Jaren aan hbo-niveau (werk)ervaring op zak, maar (nog) geen formele erkenning hiervoor? Een herkenbare situatie voor Zaïd Jarboue, die al enkele jaren aan de slag was als jongerenwerker bij LEVgroep. Samen met zijn werkgever besloot hij dat het tijd was voor de volgende stap in zijn carrière. Zaïd startte daarom met het EVC-traject Social Work bij Zuyd Professional. En dat wierp al snel zijn vruchten af!

Met een Erkenning Verworven Competenties (EVC) toon je aan dat je alle competenties voor een opleiding op hbo-niveau beheerst. Wanneer je (intern) wil solliciteren voor een functie waar je geen erkend diploma voor hebt, komt dat erg goed van pas. Daar kan Zaïd over meepraten. “Ik ben drie jaar geleden begonnen als jongerenwerker bij LEVgroep, waar eigenlijk een diploma social work voor nodig is”, vertelt Zaïd. “Mijn werkgever wilde me uitdagen om deze te behalen zodat ik kon doorgroeien.”

Aan de slag met een persoonlijk portfolio

Zo gezegd, zo gedaan. Al snel kwam Zaïd uit bij Zuyd Professional, waar het EVC-traject voor Social Work beschikbaar is. “Vanaf het eerste contactmoment wist ik dat het goed zat bij Zuyd”, zegt hij. “Tijdens het intakegesprek werd uitgelegd waar mijn portfolio aan moest voldoen. Hierin verzamelde ik allerlei bewijsstukken die aantonen dat ik de competenties voor social work beheers, zoals onderzoeken, empoweren en maatschappelijk bewust zijn.” Om zijn persoonlijke portfolio te finetunen, had Zaíd regelmatig contact met zijn begeleider. Hij gaf feedback op de ingeleverde bewijsstukken en stuurde bij waar nodig. “Mijn begeleider is zelf ook jongerenwerker geweest, waardoor hij veel tips kon meegeven tijdens het proces”, vertelt Zaïd. “Dat schepte ook meteen een fijne band. Bovendien was het contact heel laagdrempelig en kon ik met al mijn vragen bij hem terecht.”

Persoonlijke ervaringen én werkervaring

Aan de hand van verslagen legde Zaïd niet alleen zijn werkervaring bij LEVgroep vast, maar ook zijn persoonlijke ervaring met het werkgebied. Hij heeft namelijk zelf ervaren hoe belangrijk een jongerenwerker kan zijn. “Ik startte op vmbo basis, ging door naar kader en koos op het mbo voor de opleiding tot automonteur. Vanaf dat moment was niet ik meer zo gemotiveerd om te leren”, vertelt Zaïd. “Daar bracht een jongerenwerker verandering in. Dankzij haar hulp heb ik doorgepakt en heb ik uiteindelijk een hbo-diploma integrale veiligheidskunde behaald.” Bovendien heeft Zaïd veel vrijwilligerswerk gedaan met jongeren: van weerbaarheidstrainingen tot gesprekken met jongeren over hun lastige thuissituatie. Zaïd: “Mede dankzij al deze ervaringen ben ik bij LEVgroep terecht gekomen en aan de slag gegaan als jongerenwerker.”

Stap richting hbo-diploma social work

Alle energie die Zaïd in zijn EVC-traject heeft gestoken, werd rijkelijk beloond. Niet alleen werd zijn portfolio positief beoordeeld, zijn werkgever gaf hem nóg een extra zetje. “Ik werk sinds twee weken als LEVnetwerker. Eerst zat ik zelf in de uitvoerende rol in de wijk, nu maak ik beleid met gemeenten en andere organisaties én stuur ik een eigen wijkteam aan”, vertelt Zaïd. “Daarnaast werk ik mee aan jaarverslagen en ben ik de contactpersoon voor de LEVpartners.” Maar hier houdt de leercurve van Zaïd zeker niet op. “Dankzij het EVC kan ik starten met de deeltijdopleiding Social Work”, vertelt hij. “Bovendien kan ik vrijstelling krijgen voor enkele competenties en daarmee sneller mijn diploma behalen.” Voor deze opleiding wil Zaïd graag terugkomen naar Zuyd Professional, mede door de fijne ervaringen met het EVC-traject. Zaïd: “Ik hoop snel te starten met de opleiding. In de tussentijd houd ik me bezig met dat wat ik graag doe: een goed LEVnetwerker worden en mijn team aansturen zodat alles in de wijk op rolletjes loopt.”

Ook meters maken in je carrière?

Zuyd Professional biedt een EVC-traject aan voor de opleiding Social Work en een herregistratie fysiotherapie. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden?
Lees hier alles over het EVC-traject en de procedure.

Aanvraag STAP-budget
Op vrijdag 17 maart 2023 om 10.00 uur kun je opnieuw STAP-budget aanvragen.
Jouw STAP aanmeldingsbewijs met een startdatum vanaf 28 maart 2023 blijft geldig.
Meer informatie en veel gestelde vragen kun je hier nalezen.