Omscholen naar een kansrijke sector

Als verpleegkundige in opleiding voer je zelfstandig zorgtaken uit en, als je dat ambieert, coördineer je ook een aantal werkzaamheden. Een aantal werkgevers in de regio geeft aan grote interesse te hebben in nieuwe hbo-v’ers (hbo- verpleegkundigen). De deur staat dus open. Bekijk ook eens de vacatures in de zorg.

Switchprogramma Zorg voor hbo-zij instromers

Heb je géén zorgachtergrond, maar wil je graag een overstap naar de zorg als hbo-verpleegkundige maken? Heb jij een passende vooropleiding (mbo 4 / havo) of heb je een hbo opleiding afgerond? En voel jij je gemotiveerd om leren en werken in de zorg te combineren? Wil je graag goed voorbereid zijn, dan is de deeltijdopleiding hbo-verpleegkunde mét het Switchprogramma voor zij-instromers een perfecte match voor je! Het Switchprogramma Zorg is onderdeel van de deeltijdopleiding Verpleegkunde. In de video hieronder vertelt opleidingsmanager Vanna Vis je meer over deze deeltijdopleiding.

Samen met zorgorganisaties

Het Switchprogramma bestaat uit een voortraject waarin je je gaat oriënteren en gaat solliciteren. Wanneer je een baan gevonden hebt, start je met de basismodule. De basismodule is samen met zorgorganisaties, waaronder Zuyderland, ontwikkeld en zorgt ervoor dat je als student weloverwogen en goed voorbereid de deeltijdopleiding en op je nieuwe werkplek start. Na het afronden van deze basismodule stroom je in en start je, samen met de collega-studenten met een zorgachtergrond, aan de deeltijdopleiding.

Intakegesprek en oriëntatie in het werkveld

Voorafgaand aan de 10-weekse module vindt er een intake gesprek plaats met de coach/docent van de opleiding. Tijdens dit intakegesprek wordt de uitslag van een test* besproken die je voorafgaand aan het gesprek, digitaal hebt gemaakt. Naast de testuitslag wordt er gesproken over de verwachtingen die je hebt en welke verwachtingen de opleiding van jou heeft. Heb je nog geen baan? Dan gaan wij samen met je kijken hoe je je verder kunt oriënteren en waar je het beste kunt solliciteren. Pas wanneer je een werkplek hebt, kun je starten met de basismodule van 10 weken.

*De test is onderdeel van de pilot Fast Switch en geldt alleen voor zij-instromers die al een HBO-opleiding hebben afgerond. Heb je een mbo op havo diploma en wil je ook graag starten aan de opleiding, dan vragen we je om via Zorg aan Zet of Leo Loopbaan een (gratis) test af te nemen. Deze uitslag kunnen wij dan ook bespreken en meenemen in het intakegesprek.

Na de basismodule van 10 weken…

  • Heb je kennis opgedaan over anatomie, fysiologie, pathologie en farmacologie om de basisvaardigheden uit te kunnen voeren.
  • Heb je kennis van de meest voorkomende ziektebeelden.
  • Weet je wat het deeltijdconcept inhoudt en heb je kennis gemaakt met het probleem gestuurd onderwijs ( PGO).
  • Heb je kennis gemaakt met het werkveld (zorgorganisaties) en ben je in staat de basiswerkzaamheden uit te voeren die van een nieuwe medewerker op de werkplek in de zorg wordt verwacht.
  • Heb je kennis gemaakt met de benodigde soft skills zoals gesprekstechnieken.
  • Ben je voorbereid op de start van de deeltijdopleiding hbo-verpleegkunde samen met collega’s met een zorgachtergrond.

Deeltijdopleiding hbo-verpleegkunde

Klaar om te starten? Pas wanneer je de basismodule hebt afgerond, start je met de deeltijdopleiding hbo-verpleegkunde. Bekijk alle informatie op de opleidingspagina van Verpleegkunde-deeltijd.

Verpleegkunde Deeltijd

  • niveau HBO
  • duur langer dan 12 maanden
  • startdatum 01-09-2022
  • locatie Heerlen

Succesverhalen

Ben je benieuwd hoe anderen een carrièreswitch naar de zorg ervaren hebben? Wij geven je graag een kijkje in de succesvolle carrièreswitch van Sanne.

Sanne Cabo
Verpleegkundige

“Ik snap niet waarom ik dit 10 jaar geleden niet gedaan heb.”

Na het voortgezet onderwijs wist ik niet wat ik wilde. Uiteindelijk ben ik international business gaan doen, omdat het een brede opleiding is. Je kunt er alle kanten mee op, denk je dan. Met bloed, zweet en tranen heb ik het diploma gehaald. Maar al snel was duidelijk dat ik er niks mee ging doen, een kantoorbaan is niets voor mij. Omdat ik er nog steeds niet uit was wat ik wel wilde, ben ik in de horeca blijven plakken.

Ingvild Gerards
HBO Verpleegkunde (deeltijd)

“Na een dag meelopen in een verpleeghuis, een dag in de thuiszorg en een dag in de zorg bij kleinschalige zorgbungalows was ik meteen verkocht!”

Toch was het besluit nemen om te switchen nog niet zo gemakkelijk. “Ik had een vaste baan en een goed salaris, die zekerheid opgeven vond ik best moeilijk. Het is verleidelijk om te blijven hangen in het oude en vertrouwde.  Maar ik wil wél nog twintig jaar met plezier gaan werken. Dat gaf de doorslag.”

Veelgestelde vragen

Wanneer kan ik starten?

De basismodule start 2 keer per jaar, er is een startmoment in november en een in april. Je kunt wel al eerder met het switchprogamma starten. Je begint namelijk met een intakegesprek bij ons en gaat daarna (onder begeleiding) op zoek naar een baan. Het exacte startmoment van jouw Switchprogramma kan dus samen afgestemd worden. Zo ziet de route eruit:

Hoelang duurt het Switchprogramma?

Het Switchprogramma bestaat uit 2 onderdelen. Het voortraject en het volgen van de basismodule. Het voortraject begint op het moment dat jij je aanmeldt bij Verpleegkunde (dus voordat je je hebt ingeschreven via Studielink). Dit voortraject bestaat uit een intakegesprek met ons en een oriëntatie in het werkveld.

De basismodule duurt 10 weken en is onderdeel van de opleiding. Je start met de basismodule als je een werkplek hebt en je je hebt ingeschreven via studielink

Zijn er kosten aan verbonden?

Voor de zorg zijn geen kosten verbonden aan het Switchprogramma. Voor de berekening van het collegegeld voor de deeltijdopleiding klik je hier.

Kan iedereen deelnemen aan het Switchprogramma?

Je kunt deelnemen aan het Switchprogramma wanneer je minimaal een mbo of havo diploma hebt en je wilt laten omscholen naar de zorg (hbo-verpleegkunde)

Kan ik ook aan de deeltijdopleiding Verpleegkunde beginnen zonder een werkplek?

Nee, je hebt een werkplek nodig om te starten aan de deeltijdopleiding Verpleegkunde. Je kunt wel starten aan het Switchprogramma. In het Switchprogramma gaan we namelijk samen met jou op zoek naar een geschikte werkplek!

Wat als ik geen werkplek kan vinden?

In het Switchprogramma gaan we samen op zoek naar een geschikte werkplek. Het kan dat er geen geschikte werkplek voor je bij zit en/of je tot een ander inzicht komt. Je kunt dan kiezen voor een ander traject (bijvoorbeeld via Leo Loopbaan of Zorg aan Zet)

Ik heb zelf al een werkplek, kan ik dan meteen starten met de opleiding?

Als je al een werkplek hebt kun je je direct aanmelden via studielink. Je start dan in april of november met de basismodule.

Ik werk al in de zorg (maar niet als mbo-verpleegkundige), moet ik dan alsnog de basismodule volgen?

We adviseren om dit wel te doen, je maakt niet alleen kennis met het verpleegkundig vak en de basisvaardigheden, maar je maakt ook kennis met het onderwijsconcept en het PGO (probleemgestuurd onderwijs).

Ik heb geen mbo of havo diploma, is er een mogelijkheid om toch te starten met de opleiding/ het Switchprogramma?

Indien iemand niet voldoet aan de gestelde toelatingseisen (minimaal diploma HAVO / MBO 4) en men is 21 jaar of ouder, dan kan iemand zich aanmelden voor een 21+ toets. Hier zijn kosten aan verbonden.

Aanmelden

Wil jij ook de switch naar de zorg maken en wil je je graag aanmelden? Klik dan op onderstaande knop om naar de opleiding Deeltijd Verpleegkunde te gaan.

Kunnen wij je helpen?

Heb je een vraag over een van onze opleidingen of ben je nog niet helemaal zeker van je keuze? Neem contact met ons op via de onderstaande knoppen of vraag vrijblijvend studieadvies aan.