Inzicht in gedragspatronen bij conflicten, eerste hulp bij aanpak conflicten

Je collega die vaak opstandig op jou reageert, een leverancier die vaak ja zegt maar nee doet, je leidinggevende waarmee je regelmatig in de clinch ligt over, nou ja, futiliteiten … Je ziet in interpersoonlijke dynamiek iedere keer hetzelfde gebeuren maar het lukt je niet om deze patronen te doorbreken.

Gedrag van mensen verloopt vaak volgens bepaalde patronen. Kennis van deze patronen brengt inzicht. Zo begrijp je waar e.e.a. vandaan komt en kun je gedrag ook beter voorspellen. En...als je begrijpt waarom mensen zich gedragen zoals ze doen, heb je ook de mogelijkheid om op basis van dat begrip, jouw gedrag aan te passen om hierdoor het gedrag van de ander in een conflict te beïnvloeden.

Centraal in deze cursus staat een eigen conflict uit je beroepspraktijk. Dit conflict ontrafel je tijdens iedere bijeenkomst. Er wordt ruimte genomen om in te zoomen op jouw conflictbeleving en conflicthantering: hoe pak jij een conflict aan? Wat wil je hierin leren? Wat kun je een ander leren?

Doelgroep

Iedereen die samenwerkt met anderen en wil leren hoe je effectiever kunt samenwerken door conflicten enerzijds te begrijpen en anderzijds te beïnvloeden.

Hierna kun je

  • Een analyse te maken van een conflict vanuit kennis van menselijk functioneren, gedrag en drijfveren.
  • Een bij de situatie passende hantering inzetten.
  • Een conflict ombuigen met handvatten gebaseerd op inzichten uit de gedragswetenschappen.
  • De-escalerend communiceren en hiermee het conflictgedrag beïnvloeden.

Te verbeteren competenties

Je werkt aan de volgende competenties:

Conflicthantering, motiveren, samenwerken, leiderschap, overtuigen, conceptueel denken, creatief denken, analyserend vermogen, aanpassingsvermogen, mensgericht leiderschap, omgevingsbewustzijn, kritisch denken, anticiperen.

Details

Niveau post HBO
Duur korter dan 3 maanden
Eerstvolgende startdatum 30-01-2023
Locatie Sittard
Erkenning Certificaat
Kosten 1.495,00
Alle details weergeven

Deze opleiding kan voordelig worden gevolgd met inzet van het STAP-budget. Controleer hier of er nog STAP-budget beschikbaar is.

Vanaf 2 januari 2023 om 10:00 uur is het weer mogelijk om jouw persoonlijke STAP-budget aan te vragen. Wees er snel bij, er is maar een beperkt budget beschikbaar!

Opbouw

Je leert hoe je een conflict kunt ontrafelen, dit vanuit diverse invalshoeken en gebaseerd op gedragswetenschappelijke inzichten.

Hiernaast leer je op welke wijze je vervolgens kunt interveniëren/beïnvloeden. Welk gedrag moet je laten zien om zo tot een zo effectief mogelijke conflicthantering te komen? Op een interactieve wijze, met ruimte voor humor komen op een aansprekende wijze de belangrijkste inzichten rondom conflicten en gedragsbeïnvloeding voorbij.

Vanzelfsprekend wordt er een vertaalslag naar de praktijk gemaakt. Vanuit een abstract kader naar jouw concrete praktijk. Je gebruikt hiervoor eigen casuïstiek.

Oefenen met het ombuigen van conflicten maakt zeker onderdeel uit van deze training. Het doel is dat je ook gaat ervaren welk effect jouw confictbeïnvloedingstechnieken op het gedrag van de ander hebben.

Programma

Thema’s:

  • Dag 1: Human behaviour en conflicten; een analyse en conflictdiagnose.
  • Dag 2: Beïnvloeden van conflicten; mogelijke interventies gebaseerd op gedragswetenschappelijke inzichten.

Optioneel als vervolg kun je een individueel maatwerkttraject volgen om verder te oefenen in het ombuigen van conflicten. Dit om nog meer persoonlijke en gerichte feedback op jouw gedrag te krijgen en om onder begeleiding te oefenen in deze soft skill.
Kosten optioneel individueel vervolgtraject (4 uur): 395,-

Indien je een certificaat wenst kun je ervoor kiezen om een conflictanalyse en interventievoorstel in te leveren als toets. Je krijgt dan gerichte feedback en tips. Het is ook mogelijk om deze training zonder afsluitende toets te volgen.

Planning

Start winter 2023:
30 januari en 13 februari

Startdatum
30-01-2023
Prijs
1.495,00
Variant
Dag
Bijeenkomsten
2 bijeenkomsten
Locatie
Kasteel Limbricht

Incompany

Maatwerk / Incompany
Deze training bieden wij ook als maatwerk voor organisaties al naar gelang de behoefte. Zowel inhoud als locatie en data zijn in overleg te bepalen. Neem hiervoor contact op met serviceteam@zuydprofessional.nl

1-1 Training
Een individuele training is ook mogelijk. In deze training komen je persoonlijke vragen aan bod. Ook kun je gerichte feedback op jouw gedrag krijgen door onder begeleiding (verder) te oefenen in deze soft skill.
Kosten individueel (vervolg) traject per blok van 4 uur: 395,- Zowel inhoud, duur als locatie en data zijn in overleg te bepalen. De locatie kan plaatsvinden op de werkplek van de klant of bij Zuyd, locatie Ligne te Sittard. 

Neem hiervoor contact op met serviceteam@zuydprofessional.nl

Praktische informatie

De cursus vindt plaats op maandag om de week van 9.30 - 17.00 uur.
Locatie Kasteel Limbricht. Allee 1, 6141 AV Limbricht.

Deze training maakt onderdeel uit van de reeks Human behaviour. Menselijk functioneren, gedrag, drijfveren en hoe dit te beïnvloeden staan hierin centraal. Als je de smaak van studeren te pakken hebt, kun je vervolgens deelnemen aan de andere onderdelen zoals de cursus Human behaviour & Gedragsverandering (7 dagen) of de training Human behaviour & skills: onderhandelen (2 dagen).

De cursus en trainingen worden gegeven door docente Nathalie Willems van de Academie Business Studies. Door haar bevlogen manier van lesgeven zorgt ze ervoor dat jij als deelnemer door de aangeboden kennis geïnspireerd raakt om zelf aan de slag te gaan. Haar gedragswetenschappelijke achtergrond in combinatie met jarenlange ervaring als trainer in soft skills inspireerde haar om zelf deze cursus en trainingen voor professionals te ontwikkelen. Creativiteit, no-nonsense en humor kenmerken haar aanpak.

Tussen het moment van inschrijven en de eerste lesdag vindt via teams een intakegesprek met de docent plaats. Hiervoor ontvang je t.z.t. een uitnodiging.

Kunnen wij je helpen?

Heb je een vraag over een van onze opleidingen of ben je nog niet helemaal zeker van je keuze? Neem contact met ons op via de onderstaande knoppen of vraag vrijblijvend studieadvies aan.

Aanmelden voor deze opleiding

Lijkt deze opleiding je wat en wil je je graag aanmelden? Klik dan op onderstaande knop om naar het inschrijfformulier te gaan.