Twee soorten praktijkondersteuners

Er zijn twee soorten praktijkondersteuners, namelijk praktijkondersteuner geestelijke gezondheidszorg en praktijkondersteuner somatiek. Hieronder leggen we de twee varianten kort uit:

1. Praktijkondersteuner geestelijke gezondheidszorg (GGZ):

Een praktijkondersteuner GGZ begeleidt patiënten met lichte tot licht-complexe psychische klachten en kan ze ook kortdurend begeleiden. De praktijkondersteuner GGZ zorgt voor ondersteuning van de huisarts bij de behandeling van patiënten met psychische klachten.

2. Praktijkondersteuner somatiek:

De praktijkondersteuner algemene gezondheidszorg (AGZ) geeft voorlichting en begeleiding aan chronisch zieke patiënten en aan ouderen. Je kunt dan onder andere denken aan diabetes mellitus type II, astma/COPD en hart- en vaatziekten. Huisbezoek is hierbij ook vaak mogelijk.

Wat kan je na de opleiding praktijkondersteuner AGZ?

Na deze opleiding kun je aan de slag als (verpleegkundig) praktijkondersteuner huisarts AGZ in een huisartsenpraktijk. Je kunt hierbij zelfstandige spreekuren verzorgen voor (chronische) patiënten met onder andere diabetes mellitus type II, astma/COPD en hart- en vaatziekten. Daarnaast ben je in staat om patiënten met een chronische aandoening te instrueren en verder te begeleiden. Ten slotte is het bij dit beroep ook belangrijk dat je een positieve gezondheid en zelfmanagement bij patiënten kunt stimuleren.

Wat kan je na de opleiding praktijkondersteuner GGZ?

Na de opleiding praktijkondersteuner GGZ ben je in staat om in een huisartsenpraktijk aan de slag te gaan. Je kunt dan zelfstandige spreekuren verzorgen voor patiënten die een geestelijke aandoening hebben. Ook zul je kunnen inschatten wat de aard van de aandoening is en hoe ernstig dit is. Bovendien zul je kortdurende behandelingen aan patiënten kunnen verzorgen en ze doorverwijzen waar dat nodig is. Daarnaast zul je in staat zijn om samen te werken met welzijnsinstellingen of met het sociale netwerk van patiënten die je behandelt. Ten slotte zorg je ervoor dat het zelfmanagement van patiënten versterkt wordt, middels de denkwijze van positieve gezondheid.

Wat zijn de toelatingseisen?

Past de opleiding praktijkondersteuner AGZ of GGZ helemaal bij jou? Bekijk dan snel of je aan de toelatingseisen voldoet! Bij allebei de studies is het nodig om minimaal één jaar relevante werkervaring te hebben. Heb je onderstaande pagina’s bekeken en twijfel je of je of je wel voldoet aan de toelatingseisen? Neem dan gerust even contact met ons op en dan kijken wij met je mee.

Opleiding praktijkondersteuner volgen?

Bij Zuyd Professional zijn wij ervan overtuigd dat je vanuit de praktijk het meeste leert. Bij deze opleiding zul je dan ook theorie leren die je gelijk bij jouw stagebedrijf in de praktijk toepast. Wil jij de opleiding praktijkondersteuner volgen? Bekijk dan onze lesdata en schrijf je in! Heb je nog vragen of twijfel je over je keuze? Vraag dan eenvoudig gratis een studieadvies aan!

Praktijkondersteuner huisartsenzorg GGZ

Praktijkondersteuner huisartsenzorg AGZ

Kunnen wij je helpen?

Heb je een vraag over een van onze opleidingen of ben je nog niet helemaal zeker van je keuze? Neem contact met ons op. Wij zijn op werkdagen bereikbaar tussen 9:00 en 12:00 uur.