Bewegen op Maat MIBBO

Bewegen op Maat MIBBO

Type
workshop
Niveau
hbo
Vooropleiding
hbo
Duur
< 1 maand
Startdatum
01 januari 2019
Locatie
Heerlen Nieuw Eyckholt 300, 6419 DJ
Tijdsinvestering
twee bijeenkomsten van drie uur, totale studiebelasting 10 uur
Lesdag
woensdagmiddag
Kostenspecificatie
€ 165,- exclusief klapper met fotomateriaal à € 50,- per stuk
Erkenning
bewijs van deelname
Keurmerk
KNGF

Voldoende beweging en lichaamsactiviteit bij ouderen staat volop in de belangstelling, ook in verzorgings- en verpleeghuizen. Er worden op dit moment dan ook veel innovatie beweeg activiteiten ontwikkeld. Belangrijk hierbij is om eerst goed zicht te krijgen op de wensen en voorkeuren van de bewoners/ cliënten zelf. Voor dit doel is een methodiek ontwikkeld, de Methodiek ter Inventarisatie van Betekenisvolle Beweegvoorkeuren van Ouderen (MIBBO). In deze workshop leer je hoe je deze methodiek in de praktijk kunt inzetten.

Zuyd Professional beschermt de privacy van bezoekers van deze website. Lees meer daarover in onze privacyverklaring.

 
Meer informatie
Wil je meer informatie ontvangen over deze opleiding? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.
Vraag informatie aan
Opleiding bekijken
Lees de omschrijving van deze opleiding voordat u informatie gaat aanvragen.
Opleiding bekijken
Deel deze pagina op
algemeen
opbouw
programma
Accreditatie
Lesdata

Doelgroep
De workshop is interessant voor paramedici, mantelzorgers, activiteitenbegeleiders, creatieve therapeuten, verpleegkundigen en verzorgenden niveau 3, 4 en 5 werkzaam in verpleeg- en verzorgingshuizen. Uitvoering als incompany traject is mogelijk.

Na dit traject kun je...

... zelfstandig de MIBBO-methodiek gebruiken in de praktijk en de resultaten ervan vertalen naar een individueel beweegplan.

Te verbeteren competenties:

Kennis en wetenschap, Maatschappelijk handelen, Organisatie, Professionaliteit, Communicatie

Na een korte inleiding in de ontwikkeling van de MIBBO en de aanleiding hiervan kijken we vooral hoe de MIBBO gebruikt kan worden in de praktijk. Als deelnemer doe je tussen het eerste en tweede deel van de workshop enkele afnamen in jouw eigen praktijksetting. Casuïstiek komt naar voren aan de hand van voorbeelden die door jou en je medecursisten zelf worden aangedragen. Daarnaast leer je hoe je de resultaten van de MIBBO kunt vertalen naar een individueel beweegplan. Verder zal aan de hand van het zorgproces in jouw instelling bekeken worden hoe de MIBBO geïmplementeerd kan worden. Na afronding van de workshop ben je in staat zelfstandig de MIBBO te gebruiken in de praktijk.

De workshop MIBBO bestaat uit twee bijeenkomsten van elk drie uur. MIBBO staat voor Methodiek ter Inventarisatie van Betekenisvolle Beweegvoorkeuren van Ouderen. De methode is gebaseerd op een foto-interview met dertig fotokaarten met beweegactiviteiten die onderdeel zijn van de dagelijkse activiteiten in de instelling waar jij aan verbonden bent. Door het gebruik van een 'wenskaart' kunnen bewoners zelfs activiteiten inbrengen die niet op de fotokaarten te zien zijn. Met ondersteuning van pictogrammen kan vervolgens worden achterhaald hoe een bewoner graag wil bewegen (bijvoorbeeld alleen of in een groep). Afnametijd, handleiding en materiaal lijken goed hanteerbaar in de verpleeghuissetting. Omdat de MIBBO idealiter door elke zorgverlener af te nemen moet zijn, zijn bij de ontwikkeling verschillende disciplines betrokken. Dit heeft geleid tot een praktisch inzetbare methodiek. In deze workshop leer je hoe je de methodiek in de praktijk kunt inzetten.

Klapper met fotomateriaal
De aanschaf van de klapper is niet verplicht. De cursus is gebaseerd op het foto-interview waarbij de klapper met foto's als leidraad dient.
De klapper met fotomateriaal is via Zuyd Hogeschool te bestellen. Je kunt dit vermelden op het inschrijfformulier. Je ontvangt deze klapper dan bij aanvang van de scholing. Mocht je met meerdere personen uit je instelling deze workshop volgen, dan zijn wellicht 1 of enkele klappers voldoende.

 

Deze workshop kan ook als incompany traject verzorgd worden.

KNGF 10 punten, reg AF 22223

Er is op dit moment nog geen concrete dataplanning. Heeft u interesse dan kunt u dit aangeven via de knop Informatie aanvragen.

Zodra er een dataplanning bekend is informeren wij u.