Op woensdag 13 maart en dinsdag 28 mei 2024 organiseren wij een info-avond, waarin we jou graag alles over onze deeltijd Techniek opleidingen vertellen.

Meer informatie en aanmelden >

Slimme apps waarmee je je huishouden regelt: van de thermostaat en de tv tot verlichting en de koelkast. Of software die op basis van data patronen herkent, analyseert en vervolgens acties hieraan koppelt. Denk aan je Netflix-suggesties op basis van wat je graag kijkt. Gaat jouw hart hier sneller van kloppen? Zie jij het wel zitten om een bijdrage te leveren aan dit soort slimme toepassingen? Dan is de opleiding tot Software Engineer jou op het lijf geschreven.

Inschrijven voor deze opleiding kan via Studielink.

Doelgroep

Wil je in deeltijd verder studeren na het behalen van een MBO, HAVO of VWO-diploma, zodat je werken en leren kunt combineren? Heb je al een aantal jaren werkervaring, maar ben je toe aan een carrièreswitch naar de ICT-wereld?  Dan is de deeltijdopleiding Software Engineering echt iets voor jou! Bij deze opleiding ligt de focus op het maken en beheren van systemen. Je schrijft software en je programmeert binnen het ontwerp dat vaststaat.
Na het afronden van de opleiding ontvang je het diploma Associate degree Software Engineering. Je hebt dan een diploma tussen mbo-4 en hbo-bachelorniveau in.

Hierna kun je

 • Op basis van requirements een softwareontwerp opstellen en vertalen naar een applicatie
 • Websites en mobile apps bouwen waarbij de focus ligt op hoe websites en apps werken en minder op het uiterlijk
 • Tests maken en uitvoeren voor software en webapplicaties
 • Een ICT-project op een professionele manier managen
 • Jouw voorstel op een heldere en overtuigende manier presenteren
 • Goed communiceren en adviseren over ICT-oplossingen en -projecten

Te verbeteren competenties

 • programmeren
 • ontwerpen
 • analyseren
 • adviseren
 • projectmanagement
 • samenwerken
 • communiceren
 • presenteren
 • klantgerichtheid

Details

Niveau Associate degree
Duur langer dan 12 maanden
Locatie Heerlen
Erkenning Diploma
Alle details weergeven

Opbouw

Zo ziet de opleiding eruit

Een studiejaar bestaat uit 4 blokken van 10 weken. In het algemeen ziet een blok er als volgt uit: De eerste 6 weken van een blok krijg je een mix van theorie en praktijkopdrachten tijdens colleges. Tijdens deze lessen krijg je een casus uitgereikt. Daaraan werk je ook na de eerste 6 weken door in een groep. In week 8 en 9 worden assessments gepland voor de beoordeling van individuele en groepsopdrachten (casus). Je sluit het blok in de 10e week af met een toetsweek.

Ongeveer de helft van de opleiding bestaat uit samenwerken met het bedrijfsleven, dat gebeurt bij je eigen werkgever.

Techniek, programmeren én softskills

Tijdens de colleges maak je kennis met verschillende toepassingen en aandachtsgebieden, zodat je breed wordt opgeleid als Software Engineer. 

Maar engineering draait niet alleen om techniek en programmeren. Het is ook belangrijk dat je begrijpt en kunt achterhalen wat de klant precies wil en hoe jouw ICT-oplossing een bedrijf helpt. We besteden daarom veel aandacht aan het ontwikkelen van vaardigheden zoals samenwerken, communiceren, presenteren, klantgericht werken, projectmanagement en interviewen. Zo bouw jij aan het T-profiel waar het bedrijfsleven zo naarstig naar zoekt. Ofwel: jij hebt straks niet alleen specialistische kennis en expertise in huis, maar ook de competenties (softskills) om breed inzetbaar te zijn.

Afstudeeropdracht

De laatste 20 weken van de opleiding werk je aan een afstudeeropdracht die je moet beschouwen als een ‘proeve van bekwaamheid’. Je laat daarin zien dat jij een ‘klus’ op Ad-niveau op een professionele manier weet te klaren.

 

Programma

In deze deeltijdopleiding ICT Software Engineer (Ad) komen de volgende onderwerpen aan de orde:

Jaar 1

 • Introduction to ICT: inleiding in het vakgebied, waarbij het jargon en de meest terugkerende activiteiten/werkzaamheden aan bod komen.
 • Scripting 1 +2 : je eerste stappen op het gebied van programmeren. Je maakt kennis met alle ‘ins en out’s’ van Python.
 • Professional skills: de eerste van de 4 softskills modules; deze is gericht op persoonlijke competenties. Denk daarbij aan taalvaardigheid, leren ‘leren’ maar ook het plannen van je eigen studie.
 • Requirements engineering & Testing: elk product dat je voor je opdrachtgever bouwt, dient aan eisen/wensen te voldoen. Het in kaart brengen van deze requirements is een uitermate belangrijke stap. Zeker zo belangrijk is dat je tests ontwerpt/maakt waarmee je aantoont dat jouw product voldoet aan de gestelde requirements. In deze module vertellen we je welke vormen van tests bestaan en hoe je ze maakt.
 • Team skills: goed kunnen samenwerken in teams is een onmisbare competentie. Hoe communiceer je binnen een team, hoe ga je om met conflicten of hoe geef je feedback?
 • Data engineering: ICT-systemen genereren grote hoeveelheden data in verschillende formats, die zinvolle informatie kan opleveren. Bijvoorbeeld meer inzicht in bedrijfsprocessen, waardoor je ook verbetervoorstellen kunt doen. In deze module leer je de fundamentals van databases. Daarnaast leer je data te combineren, transformeren en analyseren, zodat het waardevolle informatie wordt.
 • Data engineering: ICT-systemen genereren grote hoeveelheden data in verschillende formats, die zinvolle informatie kan opleveren. Bijvoorbeeld meer inzicht in bedrijfsprocessen, waardoor je ook verbetervoorstellen kunt doen. In deze module leer je data te combineren, transformeren en analyseren, zodat het waardevolle informatie wordt.
 • Programming concepts: C# is een programmeertaal die uiterst geschikt is voor de web- en appdevelopment-omgeving. Je maakt kennis met objectoriëntatie en ook het opstellen van UML-diagrammen die gebruikt worden tijdens het ontwerpen van software en het omzetten naar code.
 • Projectmanagement: is gericht op projectmatig (samen)werken. Het faseren van een project en het opstellen van een plan van aanpak zijn hierin belangrijke elementen. Uiteraard is er ook aandacht voor Scrum, een methode die afkomstig is uit de software engineering wereld.
 • Software modeling: in deze module staat het ontwerpen van software centraal; op basis van functionele en niet-functionele requirements stel je een ontwerp op (functioneel en technisch) dat voldoende gedetailleerd en eenduidig is om gebouwd te kunnen worden.

 

Jaar 2

 • Web application development: je doet fundamentele kennis op van het  “World Wide Web”, waaronder http(s), HTML, CSS en Javascript en je zet jouw C# kennis die je hebt opgedaan in om met Microsoft technologie een zogenaamde back-end website te bouwen die op een server draait en communiceert met een database.
 • Security: inzicht krijgen in het veilig ontwerpen en bouwen van applicaties en ook bewustwording op het gebied van dataprivacy vormen de doelstelling van deze module.
 • Mobile application development: je leert een mobiele applicatie te ontwerpen en realiseren. De nadruk ligt vooral op de ‘front-end’: het deel van de software dat daadwerkelijk op het mobiele apparaat draait en waar de (eind)gebruiker direct van ziet dat deze er is. Daarnaast wordt de user experience belicht.
 • Methodical skills: handelen op basis van argumenten is kenmerkend voor een hbo-professional. In deze module leer je systematisch onderzoek te doen naar een oplossing vanuit 'probleemdenken'. Hiermee leer je valide argumenten op te bouwen in je advies voor een passende oplossing die past bij de wens/behoefte van de klant/eindgebruiker. 
 • Afstuderen: Je rondt de opleiding af met een afstudeerscriptie in de eigen werkomgeving waarmee je je verworven competenties op AD-niveau aantoont. Het betreft een individueel uit te voeren opdracht. Het afstuderen duurt 20 weken. 

Planning

De eerstvolgende startdatum is 21 februari 2024 (lesdagen zijn op woensdag).
Op woensdag 31 januari 2024 staat de introductie gepland.

Inschrijven kan via www.studielink.nl 

Praktische informatie

Contact
Heb je een vraag of wil je graag persoonlijk contact over deze opleiding?
Stuur dan een mail naar deeltijdtechniek@zuyd.nl of bel 06 - 34 30 1000.

Informatieavond
De eerstvolgende informatieavond voor deeltijd techniek vindt plaats op woensdag 13 maart 2024 van 19.00 - 21.00 uur, Nieuw Eyckholt 300 in Heerlen. Wil je je hiervoor aanmelden? Stuur dan een mail naar: deeltijdtechniek@zuyd.nl Wat zijn de kosten voor deze opleiding?
De kosten voor deze studie bestaan uit het jaarlijkse collegegeld en aanvullende kosten voor lesmateriaal en boeken. Het collegegeld is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en opleiding. Wellicht kom je ook in aanmerking voor het verlaagd wettelijk collegegeld. Kijk hiervoor op de website van de Rijksoverheid.
Naast de genoemde kosten zijn de kosten voor eventuele excursies voor eigen rekening. 
Check bovendien wat de fiscale aftrekbaarheid van scholingskosten voor jouw persoonlijke situatie kan betekenen. 

Wat is het verschil tussen de Bachelor- en Associate degree opleiding?
De Bacheloropleiding is een vierjarige hbo-opleiding, waar je na succesvolle afronding een Bachelor of Science diploma ontvangt (niveau 6). De Associate degree (Ad) is een tweejarige praktijkgericht hbo-opleiding op niveau 5 en zit daarmee tussen mbo (niveau 4) en Bachelor (niveau 6) in. Doordat je bij deze opleiding de theorie in praktijk brengt op de leerwerkplek leer je effectief én bouw je een voorsprong op de arbeidsmarkt op. Je portfolio dat je ontwikkelt tijdens je opleiding is een mooie instap op de arbeidsmarkt.  Je kunt hiervoor kiezen als je (nog) geen vierjarige opleiding wilt doen. De Ad-opleiding is wat praktischer ingestoken dan de bachelor. Hieronder zetten we de verschillen kort op een rijtje:

Associate degree

Bachelor

hbo, 2 jaar

hbo, 4 jaar

specifiek beroep

algemeen, breed

praktisch opgezet (bottom-up)

onderzoek, conceptueel (top-down)

geen keuzevakken

keuzevakken

 

Toelatingseisen

Wat zijn de toelatingseisen?

Je wordt toegelaten met vooropleidingen: mbo-4, havo of vwo (alle profielen). Ben je 21+ en voldoe je niet aan een van deze eisen? Dan kan je een toelatingstest doen. Neem contact op met de opleiding via deeltijdtechniek@zuyd.nl voor meer informatie over deze test.
Door het ZuydSwitch ICT programma af te ronden kun je ook laten zien dat je instapbekwaam bent. Neem ook hiervoor contact op met de opleiding via deeltijdtechniek@zuyd.nl.

Let op: Heb je een niet Nederlandstalige vooropleiding gelijk aan niveau MBO4/HAVO? Dan moet je kunnen aantonen dat het niveau van de Nederlandse taal voldoende is (diploma NT2II, ERK certificaat Nederlands B2 of Nederlands op B2 niveau in het vakkenpakket van de vooropleiding).

Kunnen wij je helpen?

Heb je een vraag over een van onze opleidingen of ben je nog niet helemaal zeker van je keuze? Neem contact met ons op. Wij zijn op werkdagen bereikbaar tussen 9.00 en 12.00 uur.

Aanmelden voor deze opleiding

Lijkt deze opleiding je wat en wil je je graag aanmelden? Klik dan op onderstaande knop om naar het inschrijfformulier te gaan.