Omscholen naar een kansrijke sector

Als verpleegkundige in opleiding voer je zelfstandig zorgtaken uit en, als je dat ambieert, coördineer je ook een aantal werkzaamheden. Een aantal werkgevers in de regio geeft aan grote interesse te hebben in nieuwe hbo-v’ers (hbo- verpleegkundigen). De deur staat dus open. Bekijk ook eens de vacatures in de zorg.

ZuydSwitch Zorg (Verpleegkunde deeltijd basismodule)

  • niveau pre HBO
  • duur korter dan 3 maanden
  • startdatum 20-11-2024
  • locatie Heerlen

ZuydSwitch Zorg voor hbo-zij instromers

Heb je géén zorgachtergrond, maar wil je graag een overstap naar de zorg als hbo-verpleegkundige maken? Heb jij een passende vooropleiding (mbo 4 / havo) of heb je een hbo opleiding afgerond? En voel jij je gemotiveerd om leren en werken in de zorg te combineren? Wil je graag goed voorbereid zijn, dan is de deeltijdopleiding hbo-verpleegkunde mét de ZuydSwitch Zorg basismodule voor zij-instromers een perfecte match voor je!
In de onderstaande video vertelt opleidingsmanager Vanna Vis je meer over de Verpleegkunde deeltijd.

Samen met zorgorganisaties

Het ZuydSwitch Zorg programma bestaat uit een voortraject waarin je je gaat oriënteren en gaat solliciteren. Wanneer je een baan gevonden hebt, start je met Zuyd SwitchZorg en volg je een 10 weekse basismodule. De basismodule is onderdeel van de Verpleegkunde Deeltijdopleiding en is samen met zorgorganisaties, waaronder Zuyderland ontwikkeld. Je wordt goed voorbereid op de deeltijdopleiding en start op je nieuwe werkplek. Na het afronden van ZuydSwitch Zorg kun je instromen in de deeltijdopleiding.

Ervaringen uit de zorg

Wil je weten hoe verpleegkundigen van Zuyderland het programma hebben ervaren? In deze video vertellen Rian en Maarten en hun werkgever Zuyderland over hun ervaring met omscholen en het maken van een switch. FastSwitch hbo-v is vergelijkbaar met ZuydSwitch zorg.

Succesverhalen

Ben je benieuwd hoe anderen een carrièreswitch naar de zorg ervaren hebben? Wij geven je graag een kijkje in de succesvolle carrièreswitch van Sanne.

Sanne Cabo
Verpleegkundige

“Ik snap niet waarom ik dit 10 jaar geleden niet gedaan heb.”

Na het voortgezet onderwijs wist ik niet wat ik wilde. Uiteindelijk ben ik international business gaan doen, omdat het een brede opleiding is. Je kunt er alle kanten mee op, denk je dan. Met bloed, zweet en tranen heb ik het diploma gehaald. Maar al snel was duidelijk dat ik er niks mee ging doen, een kantoorbaan is niets voor mij. Omdat ik er nog steeds niet uit was wat ik wel wilde, ben ik in de horeca blijven plakken.

Ingvild Gerards
HBO Verpleegkunde (deeltijd)

“Na een dag meelopen in een verpleeghuis, een dag in de thuiszorg en een dag in de zorg bij kleinschalige zorgbungalows was ik meteen verkocht!”

Toch was het besluit nemen om te switchen nog niet zo gemakkelijk. “Ik had een vaste baan en een goed salaris, die zekerheid opgeven vond ik best moeilijk. Het is verleidelijk om te blijven hangen in het oude en vertrouwde.  Maar ik wil wél nog twintig jaar met plezier gaan werken. Dat gaf de doorslag.”

Veelgestelde vragen

De basismodule start 2 keer per jaar, er is een startmoment in november en een in april.

Je kunt deelnemen aan het Switchprogramma wanneer je minimaal een mbo niveau 4 of havo diploma hebt en je wilt laten omscholen naar de zorg (hbo-verpleegkunde). Heb je dit niet dan is een 21+ toets noodzakelijk. Wanneer je een buitenlands diploma hebt dan is Nederlands B2 niveau een vereiste.

Zowel in het Zuyd Switch Zorg als Verpleegkunde deeltijd is een passende werkplek van min. 20 uur een vereiste. Daarmee bedoelen we dat je verpleegkundige taken gaat uitvoeren en een hbo-v opgeleide werkbegeleider hebt.

Het hebben van een werkplek of starten op je werkplek tijdens ZuydSwitch Zorg is een vereiste. Het is namelijk van belang dat je de geleerde theorie in de praktijk gaat toepassen. Heb je geen passende werkplek? Dan kun je kiezen voor een ander traject via bijvoorbeeld Leo Loopbaan, Zorgstart of check je vacatures via Zorg aan Zet.

Mocht je hier alsnog niet uitkomen dan kun je contact opnemen met de opleiding via hbov-deeltijd@zuyd.nl

Als je al een passende werkplek hebt dan kun je je direct aanmelden. Je start dan in april of november met de ZuydSwitch Zorg module. Na het volgen van de Zuyd Switch Zorg kun je meteen doorstromen naar Verpleegkunde Deeltijd.

Het is geen verplichting maar we adviseren om dit wel te doen, je maakt niet alleen kennis met het verpleegkundig vak en de basisvaardigheden, maar je maakt ook kennis met het onderwijsconcept en de combinatie van werken en leren om een soepele overgang naar een hbo deeltijd studie te maken. Twijfel je? Neem dan contact op met de opleiding via hbov-deeltijd@zuyd.nl

Als je niet voldoet aan de gestelde toelatingseisen (minimaal diploma havo / mbo 4) en je bent 21 jaar of ouder, dan kun je je aanmelden voor een 21+ toets. Hier zijn kosten aan verbonden. Wil je meer weten? Neem dan contact op met de opleiding via hbov-deeltijd@zuyd.nl

Aanmelden

Wil jij ook de switch naar de zorg maken en wil je je graag aanmelden? Klik dan op onderstaande knop om naar de opleiding Deeltijd Verpleegkunde te gaan.

Kunnen wij je helpen?

Heb je een vraag over een van onze opleidingen of ben je nog niet helemaal zeker van je keuze? Neem contact met ons op. Wij zijn op werkdagen bereikbaar tussen 9:00 en 12:00 uur.