Engineering deeltijd

Engineering deeltijd

Type
deeltijd
Duur
4 jaar
Niveau
hbo
Startdatum
07 februari 2022 met startgarantie
Vooropleiding
mbo 4/ havo/ overige opleidingen
Locatie
Heerlen Nieuw Eyckholt 300, 6419 DJ
Erkenning
bachelor of science
Keurmerk
Cedeo
Tijdsinvestering
4 jaar nominaal met de mogelijkheid op basis van werkervaring deze te verkorten
Lesdag
maandag van 16:00-21:00 uur
Kostenspecificatie
regulier collegegeld
Zuyd Professional beschermt de privacy van bezoekers van deze website. Lees meer daarover in onze privacyverklaring.

 


"Bedrijven sluiten heel goed aan bij de trajecten die wij aanbieden. De mensen die wij 'afleveren' hebben direct een job, daar zijn we 100% zeker van. We hopen het gat in de markt dat er is op deze manier te dichten."
Hanne Drijkoningen, Opleidingsmanager Technische Bedrijfskunde en Deeltijdopleidingen
algemeen
opbouw
programma
Startdata
Extra informatie

Engineering deeltijd

Doelgroep
Deze praktijkgerichte bacheloropleiding is bedoeld voor de professional die zich wil ontwikkelen tot moderne ingenieur op hbo niveau. Je bekwaamt je in een technische context in rollen die in de praktijk uitstekend van pas komen: analist, manager/beheerder, verbeteraar, ontwerper, adviseur/consultant en implementeerder. Deze opleiding is interessant als je al (enige) werkervaring hebt en je je kennis en vaardigheden wilt ontwikkelen naar hbo niveau. Instroom vanuit diverse vooropleidingen is mogelijk.

Na dit traject kun je...

... techniek in brede zin toepassen in de praktijk van werktuigbouwkunde, elektrotechniek en technische bedrijfskunde/operations management. Je kunt daarbij zelf de diepgang en/of verbreding kiezen, afhankelijk van je interesse en de situatie op je werk. (Praktijk)cases, simulaties en je eigen werkplek spelen een belangrijke rol bij de opleiding. De opleiding is breed van opzet. Je werkt bijvoorbeeld hierbij ook aan managementvaardigheden.

In het begin van de studie heb je een intakegesprek met je studiecoach. Dit gesprek vindt normaliter in je eigen werkomgeving plaats. Samen bespreken jullie het studiepad,  waarin jij je extra wilt bekwamen en coachen wij je hierbij. Je werkgever mag aansluiten bij dit gesprek, maar dat hoeft niet. 

De opleiding bestaat uit veertien modules en een afstudeerscriptie. Er wordt zeer nauw samengewerkt met het regionale bedrijfsleven met betrekking tot de ontwikkeling en de uitvoering van het onderwijs .De opleiding maakt gebruik van diverse werkvormen. Een dag in de week is er klassikaal onderwijs in de namiddag/avond (16.00-21.00 uur). Cursusmateriaal wordt ook digitaal aangeboden en is daarmee ook online te volgen. Het ontwikkelen van kennis en deze toepassen in je werkomgeving staat hierbij centraal. Verworven kennis pas je toe in opdrachten die je individueel of in groepsverband uitvoert. Aan de hand van cases, maar vooral met praktijkopdrachten in je eigen werkomgeving. Aan het eind van elke module toon je zo je verworven vaardigheden aan en krijg je een beoordeling via een portfolio assessment, eventueel aangevuld met kennistoetsen. Als je bepaalde kennis en vaardigheden al hebt verworven in een eerder stadium en je kunt dit aantonen, kun je direct een assessment aanvragen waarbij een beoordeling wordt opgemaakt. Op deze manier is een versneld opleidingstraject mogelijk.

Eerste jaar
Het eerste jaar bestaat uit vier modules, die steeds aan een herkenbare praktijkrol gekoppeld zijn:

 • Professional Engineer 1: je verwerft praktische basiskennis op hbo-niveau op het gebied van elektrotechniek, werktuigbouwkunde en technische bedrijfskunde om als volwaardig gesprekspartner te kunnen acteren.
 • Analist 1: je verwerft kennis en vaardigheden om in de praktijk snel gegevens te interpreteren en modelleren tot goede informatie.
 • Manager/beheerder 1: je verwerft kennis en vaardigheden om “assets” te beheren met een nadruk op Assetmanagement / ISO 55000. Je gaat deze kennis gebruiken in je eigen beroepsomgeving tijdens het assessment.
 • Verbeteraar 1: je verwerft kennis en vaardigheden om processen te optimaliseren vanuit Lean Six Sigma op Yellow Belt niveau (Yellow Belt certificaat behoort tot de mogelijkheden).

Tweede jaar
Het tweede jaar komen de overige rollen voor de ingenieur van de toekomst aan bod:

 • Ontwerper 1: je verwerft kennis en vaardigheden om vanuit een analyse of creatieve ingeving een idee te kunnen vertalen voor een aangepast of nieuw productieproces naar een (compleet of deel-) ontwerp inclusief ontwerpdocumenten op verschillende abstractieniveaus, verificatie documenten en mogelijke productiemethoden.
 • Implementeerder 1: je verwerft kennis en vaardigheden om een product, dienst of proces in de eigen organisatie te implementeren, rekeninghoudend met technische en niet-technische aspecten. Verder is er in deze rol aandacht voor een aantal elektrotechnische aspecten, waaronder: kabelberekeningen, engineeringspakketten en motorschakelingen.
 • Adviseur 1: je verwerft kennis en vaardigheden om in een technische omgeving een gefundeerd (technisch) advies te kunnen geven, dat bv kan leiden tot een verbetering (proces / product) of andere strategie.
 • Professional Engineer 2: in deze module staan onderzoeksvaardigheden, groepsdynamica en persoonlijke ontwikkeling centraal.

Derde jaar
In het derde jaar staan de volgende rollen op het programma:

 • Analist 2: je verwerft kennis en vaardigheden op het gebied van moderne big-data technieken om hiermee praktijkproblemen te analyseren
 • Manager/beheerder 2: je verwerft kennis en vaardigheden op het gebied van operationele aansturing van productieprocessen en productieketens
 • Ontwerper 2:
  je verwerft kennis en vaardigheden om vanuit een analyse of creatieve ingeving een idee te kunnen vertalen naar een nieuw (compleet of deel-) ontwerp. Je leert diverse actuele ontwerpmethodieken (waaronder “scrum”) en leert samenwerken in een multifunctioneel team.
 • Verbeteraar 2: je verwerft kennis en vaardigheden om processen te optimaliseren vanuit Lean Six Sigma op Green Belt niveau (Green Belt certificaat behoort tot de mogelijkheden).

In het eerste semester van het vierde jaar staat op het programma:

 • Implementeerder 2: je verwerft kennis en vaardigheden om door middel van modellen en methodieken in relatie tot projectmanagement te reflecteren op verlopen implementaties. Verder is er in deze rol aandacht voor processen in de procesindustrie en QESH.
 • Adviseur 2: je verwerft kennis en vaardigheden die van toepassing zijn in de rol van adviseur / consultant. Je bent in staat om jezelf een onderbouwd advies te geven in het kader van je persoonlijke ontwikkeling en anderen te helpen tot dat advies te komen. Een sollicitatietraining en Linkedin-workshop maken onderdeel uit van het programma. Daarnaast is er aandacht in het verwerven van een concept afstudeeropdracht.

Afstuderen 
Je rondt de opleiding af met een afstudeerscriptie in de eigen werkomgeving waarmee je je verworven competenties op hbo-niveau aantoont. Het betreft een individueel uit te voeren opdracht, waarbij je de keuze hebt in welke 2 competenties / rollen je wilt verdiepen.

Inschrijven kan direct via Studielink.

Startdata schooljaar 2021/2022

 • 6 september 2021
 • 7 februari 2022

Voor elk studiejaar dat je studeert, betaal je collegegeld.

Studenten die voor het eerst gaan studeren (of later) aan een bachelor-of associatie degree opleiding komen in aanmerking voor het verlaagd wettelijk collegegeld (mits zij voldoen aan de vereisten van het wettelijk collegegeld). Het verlaagd wettelijk collegegeld is alleen voor de eerste ononderbroken twaalf maanden van de inschrijving als student. Het verlaagd wettelijk collegegeld bedraagt 50% van het normale wettelijke collegegeld.

Dit is van toepassing voor alle nieuwe hbo studenten die een voltijd-, deeltijd- of duale opleiding volgen en het wettelijk collegegeld betalen. Meer informatie hierover op de website van de Rijksoverheid.

Deel deze pagina op