EVC

EVC

Type
loopbaanbegeleiding
Duur
< 3 maanden
Niveau
hbo
Startdatum
01 februari 2022 met startgarantie
Vooropleiding
Mbo. In geval van herregistratie Fysiotherapie hbo.
Locatie
Het traject verloopt grotendeels digitaal
Erkenning
rapportage
Keurmerk
Erkend aanbieder EVC, Cedeo
Tijdsinvestering
40 tot 80 uur: starten kan op elk gewenst moment
Lesdag
start in onderling overleg
Kostenspecificatie
€ 1.570,-

Nieuwsbrief

Zuyd Professional beschermt de privacy van bezoekers van deze website. Lees meer daarover in onze privacyverklaring.

 


algemeen
opbouw
Herregistratie Fysiotherapie
Voor bedrijven

EVC

Doelgroep
EVC is geschikt voor iedereen die drie of meer jaar werkervaring heeft (functie- en niveau-onafhankelijk), niet over relevante diploma's of certificaten beschikt en wil aantonen welke competenties hij/zij op hbo niveau beheerst. De meerwaarde van EVC ligt feitelijk in het aantonen van het verschil tussen het opleidingsniveau en het huidige werkniveau. Daarnaast is EVC geschikt voor de herregistratie van Fysiotherapeuten die niet aan de urennorm voldoen.

Na dit traject kun je...

... je EVC-rapportage gebruiken om je competenties inzichtelijk te maken voor je werkgever en/of de arbeidsmarkt. Fysiotherapeuten die niet aan de urennorm voldoen kunnen onze EVC procedure gebruiken om de herregistratie in het BIG te realiseren.

De EVC procedure bestaat grofweg uit drie fasen. In fase een ga je aan de slag met het, in een digitaal portfolio, verzamelen van bewijzen uit de praktijk die de competenties van het gekozen profiel aantonen. Je krijgt in deze fase een begeleider toegewezen die je kort op weg helpt met het correct opnemen van een of twee bewijzen bij één competentie.

In de tweede fase ga je zelfstandig aan de slag met verzamelen van bewijzen die de overige competenties aantonen.

De derde fase bestaat uit het voeren van het assessmentgesprek met twee assessoren. Zij bevragen je over de (ontbrekende) inhoud van je portfolio. Na het al dan niet succesvol afronden ontvang je de EVC rapportage. Met die rapportage kun je richting je (nieuwe) werkgever laten zien welke competetntie jij op welk niveau beheerst. 

De ervaring leert dat een EVC-traject normaal gesproken 3 maanden in beslag neemt. Afhankelijk van de toegankelijkheid van de bronnen waarin de bewijzen zijn vastgelegd heb je 40 tot 80 uur nodig om alle bewijzen te verzamelen.

Als BIG-geregistreerde fysiotherapeut moet je elke 5 jaar aantonen dat je kennis en vaardigheden nog van voldoende niveau zijn om te blijven werken als fysiotherapeut. We noemen dit herregistreren. Je kunt je herregistreren als je voldoet aan de werkervaringseis of de scholingseis. Om te voldoen aan de werkervaringseis moet je in een periode van 5 jaar minimaal 2080 uur als fysiotherapeut gewerkt hebben. Werk je niet meer of voldoe je niet aan de urennorm? Dan kun je door scholing of een EVC procedure toch in aanmerking komen voor herregistratie. Voor informatie over scholing kun je terecht bij Hanze Hogeschool Groningen of Hogeschool Leiden.

Naast scholing bestaat de mogelijkheid om door middel van een EVC procedure aan te tonen dat je de competenties van de fysiotherapeut volledig beheerst. Voorwaarde is dat je recent nog als fysiotherapeut werkzaam bent geweest (niet langer dan 3 jaar geleden). Vrijstellingen worden gegeven voor een hele competentie. Als je de EVC procedure met succes afrondt ontvang je, naast de EVC rapportage, een Periodiek Registratie Certificaat (PRC). Het PRC, dat maximaal twee jaar oud mag zijn, heb je nodig om je weer te laten registreren in het BIG-register.

Iedereen leert nagenoeg elke dag zowel op het werk als in de vrije tijd iets nieuws. Voor werkgevers blijft die kennis en ervaring helaas vaak onzichtbaar. Met een EVC procedure kun je daar verandering in brengen.

Je medewerker gaat tijdens de EVC procedure diverse informatie verzamelen waarmee hij de competenties van de gekozen opleidingsstandaard kan aantonen. Het gaat daarbij onder andere om certificaten van cursussen of documenten, producten en plannen die de medewerker gemaakt en (deels) gemaakt/uitgevoerd heeft.

De verzamelde informatie vergelijken wij met de opleidingsstandaard. Het resultaat daarvan leggen wij vast in een rapportage. Daardoor weet je precies op welk niveau je werknemer functioneert.  

Wat zijn de voordelen voor jou als werkgever?

  • Je werknemers zijn flexibeler in te zetten: Als je weet wat een werknemer in huis heeft, kun je die medewerkers flexibeler inzetten.
  • Lagere opleidingskosten: Het ervaringscertificaat geeft soms recht op vrijstelling voor een deel van een vervolgopleiding. Daardoor heb je lagere opleidingskosten. Ook geeft het meer zekerheid of je medewerker een vervolgopleiding aan kan.
  • Betere kansen op een baan bij ontslag: Mocht je iemand moeten ontslaan dan verhoogt het ervaringscertificaat de kans op het vinden van een andere baan. Niet echt in jouw voordeel,  maar je toont hiermee wel je goed werkgeverschap aan.
Deel deze pagina op