STAP-budget
Het STAP-budget is vanaf 2024 beëindigd. Er volgt geen nieuwe aanvraagperiode. Over nieuwe regelingen en mogelijkheden houden wij je op de hoogte op deze pagina.
Een leven lang leren
is tegenwoordig een absolute must!
Steeds meer professionals weten dat het volgen van werk gerelateerde scholing echt nodig is, om verschillende redenen:
- het bijhouden van kennis is goed voor je positie op de arbeidsmarkt én voor je productiviteit;
- je werkt in een innovatieve omgeving of positie, waarin je kennis van het vakgebied steeds helemaal up-to-date moet zijn;
- je hebt een achterstand op een bepaald thema in je werk, die je met een specifieke training of opleiding kunt inhalen;
- je wilt je loopbaan voortzetten in een ander vakgebied, maar hebt (nog) onvoldoende achtergrond. Met een opleiding of training kun je aantonen dat je in ieder geval de kennis en vaardigheden hebt getraind om aan de slag te gaan.
De mogelijkheden om een opleiding te volgen, zijn dan ook eindeloos. Wil je aan je algemene vaardigheden werken of heb je behoefte aan heel specifieke kennis? Kies je voor een korte training of een volledige opleiding? En wie betaalt de opleiding eigenlijk: Je werkgever, jij zelf of dragen jullie beiden een steentje bij
Studeren bekostigt door je werkgever
Veel werkgevers zijn bereid om (een deel van) de kosten van een opleiding te vergoeden. Je werkgever profiteert immers ook van jouw nieuwe kennis en vaardigheden. Studiekosten zijn voor je werkgever als zakelijke kosten aftrekbaar.
Ook de overheid betaalt (soms) mee
Ook de overheid stimuleert de combinatie van werken en leren. Daarvoor zijn er verschillende subsidie- en stimuleringsregelingen. Het is goed om je daar eens in te verdiepen als je een opleiding gaat volgen. Hieronder zetten we de mogelijkheden beknopt voor je op een rij:
Meer weten?
Heb je een vraag, behoefte aan een vrijblijvend studieadvies, wil je onze nieuwsbrief ontvangen of wil je een actueel en compleet overzicht van alle (subsidie) regelingen?