Brain Therapy

Brain Therapy

Type
cursus
Niveau
hbo
Vooropleiding
hbo
Duur
< 3 maanden
Startdatum
01 november 2019
Locatie
Heerlen Nieuw Eyckholt 300, 6419 DJ
Tijdsinvestering
dertien bijeenkomsten van acht uur verdeeld over meerdere dagen exclusief de toets
Lesdag
vrijdag en zaterdag
Kostenspecificatie
€ 1.500,-
Erkenning
certificaat
Keurmerk
NVAO

Deze korte intensieve cursus bestaat uit de onderdelen neurodiagnostiek, gebaseerd op hersenmetingen, en neurotherapie. Door de inzet van hersenmetingen kan de diagnostiek verbeteren, de keuze van behandelingen beter worden onderbouwd en het behandeleffect sneller en effectiever worden vastgelegd. Dit is belangrijk nu de rol van de hersenen steeds groter wordt in de geestelijke gezondheidszorg en tegelijkertijd het objectief evalueren van behandelmethoden een hot topic is. Neurotherapie biedt een solide basis voor het uitvoeren van neurofeedbackbehandelingen. Je krijgt de kennis, het inzicht en de praktische vaardigheden om patiënten met psychische klachten en psychiatrische ziektebeelden te behandelen met deze innovatieve behandelvorm. Neurofeedback kan een aanvulling zijn op de bekende paramedische en psychologische behandelmethoden.

Zuyd Professional beschermt de privacy van bezoekers van deze website. Lees meer daarover in onze privacyverklaring.

 
Meer informatie
Wil je meer informatie ontvangen over deze opleiding? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.
Vraag informatie aan
Opleiding bekijken
Lees de omschrijving van deze opleiding voordat u informatie gaat aanvragen.
Opleiding bekijken
Deel deze pagina op
algemeen
opbouw
programma
Lesdata
Incompany

Doelgroep
De cursus is bedoeld voor professionals met een (para)medische, psychologische, of pedagogische opleiding op hbo- of wo-niveau.

Na dit traject kun je...

... starten met het aanbieden van neurofeedbackbehandelingen. Je hebt de kennis, het inzicht en de praktische vaardigheden om patiënten met psychische klachten en psychiatrische ziektebeelden te behandelen met deze innovatieve behandelvorm. Neurofeedback kan, mits goed uitgevoerd, een aanvulling zijn op de bekende paramedische en psychologische behandelmethoden.

Te verbeteren competenties:

 • Kennis en expertise
 • Medisch handelen
 • Professionaliteit

In de eerste vijf weken (theoriedeel) zijn de lesdagen op vrijdag en zaterdag van 9:00 tot 17:00 uur. Iedere lesdag bestaat uit twee delen. In het eerste deel worden inhoudelijke thema's gekoppeld aan casuïstiek, waarbij de bijbehorende literatuur via de online leeromgeving 'Blackboard' wordt aangeboden. Het tweede dagdeel staat in het teken van het uitvoeren van metingen en neurofeedbackbehandelingen.

In de tweede helft van de cursus volg je drie dagen praktijklessen, verdeeld over vijf weken.
Deze lessen bestaan uit:

 • het oefenen met proefcliënten;
 • meekijken met neurofeedbackbehandelingen;
 • het zelf behandelen van cliënten onder supervisie van het Biometrisch Centrum (BMC).

Houd rekening met 300 uren zelfstudie.

Lesboek
Het handboek 'QEEG en neurofeedback' vormt de leidraad van de opleiding. De meest recente wetenschappelijke artikelen over QEEG en neurofeedback maken deel uit van dit handboek. Bij de start van de opleiding ontvangt u een digitale versie van dit handboek in PDF. Hieraan zijn geen extra kosten verbonden. Wij leveren dit handboek uitsluitend digitaal en alleen aan deelnemers aan deze opleiding.

De cursus Brain Therapy bestaat uit twee periodes van elk vijf weken. Eerst een theoriegedeelte van tien bijeenkomsten, daarna een praktijkgedeelte van drie praktijkdagen.

Theoriedeel
De theoriebijeenkomsten vinden plaats op vrijdag en zaterdag op onze locatie in Heerlen. Tijdens deze periode komen diverse onderwerpen aan bod die betrekking hebben op het meten en behandelen van hersengolven:

 1. Introductie (Q)EEG en neurofeedback
 2. Intake, behandeltraject en nameting
 3. Neuroanatomie en neurofysiologie
 4. Signaalanalyse
 5. Hoofdpijnen
 6. Depressie en angststoornissen
 7. Ontwikkelingsstoornissen
 8. Moeheid en slaapproblematiek
 9. Stress, burn-out en PTSD
 10. Centraal neurologische aandoeningen

Iedere lesdag bestaat uit twee delen. In het eerste deel worden inhoudelijke thema's gekoppeld aan casuïstiek, waarbij de bijbehorende literatuur via de online leeromgeving 'Blackboard' wordt aangeboden. Het tweede dagdeel staat in het teken van het uitvoeren van metingen en neurofeedbackbehandelingen.

Praktijkdeel
In de tweede helft van de cursus volg je drie dagen praktijklessen. Deze lessen bestaan uit het oefenen met proefcliënten, meekijken met neurofeedbackbehandelingen en het zelf behandelen van cliënten onder supervisie van het Biometrisch Centrum (BMC), zodat je goed voorbereid bent op de praktijk.

Afronding
De cursus wordt afgerond met een theorie- en praktijktoets.

De eerstvolgende groep wordt pas gepland in het najaar van 2019. Heeft u interesse dan kunt u dat via de knop Informatie aanvragen kenbaar maken. Zodra een concrete dataplaning voor 2019 bekend is informeren wij u.

De cursus Brain Therapy wordt ook incompany aangeboden. Onze accountmanagers informeren je graag. Mail voor meer informatie naar serviceteam@zuydprofessional.nl.