Doelgroep
De Master Architectuur is een vervolgopleiding voor afgestudeerde bachelors, met name van de Zuyd opleidingen Vormgeving | Architectuur en Interieur en Built Environment - afstudeerrichting Bouwkunde. Ook bestaat de mogelijkheid om in te stromen vanuit vergelijkbare opleidingen elders in het land en buitenland.
Hierna kun je
- De titel Master of Science voeren en je registreren in het Nederlandse Architectenregister.
- Als erkend architect aan de slag in Nederland én de rest van Europa – het register is Europees erkend.
- Profiteren van een internationaal gewaardeerde mastertitel die deuren opent naar werk over de hele wereld.
- Je eigen architectenbureau starten of als architect aan de slag bij een bestaand bureau.
Opbouw
Deze duale masteropleiding duurt vier jaar en is onderdeel van de Architectuur Academie Maastricht (AAM). De studie- en praktijkdelen van het programma Master of Science in Architectuur worden elk met 120 studiepunten gehonoreerd. De overige 120 studiepunten worden behaald in de beroepservaring, het werken naast de opleiding.
De ruggengraat van de opleiding is het projectatelier: hier werk je aan uiteenlopende ontwerpopgaven die je stap voor stap voorbereiden op het vak van architect. In de eerste drie jaar krijg je projecten die je blik op het vak verbreden én verdiepen. Alles komt hier samen – theorie, ontwerp, reflectie – met als doel: je klaarstomen voor de meesterproef in het vierde jaar.
Ondersteunend daaraan volg je colleges in het theorie- en filosofieatelier. Hier ontwikkel je jouw visie op architectuur en scherpt je onderzoeks- en ontwerpfilosofie aan. Heb je een achterstand in techniek of architectuur? Dan kun je in het eerste of tweede jaar modules volgen uit het Preparation Year om je kennis bij te spijkeren.
Programma
Studieopbouw en thema's per jaar:
Jaar 1 – Landschap
Je verkent de relatie tussen architectuur en landschap. Studenten met een creatieve of technische achtergrond leren nadrukkelijk van elkaars perspectieven. De focus ligt op het vinden van de balans tussen creatief denken en technisch inzicht.Jaar 2 – Stad
Dit jaar draait om complexe stedelijke opgaven. Je ontwerpt binnen actuele thema’s en krijgt de ruimte om je architectonisch vermogen maximaal te ontwikkelen. Het projectatelier daagt je uit om verder te kijken dan standaardoplossingen.Jaar 3 – Huis
In dit jaar verdiep je je in het wonen als architectonisch vraagstuk. Je ontwikkelt je eigen ontwerphouding en -filosofie. In het tweede semester schrijf je een thesis over een zelfgekozen onderwerp als voorbereiding op het afstuderen.Jaar 4 – Afstuderen
Het laatste jaar staat volledig in het teken van de meesterproef. Je rondt je thesis af en werkt aan een afstudeerproject waarin alles samenkomt: ontwerp, onderzoek en positionering als toekomstig architect. Na afronding kun je je direct inschrijven in het architectenregister.
Planning
De lessen vinden plaats op donderdagmiddag, donderdagavond en op vrijdag overdag.
Startdatum maandag 1 september 2025
Accreditatie
Na je afstuderen mag je de titel Master of Science gebruiken.
Praktische informatie
Docenten
Onze docenten zijn werkzaam als architect, stedenbouwer of landschapsarchitect, mensen die weten wat het betekent om het beroep daadwerkelijk uit te oefenen en die ook de risico’s en idealen kennen van het ondernemerschap.
Het kernteam bepaalt het curriculum van de opleiding. Het kernteam bestaat uit architecten met een eigen bureau in de Euregio, die daarnaast aan het onderwijs verbonden zijn.
Hoofd Master Architectuur -Teske van Royen, Maastricht
Coördinator Afstudeeratelier - Maikel Willems, Maastricht
Coordinator Theorie - Saar Meganck, Gent
Coordinator Beroepservaring - Ivo Rosbeek, Kerkrade
Senior docent - Nick Ceulemans, Bilzen
Beroep
Als je je diploma hebt gehaald mag je de titel Master of Science gebruiken en kun je je laten registreren in het Nederlandse Architectenregister. Het Nederlandse register is Europees erkend. Je kunt het vak van architect dus in heel Europa uitoefenen. Bovendien wordt de Nederlandse mastertitel internationaal gewaardeerd. Je diploma geeft op veel plaatsen in de wereld toegang tot werk.
Je kunt je eigen architectenbureau beginnen of als architect bij een bureau gaan werken.
Toelatingseisen
Vooropleiding
Je kunt worden toegelaten tot de Master Architectuur als je een diploma op hbo-niveau hebt van:
- Vormgeving | Architectuur en Interieur bij Zuyd Hogeschool
- Built Environment, richting Bouwkunde bij Zuyd Hogeschool
- Een vergelijkbare bachelor in binnen- of buitenland, richting architectuur of bouwkunde
Toelatingsprocedure
Voor deze master doorloop je een toelatingsprocedure:
- Schijf je in via Studielink. Daarna ontvang je een uitnodiging om te starten met de toelatingsprocedure.
- Voor Fase 1 van deze toelatingsprocedure vragen wij je een portfolio en een motivatiebrief te sturen.
- Na ontvangst en beoordeling van deze documenten nodigen wij je uit voor Fase 2.
- Fase 2 is een interview op de academie, om oa. vooropleiding, ervaring en motivatie verder te bespreken.
- Mogelijk vragen wij je een aanvullende opdracht te maken. We ook kunnen adviseren om eerst een Premaster te volgen.
Studeren en werken
Je werkt minimaal 20 uur bij een architectenbureau of een vergelijkbare werkplek. Je werkervaring wordt gemonitord en begeleid door een mentor van het architectenbureau en de coördinator beroepsberoepservaring van de opleiding.
Kunnen wij je helpen?
Heb je een vraag over een van onze opleidingen of ben je nog niet helemaal zeker van je keuze? Neem contact met ons op. Wij zijn op werkdagen bereikbaar tussen 9:00 en 12:00 uur.
Aanmelden voor deze opleiding
Lijkt deze opleiding je wat en wil je je graag aanmelden? Klik dan op onderstaande knop om naar het inschrijfformulier te gaan.