ICT | Software Engineering | Associate degree | deeltijd

ICT | Software Engineering | Associate degree | deeltijd

Type
deeltijd
Duur
2 jaar
Niveau
associate degree
Startdatum
01 februari 2022
Vooropleiding
havo, vwo, mbo 4 of 21+ toets
Locatie
Heerlen Nieuw Eyckholt 300, 6419 DJ
Erkenning
diploma Associate degree
Keurmerk
NVAO
Tijdsinvestering
20 uur per week | 1 dag les en 12 uur zelfstudie
Lesdag
Woensdag
Kostenspecificatie
collegegeld (afhankellijk van je persoonlijke situatie en opleiding) en bijkomende kosten voor studiematerialen)

Slimme apps waarmee je je huishouden regelt: van de thermostaat en de tv tot verlichting en de koelkast. Of software die op basis van data patronen herkent, analyseert en vervolgens acties hieraan koppelt. Denk aan je Netflix-suggesties op basis van wat je graag kijkt. Gaat jouw hart hier sneller van kloppen? Zie jij het wel zitten om een bijdrage te leveren aan dit soort slimme toepassingen? Dan is de opleiding tot Software Engineer jou op het lijf geschreven.

Speciaal voor professionals die zich willen om- of bijscholen naar de kansrijke en dynamische ICT-sector, starten we in september 2021 met een Associate degree deeltijdopleiding tot Software Engineer.

Interesse? Meld je nu aan voor een van de open avonden door een mail te sturen naar deeltijdtechniek@zuyd.nl. De volgende informatieavond is op 8 december 2021. Zie tabblad: Praktische informatie.
algemeen
opbouw
programma
Praktische informatie
FAQ

ICT | Software Engineering | Associate degree | deeltijd

Doelgroep
Heb je al een aantal jaren werkervaring, maar ben je toe aan een carrièreswitch? Ben je geïnteresseerd in ICT en techniek? En zie je mogelijkheden om processen sneller, anders en beter in te richten? Dan is de deeltijdopleiding Software Engineering echt iets voor jou. Bij deze opleiding ligt de focus op het maken en beheren van systemen. Je schrijft software en je programmeert binnen het ontwerp dat vaststaat. Na het afronden van de opleiding ontvang je het diploma Associate degree Software Engineering. Je hebt dan een diploma tussen mbo-4 en hbo-bachelorniveau in. Wil jij daarna nog verder verdiepen in ICT? Bijvoorbeeld zelf ontwerpen maken, onderzoeken doen en bedrijven adviseren over verbeteringen binnen hun systemen? Dan kun je instromen in het derde jaar van de bacheloropleiding hbo-ICT deeltijd.

Na dit traject kun je...

 • software ontwerpen en programmeren op basis van functionele en niet-functionele requirements
 • webapplicaties ontwerpen en bouwen (o.a. in ASP.NET met C#)
 • tests maken en uitvoeren voor software en webapplicaties
 • een ICT-project op een professionele manier managen
 • jouw voorstel op een heldere en overtuigende manier presenteren
 • goed communiceren en adviseren over ICT-oplossingen en -projecten

Je werkt aan de volgende competenties:

 • programmeren
 • samenwerken
 • communiceren
 • presenteren
 • klantgerichtheid
 • adviseren

Zo ziet de opleiding eruit

Een studiejaar bestaat uit 4 blokken van 10 weken. De eerste 9 weken van een blok krijg je theorieles in discussie-, hoor- en werkcolleges. Je sluit het blok in de 10e week af met een toetsweek. In groepen werk je elk blok aan een uitdagende praktijkopdracht. Het onderwijs is zoveel mogelijk ‘blended’ ingericht: een mix van ‘online’ en ‘face-to-face’ leren. Ongeveer de helft van de opleiding bestaat uit samenwerken met het bedrijfsleven, dat gebeurt bij je eigen werkgever.

Techniek, programmeren én softskills

Tijdens de colleges maak je kennis met verschillende toepassingen en aandachtsgebieden, zodat je breed wordt opgeleid als Software Engineer. 

Maar engineering draait niet alleen om techniek en programmeren. Het is ook belangrijk dat je begrijpt en kunt achterhalen wat de klant precies wil en hoe jouw ICT-oplossing een bedrijf helpt. We besteden daarom veel aandacht aan het ontwikkelen van vaardigheden zoals samenwerken, communiceren, presenteren, klantgericht werken, projectmanagement en interviewen. Zo bouw jij aan het T-profiel waar het bedrijfsleven zo naarstig naar zoekt. Ofwel: jij hebt straks niet alleen specialistische kennis en expertise in huis, maar ook de competenties (softskills) om breed inzetbaar te zijn.

Afstudeeropdracht

De laatste 20 weken van de opleiding werk je fulltime aan een afstudeeropdracht die je moet beschouwen als een ‘proeve van bekwaamheid’. Je laat daarin zien dat jij een ‘klus’ op Ad-niveau op een professionele manier weet te klaren.

ICT Software Engineering Community

Als extraatje bij deze opleiding bieden we je de ICT Software Engineering Community. In deze Community, een digitale én fysieke plek, maak je kennis met het werkveld via gastcolleges, workshops, excursies, evenementen en bedrijvencontactdagen. Zo weet je wat je na de studie kunt verwachten en kun je alvast netwerken voor je toekomstige baan.

 

In deze opleiding ICT  Software Engineer (Ad) komen de volgende onderwerpen aan de orde:

Jaar 1

 • Introduction to ICT: inleiding in het vakgebied, waarbij het jargon en de meest terugkerende activiteiten/werkzaamheden aan bod komen.
 • Scripting: je eerste stappen op het gebied van programmeren. Je maakt kennis met alle ‘ins en out’s’ van Python.
 • Professional skills: de eerste van de 4 softskills modules; deze is gericht op persoonlijke competenties. Denk daarbij aan taalvaardigheid, leren ‘leren’ maar ook het plannen van je eigen studie.
 • Requirements engineering: elk product dat je voor je opdrachtgever bouwt, dient aan eisen/wensen te voldoen. Het in kaart brengen van deze requirements is een uitermate belangrijke stap.
 • Testing: zeker zo belangrijk is dat je tests ontwerpt/maakt waarmee je aantoont dat jouw product voldoet aan de gestelde requirements. In deze module vertellen we je welke vormen van tests bestaan en hoe je ze maakt.
 • Team skills: goed kunnen samenwerken in teams is een onmisbare competentie. Hoe communiceer je binnen een team, hoe ga je om met conflicten of hoe geef je feedback?      Programming concepts: C# is een programmeertaal die uiterst geschikt is voor de web- en appdevelopment-omgeving. Je maakt kennis met objectoriëntatie en ook het opstellen van UML-diagrammen die gebruikt worden tijdens het ontwerpen van software en het omzetten naar code.
 • Projectmanagement: is gericht op projectmatig (samen)werken. Het faseren van een project en het opstellen van een plan van aanpak zijn hierin belangrijke elementen. Uiteraard is er ook aandacht voor Scrum, een methode die afkomstig is uit de software engineering wereld.
 • Software modeling: in deze module staat het ontwerpen van software centraal; op basis van functionele en niet-functionele requirements stel je een ontwerp op (functioneel en technisch) dat voldoende gedetailleerd en eenduidig is om gebouwd te kunnen worden.
 • Methodical skills: handelen op basis van argumenten is kenmerkend voor een hbo-professional. Methoden om valide argumenten op te bouwen, komen hier aan de orde.

 

Jaar 2

 • Web application development: steeds meer software staat niet op de computer van de eindgebruiker, maar ‘in de cloud’. Deze Software as a Service (SaaS)-oplossingen worden vaak als webapplicatie aangeboden. In principe kan een gebruiker met elk type apparaat, zolang deze maar over een internetverbinding en een webbrowser beschikt, gebruikmaken van een webapplicatie. In deze module ga je een webapplicatie ontwerpen en bouwen in ASP.NET met C#.
 • Security: inzicht krijgen in het veilig ontwerpen en bouwen van applicaties en ook bewustwording op het gebied van dataprivacy vormen de doelstelling van deze module.
 • Mobile application development: je leert een mobiele applicatie te ontwerpen en realiseren. De nadruk ligt vooral op de ‘front-end’: het deel van de software dat daadwerkelijk op het mobiele apparaat draait en waar de (eind)gebruiker direct van ziet dat deze er is. Daarnaast wordt de user experience belicht.
 • Data engineering: ICT-systemen genereren grote hoeveelheden data in verschillende formats, die zinvolle informatie kan opleveren. Bijvoorbeeld meer inzicht in bedrijfsprocessen, waardoor je ook verbetervoorstellen kunt doen. In deze module leer je data te combineren, transformeren en analyseren, zodat het waardevolle informatie wordt.

Informatieavonden 

Heb jij interesse in een carrière in Software Engineering en wil je meer hierover weten? Binnenkort zijn er weer enkele informatieavonden.

 • 17 november, informatieavond op locatie bij Zuyd Hogeschool Heerlen, Deeltijdopleidingen ICT en Engineering
 • 8 december, online informatieavond ZuydSwitch en Deeltijd ICT Software Engineering

Wat kun je verwachten? Via Microsoft Teams wordt een presentatie over de opleidingen gepresenteerd. Hier komen alle belangrijke onderdelen aan bod. Daarnaast kun je zowel live als via de chat al jouw vragen stellen aan het team van deze opleiding.

Interesse? Meld je dan aan door een mail te sturen naar deeltijdtechniek@zuyd.nl met vermelding van jouw voor- en achternaam.

Wat zijn de toelatingseisen?

Je wordt toegelaten met vooropleidingen: mbo-4, havo en vwo (alle profielen). Ben je 21+ en voldoe je niet aan een van deze eisen? Dan kan je een toelatingstest doen. Neem contact op met de opleiding via deeltijdtechniek@zuyd.nl voor meer informatie over deze test.

Wat zijn de kosten voor deze opleiding?

De kosten voor deze studie bestaan uit het jaarlijkse collegegeld en aanvullende kosten voor lesmateriaal en boeken. Het collegegeld is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en opleiding. Wellicht kom je ook in aanmerking voor het verlaagd wettelijk collegegeld. Kijk hiervoor op de website van de Rijksoverheid. Check bovendien wat de fiscale aftrekbaarheid van scholingskosten voor jouw persoonlijke situatie kan betekenen. 

Wat is het verschil tussen de Bachelor- en Associate degree opleiding?

De Bacheloropleiding is een vierjarige hbo-opleiding, waar je na succesvolle afronding een Bachelor of Science diploma ontvangt (niveau 6). De Associate degree (Ad) is een tweejarige hbo-opleiding op niveau 5 en zit qua niveau tussen mbo (niveau 4) en Bachelor (niveau 6 in). Je kunt hiervoor kiezen als je (nog) geen vierjarige opleiding wilt doen. Later kun je alsnog doorstromen naar de Bacheloropleiding. Je hoeft dan alleen de laatste 2 jaren van de bacheloropleiding te volgen. De Ad-opleiding is wat specifieker en praktischer ingestoken dan de bachelor. Hieronder zetten we de verschillen nog kort op een rijtje:

Associate degree

Bachelor

hbo, 2 jaar

hbo, 4 jaar

specifiek beroep

algemeen, breed

praktisch opgezet (bottom-up)

onderzoek, conceptueel (top-down)

geen keuzevakken

keuzevakken

 

Deel deze pagina op