Doelgroep
De opleiding is interessant voor professionals werkzaam in verpleeghuizen, ziekenhuizen, gezondheidszorgcentra, revalidatiecentra, wijkzorg en welzijnsinstellingen. Toelatingseisen: hbo-diploma of aantoonbaar hbo werk- en denkniveau; een jaar werkervaring van ten minste de helft van een volledige weektaak binnen de functie van teamleider.
Na dit traject kun je...
... de realisatie van zorgvragen van de cliënt en de zorgverlener borgen in combinatie met het realiseren van de organisatiedoelstellingen; noodzakelijke innovaties van de professionele praktijk selecteren, implementeren en borgen. Je kunt nu oplossingen realiseren vanuit een 'helikopterview'; continuïteit van de dienstverlening waarborgen; operationeel leidinggeven; projectmatig werken; multidisciplinaire samenwerking realiseren; helder mondeling en schriftelijk communiceren.
Je werkt aan de volgende competenties:
Communicatie, Samenwerken, Organisatie, Professionaliteit
In de opleiding gaan we uit van het concurrency-principe: wij bieden de theoretische kaders, waarbinnen jij jouw ervaringen uit de praktijk integreert. De eigen beroepspraktijk speelt dan ook een centrale rol in de opleiding. De inhoudelijke thema's zijn gekoppeld aan studieactiviteiten die je als voorbereiding op de lessen moet uitvoeren, zoals het bestuderen van literatuur of het maken van praktijkopdrachten. Binnenschools vindt vervolgens verdere verdieping plaats door terugkoppeling van de studieactiviteiten. Zo verwerf je competenties door de combinatie van onderwijs en werk of stage en combineer je persoonlijke ontwikkeling met organisatieontwikkeling. Uiteindelijk moet je in de beroepspraktijk aantonen dat je in staat bent de verworven kennis en vaardigheden om te zetten naar verantwoord zelfstandig handelen.
Wij verwachten van jou een actieve leerhouding. Wie wil leren, moet informatie kunnen vinden en verwerken in de praktijk(opdrachten). De leidraad daarbij is: kennis heeft pas nut, als je ook iets met die kennis kunt doen. Het kritisch denken (onder andere het redeneringsproces) vormt tevens een leidraad voor de leergang. Wij hanteren vele werkvormen, maar toepassing in je eigen beroepssituatie staat steeds centraal.
Binnen de opleiding krijg je begeleiding van onze gekwalificeerde docenten, binnen de eigen werkomgeving word je door je eigen manager begeleid. Onze docenten zijn experts op hun eigen vakgebied en veelal werkzaam in de beroepspraktijk.
In de opleiding werken we aan verschillende competenties van het beroepsprofiel van een effectieve teamleider. De opleiding Teamleider Zorg en Welzijn bestaat uit drie leerlijnen:
Wij toetsen elke leerlijn met opdrachten die aansluiten op de competenties waaraan je gedurende de opleiding werkt. We kiezen er nadrukkelijk voor om naast het werken aan transferopdrachten ook theoretische toetsing op te nemen in de opleiding.
Het programma omvat 800 studiebelastingsuren waarvan 128 contacturen (zestien lesdagen van acht uur) en 672 studie- of praktijkuren. Je kunt rekening houden met een gemiddelde studiebelasting van acht tot tien uur per week (inclusief lesdagen).
Leerlijn 1: Effectief Leidinggeven
In deze leerlijn staat kennis en toepassing centraal. We benaderen de rol van teamleider vanuit vijf verschillende invalshoeken, die in samenhang de teamleider toerusten in het effectief invullen van de functie. Het gaat dan om de invalshoeken: emotionele intelligentie, methodisch werken, projectmatig werken, verandermanagement en situationeel leidinggeven. Kennisverwerving en toepassing in de eigen praktijk worden gekoppeld. De thema's die aan de orde komen zijn:
Thema 1 : Inspirerende doelen formuleren
Thema 2 : Formuleren van een aanleiding, vraagstelling en doelstelling
Thema 3 : Analyse op basis van 'harde organisatieaspecten'
Thema 4 : Analyse op basis van 'zachte organisatieaspecten'
Thema 5 : De officiële verandering: opstellen van een Plan van aanpak
Thema 6 : De echte verandering
Thema 7 : Implementeren van verbeteringen
Toetsing leerlijn 1: In de eerste en tweede fase formuleer je een voorstel projectopdracht in overleg met je manager. Na accordering door de manager, kun je in de tweede fase starten met de uitwerking van de projectopdracht. De uitvoering wordt voor beide fases getoetst door middel van een assessment. De assessments bestaan uit een adviesrapport, een peerevaluatie, een presentatie van het totale product aan de opdrachtgever(s) en de mondelinge verdediging van het adviesrapport.
Leerlijn 2: Leiderschap
Deze leerlijn is gericht op het ontwikkelen van vaardigheden (body of skills) in de functie/rol als teamleider. Je krijgt diverse trainingen op het gebied van een reeks vaardigheden die je als teamleider dient te beheersen: sociaal communicatieve vaardigheden, profilering- en positioneringsvaardigheden, samenwerkingsvaardigheden. Daarnaast neem je deel aan intervisie bijeenkomsten waarin je leert om werkvragen en werkproblemen methodisch en systematisch te bespreken. De leerlijn Leiderschap ondersteunt de teamleider in:
Toetsing leerlijn 2: Je sluit de leerlijn wat betreft trainingen af door middel van twee toetsonderdelen: de uitvoering van een opdracht op het gebied van leiderschap en een opname van een gesprek met een medewerker. Het onderdeel intervisie sluit je af met een methodische reflectie ten aanzien van persoonlijke professionele ontwikkeling als teamleider.
Leerlijn 3: Persoonlijk Professionele Ontwikkeling
Deze leerlijn betreft persoonlijke coaching. Je leert:
Toetsing leerlijn 3: Deze leerlijn kent een procesgerichte toetsing op drie momenten: een startdocument, een middenevaluatie en een slotpresentatie van het eigen persoonlijke profiel als teamleider.
Deze leergang wordt voornamelijk als incompany traject / maatwerk verzorgd.
Planning in overleg met de aanvragende instelling.
De leergang is bij de stichting post HBO geaccrediteerd.