst- en cultureel gebied ook als docent benutten?
Dan is deze opleiding geknipt voor jou omdat je in twee jaar, alle kennis en vaardigheden krijgt aangeleerd om lesmateriaal en projecten voor specifieke doelgroepen te ontwikkelen en te gebruiken.

Wij bieden kleinschalig onderwijs met aandacht voor jouw ervaring en inbreng. Indien gewenst kun je een werkplek in onze Studio’s krijgen.

Hierna kun je

Het onderwijs in de kunst- en cultuurvakken overzien, het eigen vakgebied overstijgen en vernieuwing van het onderwijs in de beeldende vakken vormgeven. Je beschikt over een handelingsrepertoire waaruit je keuzes kunt maken om in specifieke situaties een krachtige leeromgeving te realiseren. Je bent in staat om die keuzes te onderbouwen doordat je de nodige kennis en ervaring hebt opgedaan en deze in de juiste context kunt plaatsen.

Details

Niveau HBO
Duur langer dan 12 maanden
Locatie Maastricht
Erkenning Diploma
Alle details weergeven

Opbouw

Het studieprogramma bestaat het eerste jaar afwisselend uit praktijk- en onderwijsvormgevingsvakken in combinatie met stage in diverse stagesituaties. In het tweede jaar verricht je een kunst-pedagogisch en didactisch onderzoek op hbo-niveau. Daarnaast ontwerp je in samenwerking met studenten van de opleiding Docent Muziek een CKV- reis en ontwikkel je kennis en vaardigheden in de beroepspraktijk met een afsluitende stage. Het onderwijsprogramma heeft een omvang van 60 EC's en is voltijd in één jaar of deeltijd in twee jaar te volgen.

Programma

Jaar 1

Semester 1

 • Onderwijskunde
 • Vakdidactiek
 • Kunst Algemeen
 • CKV Interfacultair
 • Project Artistiek/Educatief

Semester 2

 • Kunst Algemeen
 • Project Artistiek/Educatief
 • Stage 1 dag p.w

Jaar 2

Semester 3

 • Art Based Educatief Onderzoek /Ontwerp onderzoek
 • Stage 2 dagen p.w.

Semester 4

 • Stage 2 dagen p.w
 • Eindassessment
 • Deelname Graduation Show

Incompany

We bieden ook een maatwerk traject voor docenten met een oude 1e of 2e graads bevoegdheid. Meer informatie kun je opvragen via marloes.brouns@zuyd.nl

Praktische informatie

Vooropleiding
Afgeronde hbo kunstvakopleiding of soortgelijk.

Interessante weetjes
Kleinschalig onderwijs waarin persoonlijke aandacht voor jouw persoonlijke groei centraal staat.
Als je de deeltijdvariant volgt, kun je facultatief additioneel onderwijs volgen, zoals Kunst Algemeen en projectweken.

Contact
Marloes Brouns - marloes.brouns@zuyd.nl

Toelatingseisen

Aanmelden kan via studielink, kies voltijd opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving / Hogere jaars. Aanvullend vindt een matchingsgesprek plaats.

Kunnen wij je helpen?

Heb je een vraag over een van onze opleidingen of ben je nog niet helemaal zeker van je keuze? Neem contact met ons op. Wij zijn op werkdagen bereikbaar tussen 9:00 en 12:00 uur.

Aanmelden voor deze opleiding

Lijkt deze opleiding je wat en wil je je graag aanmelden? Klik dan op onderstaande knop om naar het inschrijfformulier te gaan.