Doelgroep
Werk je in een interdisciplinair team met patiënten en hun naasten die een levensbedreigende aandoening of kwetsbaarheid hebben? Bijvoorbeeld als verpleegkundige (niveau 4 en 5), fysiotherapeut, praktijkondersteuner huisartsenzorg, maatschappelijk werker, sociaalpsychiatrisch verpleegkundige, huisarts of groepsleider in de zorg voor mensen met een beperking? En wil je vanuit jouw discipline een waardevolle bijdrage leveren aan de zorg van patiënten in de laatste fase van hun leven? Dan is deze opleiding echt iets voor jou. De leergang wordt verzorgd op hbo-niveau. Je kunt ook losse modules volgen.
Na dit traject kun je...
Je werkt aan de volgende competenties:
Zo ziet de leergang eruit
De Palliatieve Zorg opleiding Interprofessioneel van Zuyd Professional bestaat uit 5 modules, met in totaal 10 bijeenkomsten van een dag en een dagdeel met eindpresentaties. In deze Leergang is er aandacht voor het verbeteren van de kwaliteit van leven voor patiënten en hun naasten die te maken hebben met een levensbedreigende aandoening of kwetsbaarheid. Daarin staat het vroegtijdig signaleren en het zorgvuldig beoordelen en behandelen van problemen van fysieke, psychische, sociale en spirituele aard op de voorgrond. Daarmee sluit deze leergang aan bij het kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland.
Werken aan verbetervoorstel
In de modulaire bijeenkomsten behandelen we alle onderwerpen die van belang zijn voor goede palliatieve zorg. Daarbij werken we steeds vanuit casussen. De casus wordt telkens plenair toegelicht door experts uit het werkveld. In de vorm van een college bijvoorbeeld. Vervolgens wordt de casus per discipline uitgewerkt. In de plenaire terugkoppeling komt aan bod hoe de zorg interprofessioneel versterkt kan worden. Ook leer je hoe je de theorie kunt toepassen in de praktijk. Daarvoor werk je aan een verbetervoorstel voor je eigen beroepspraktijk. Dit plan presenteer je tijdens de laatste bijeenkomst aan de andere deelnemers. Op basis van hun feedback en die van de trainer realiseer je een gedegen verbetervoorstel dat je direct kunt toepassen in jouw eigen organisatie.
Kleine groepen, persoonlijke aandacht
Persoonlijke aandacht vinden we heel belangrijk tijdens deze leergang. Daarom houden we de groepen klein: ongeveer 6 tot 15 personen. De deelnemers komen uit verschillende zorgorganisaties en verschillende disciplines. Die veelzijdigheid zorgt ervoor dat je veel van elkaar kunt leren. Onze docenten zijn mensen uit de praktijk. Dat maakt het lesprogramma zeer divers en praktijkgericht.
In deze Palliatieve Zorg opleiding Interprofessioneel komen de volgende onderwerpen aan de orde:
1. Inleiding op palliatieve zorg en interprofessioneel samenwerken:
2. Symptomen, symptoommanagement, symptoombestrijding:
3. Psychosociale zorg in de palliatieve fase:
4. Zorg voor levensvragen:
5. Interprofessionele samenwerking:
V&VN, nr. 331288
module 1: 7 punten
module 2: 21 punten
module 3: 21 punten
module 4: 14 punten
module 5: 7 punten
stADAP voor paramedici, nr. 295865
module 1: 7 punten
module 2: 21 punten
module 3: 17,5 punten
module 4: 17,5 punten
module 5: 7 punten
KNGF
module 1: 7 punten, nr. 27055 Kwaliteitsdeel
module 2: 36 punten, nr. 22168, reg AF, reg Ge, reg Onc
module 3: 29 punten, nr. 22169, basis (Basisdeel)
module 4: 33 punten, nr. 22170, basis (Basisdeel)
module 5: 7 punten, nr. 25928, reg AF, reg Ge, reg Onc
Accreditatie bij V&VN, stADAP en KNGF wordt voor deze groep opnieuw aangevraagd. Bovenstaand zijn eerder toegekende punten.
Heb je nog vragen over de leergang Palliatieve Zorg Interprofessioneel?
Kijk hieronder voor de meest gestelde vragen: