STAP-budget
Het STAP-budget is vanaf 2024 beëindigd. Er volgt geen nieuwe aanvraagperiode. Over nieuwe regelingen en mogelijkheden houden wij je op de hoogte op deze pagina.

Een leven lang leren
is tegenwoordig een absolute must!

Steeds meer professionals weten dat het volgen van werk gerelateerde scholing echt nodig is, om verschillende redenen:

  • het bijhouden van kennis is goed voor je positie op de arbeidsmarkt én voor je productiviteit;
  • je werkt in een innovatieve omgeving of positie, waarin je kennis van het vakgebied steeds helemaal up-to-date moet zijn;
  • je hebt een achterstand op een bepaald thema in je werk, die je met een specifieke training of opleiding kunt inhalen;
  • je wilt je loopbaan voortzetten in een ander vakgebied, maar hebt (nog) onvoldoende achtergrond. Met een opleiding of training kun je aantonen dat je in ieder geval de kennis en vaardigheden hebt getraind om aan de slag te gaan.

De mogelijkheden om een opleiding te volgen, zijn dan ook eindeloos. Wil je aan je algemene vaardigheden werken of heb je behoefte aan heel specifieke kennis? Kies je voor een korte training of een volledige opleiding? En wie betaalt de opleiding eigenlijk: Je werkgever, jij zelf of dragen jullie beiden een steentje bij

Studeren bekostigt door je werkgever

Veel werkgevers zijn bereid om (een deel van) de kosten van een opleiding te vergoeden. Je werkgever profiteert immers ook van jouw nieuwe kennis en vaardigheden. Studiekosten zijn voor je werkgever als zakelijke kosten aftrekbaar.

Ook de overheid betaalt (soms) mee

Ook de overheid stimuleert de combinatie van werken en leren. Daarvoor zijn er verschillende subsidie- en stimuleringsregelingen. Het is goed om je daar eens in te verdiepen als je een opleiding gaat volgen. Hieronder zetten we de mogelijkheden beknopt voor je op een rij:

Het levenlangleren krediet

Je wilt starten met een bachelor- of masteropleiding, bent jonger dan 57 jaar, maar hebt geen recht meer op reguliere studiefinanciering? Bekijk dan of je in aanmerking komt voor het levenlangleren krediet vanuit de overheid op de website van DUO.

Limburgleert.nl

Limburg Leert is het opleidingsplatform van Limburg en helpt alle Limburgers bij een toekomstbestendige positie op de arbeidsmarkt. Dat doen ze door het Limburgse scholingsaanbod te ontsluiten en jou te helpen om de juiste ontwikkelkeuze te maken. Mogelijk kun je als deelnemer een opleiding, training of cursus voordeliger, of met inzet van een subsidie, volgen. Per aanvraag bekijken we wat de voordeligste oplossing is voor jou. Meer weten? Bekijk de website van Limburg Leert.

Subsidies brancheorganisaties

In sommige sectoren kun je gebruikmaken van een subsidie uit een Opleidings- en Ontwikkelingsfonds (O&O-fonds) van de brancheorganisatie. Wil je weten of jouw brancheorganisatie zo’n fonds heeft? Je vindt hier een overzicht van de erkende O&O-fondsen.

Meer weten?

Heb je een vraag, behoefte aan een vrijblijvend studieadvies, wil je onze nieuwsbrief ontvangen of wil je een actueel en compleet overzicht van alle (subsidie) regelingen?