Omscholen naar een kansrijke sector

Als verpleegkundige in opleiding voer je zelfstandig zorgtaken uit en, als je dat ambieert, coördineer je ook een aantal werkzaamheden. Een aantal werkgevers in de regio geeft aan grote interesse te hebben in nieuwe hbo-v’ers (hbo- verpleegkundigen). De deur staat dus open. Bekijk ook eens de vacatures in de zorg.

ZuydSwitch Zorg voor hbo-zij instromers

Heb je géén zorgachtergrond, maar wil je graag een overstap naar de zorg als hbo-verpleegkundige maken? Heb jij een passende vooropleiding (mbo 4 / havo) of heb je een hbo opleiding afgerond? En voel jij je gemotiveerd om leren en werken in de zorg te combineren? Wil je graag goed voorbereid zijn, dan is de deeltijdopleiding hbo-verpleegkunde mét de ZuydSwitch Zorg basismodule voor zij-instromers een perfecte match voor je!
In de onderstaande video vertelt opleidingsmanager Vanna Vis je meer over de Verpleegkunde deeltijd.

Samen met zorgorganisaties

Het ZuydSwitch Zorg programma bestaat uit een voortraject waarin je je gaat oriënteren en gaat solliciteren. Wanneer je een baan gevonden hebt, start je met Zuyd SwitchZorg en volg je een 10 weekse basismodule. De basismodule is onderdeel van de Verpleegkunde Deeltijdopleiding en is samen met zorgorganisaties, waaronder Zuyderland ontwikkeld. Je wordt goed voorbereid op de deeltijdopleiding en start op je nieuwe werkplek. Na het afronden van ZuydSwitch Zorg kun je instromen in de deeltijdopleiding.

Ervaringen uit de zorg

Wil je weten hoe verpleegkundigen van Zuyderland het programma hebben ervaren? In deze video vertellen Rian en Maarten en hun werkgever Zuyderland over hun ervaring met omscholen en het maken van een switch. FastSwitch hbo-v is vergelijkbaar met ZuydSwitch zorg.

Verpleegkunde Deeltijd

  • niveau HBO
  • duur langer dan 12 maanden
  • locatie Heerlen

ZuydSwitch Zorg (Verpleegkunde deeltijd basismodule)

  • niveau pre HBO
  • duur korter dan 3 maanden
  • startdatum 22-11-2023
  • locatie Heerlen

Succesverhalen

Ben je benieuwd hoe anderen een carrièreswitch naar de zorg ervaren hebben? Wij geven je graag een kijkje in de succesvolle carrièreswitch van Sanne.

Sanne Cabo
Verpleegkundige

“Ik snap niet waarom ik dit 10 jaar geleden niet gedaan heb.”

Na het voortgezet onderwijs wist ik niet wat ik wilde. Uiteindelijk ben ik international business gaan doen, omdat het een brede opleiding is. Je kunt er alle kanten mee op, denk je dan. Met bloed, zweet en tranen heb ik het diploma gehaald. Maar al snel was duidelijk dat ik er niks mee ging doen, een kantoorbaan is niets voor mij. Omdat ik er nog steeds niet uit was wat ik wel wilde, ben ik in de horeca blijven plakken.

Ingvild Gerards
HBO Verpleegkunde (deeltijd)

“Na een dag meelopen in een verpleeghuis, een dag in de thuiszorg en een dag in de zorg bij kleinschalige zorgbungalows was ik meteen verkocht!”

Toch was het besluit nemen om te switchen nog niet zo gemakkelijk. “Ik had een vaste baan en een goed salaris, die zekerheid opgeven vond ik best moeilijk. Het is verleidelijk om te blijven hangen in het oude en vertrouwde.  Maar ik wil wél nog twintig jaar met plezier gaan werken. Dat gaf de doorslag.”

Veelgestelde vragen

Wanneer kan ik starten?

De basismodule start 2 keer per jaar, er is een startmoment in november en een in april. Je kunt wel al eerder met het switchprogamma starten. Je begint namelijk met een intakegesprek bij ons en gaat daarna (onder begeleiding) op zoek naar een baan. Het exacte startmoment van jouw Switchprogramma kan dus samen afgestemd worden. Zo ziet de route eruit:

Hoelang duurt het Switchprogramma?

Het Switchprogramma bestaat uit 2 onderdelen. Het voortraject en het volgen van de basismodule. Het voortraject begint op het moment dat jij je aanmeldt bij Verpleegkunde (dus voordat je je hebt ingeschreven via Studielink). Dit voortraject bestaat uit een intakegesprek met ons en een oriëntatie in het werkveld.

De basismodule duurt 10 weken en is onderdeel van de opleiding. Je start met de basismodule als je een werkplek hebt en je je hebt ingeschreven via studielink

Zijn er kosten aan verbonden?

Aan het Switchprogramma zijn kosten verbonden. De kosten voor de basismodule zijn 500 euro per deelnemer. Indien er meer deelnemers van eenzelfde organisatie deelnemen is er sprake van staffelkorting. Bij 5 deelnemers krijg je 10% korting, bij 10 deelnemers 25% en bij 15 deelnemers 50% korting.

Kan iedereen deelnemen aan het Switchprogramma?

Je kunt deelnemen aan het Switchprogramma wanneer je minimaal een mbo of havo diploma hebt en je wilt laten omscholen naar de zorg (hbo-verpleegkunde)

Kan ik ook aan de deeltijdopleiding Verpleegkunde beginnen zonder een werkplek?

Nee, je hebt een werkplek nodig om te starten aan de deeltijdopleiding Verpleegkunde. Je kunt wel starten aan het Switchprogramma. In het Switchprogramma gaan we namelijk samen met jou op zoek naar een geschikte werkplek!

Wat als ik geen werkplek kan vinden?

In het Switchprogramma gaan we samen op zoek naar een geschikte werkplek. Het kan dat er geen geschikte werkplek voor je bij zit en/of je tot een ander inzicht komt. Je kunt dan kiezen voor een ander traject (bijvoorbeeld via Leo Loopbaan of Zorg aan Zet)

Ik heb zelf al een werkplek, kan ik dan meteen starten met de opleiding?

Als je al een werkplek hebt kun je je direct aanmelden via studielink. Je start dan in april of november met de basismodule.

Ik werk al in de zorg (maar niet als mbo-verpleegkundige), moet ik dan alsnog de basismodule volgen?

We adviseren om dit wel te doen, je maakt niet alleen kennis met het verpleegkundig vak en de basisvaardigheden, maar je maakt ook kennis met het onderwijsconcept en het PGO (probleemgestuurd onderwijs).

Ik heb geen mbo of havo diploma, is er een mogelijkheid om toch te starten met de opleiding/ het Switchprogramma?

Indien iemand niet voldoet aan de gestelde toelatingseisen (minimaal diploma HAVO / MBO 4) en men is 21 jaar of ouder, dan kan iemand zich aanmelden voor een 21+ toets. Hier zijn kosten aan verbonden.

Aanmelden

Wil jij ook de switch naar de zorg maken en wil je je graag aanmelden? Klik dan op onderstaande knop om naar de opleiding Deeltijd Verpleegkunde te gaan.

Kunnen wij je helpen?

Heb je een vraag over een van onze opleidingen of ben je nog niet helemaal zeker van je keuze? Neem contact met ons op. Wij zijn op werkdagen bereikbaar tussen 9.00 en 12.00 uur.