Subsidieregeling: Ontwikkeladvies vijfenveertigplussers

Voordelig studeren

Wil je je als professional verder ontwikkelen in je loopbaan bij Zuyd Professional? Dan kan het zijn dat je in aanmerking komt voor een aantal aantrekkelijke subsidieregelingen.

Een leven lang leren is tegenwoordig een absolute must! Steeds meer professionals weten dat het volgen van werkgerelateerde scholing echt nodig is, om verschillende redenen:

 • het bijhouden van kennis is goed voor je positie op de arbeidsmarkt én voor je productiviteit;
 • je werkt in een innovatieve omgeving of positie, waarin je kennis van het vakgebied steeds helemaal up-to-date moet zijn;
 • je hebt een achterstand op een bepaald thema in je werk, die je met een specifieke training of opleiding kunt wegpoetsen;
 • je wilt je loopbaan voortzetten in een ander vakgebied, maar hebt (nog) onvoldoende achtergrond. Met een opleiding of training kun je aantonen dat je in ieder geval de kennis en vaardigheden hebt getraind om aan de slag te gaan.

De mogelijkheden om een opleiding te volgen, zijn dan ook eindeloos. Wil je aan je algemene vaardigheden werken of heb je behoefte aan heel specifieke kennis? Kies je voor een korte training of een volledige opleiding? En wie betaalt de opleiding eigenlijk: Je werkgever, jij zelf of dragen jullie beiden een steentje bij?

Ook de overheid betaalt (soms) mee
Ook de overheid stimuleert de combinatie van werken en leren. Daarvoor zijn er verschillende subsidie- en stimuleringsregelingen. Het is goed om je daar eens in te verdiepen als je een opleiding gaat volgen. Hieronder zetten we de mogelijkheden beknopt voor je op een rij:

 1. Het levenlangleren krediet: je wilt starten met een bachelor- of masteropleiding, maar hebt geen recht meer op reguliere studiefinanciering? Bekijk dan of je in aanmerking komt voor het levenlangleren krediet van de overheid op de website van DUO.
 2. Subsidies brancheorganisaties: in sommige sectoren kun je gebruikmaken van een subsidie uit een Opleidings- en Ontwikkelingsfonds (O&O-fonds) van de brancheorganisatie. Wil je weten of jouw brancheorganisatie zo’n fonds heeft? Je vindt hier een overzicht van de erkende O&O-fondsen.
 3. Fiscale aftrek studiekosten (inkomstenbelasting): volg je een training of opleiding voor je (toekomstige) beroep en betaal je de kosten zelf? Dan kun je de uitgaven aftrekken in de aangifte loonbelasting als persoonsgebonden aftrek. Meer informatie vind je op de website van de belastingdienst.

Let op: de fiscale aftrek is nog mogelijk tot en met 2021. Daarna vervalt de tegemoetkoming en wordt deze vervangen door het STAP-budget. .

STAP budget: een nieuwe tegemoetkoming voor leren naast je werk

Op 1 januari 2022 introduceert de rijksoverheid het STAP-budget. STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarktpositie en vervangt de huidige belastingaftrek voor studiekosten.

Wat is het STAP budget?

Het STAP budget  is een tegemoetkoming in de kosten van je studie, die je als volwassene volgt (al dan niet naast je werk). De overheid beoogt dat professionals regie nemen op hun loopbaan om hun positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Met het STAP-budget kunnen werkenden en niet-werkenden maximaal 1.000 euro budget aanvragen voor een scholingsactiviteit.

Welke opleidingen kun je volgen?

Het uitgangspunt is dat je met het STAP-budget kunt kiezen uit een breed scala aan opleidingen en andere scholingsactiviteiten die je kunnen helpen om jezelf te versterken in je werk en op de arbeidsmarkt. Je kunt het budget bijvoorbeeld inzetten voor:

 • het behalen van je bachelor diploma;
 • trainingen, cursussen en workshops ten behoeve van je professionele ontwikkeling;
 • een EVC-traject (waarmee je een erkend ervaringscertificaat kunt behalen en versneld een diploma kunt behalen).

Voor deze drie opties kun je uiteraard terecht bij Zuyd Professional.

Wat is er beschikbaar?

Voor de regeling is een jaarlijks totaalbudget beschikbaar van 218 miljoen euro waarmee er jaarlijks ruimte zal zijn voor 200.000 tot 300.000 toekenningen verdeeld over 6 aanvraagtermijnen. 

Vanaf 2022 richt de overheid de tegemoetkoming voor studiekosten anders in en wordt het STAP-budget geïntroduceerd. STAP staat voor Stimulans Arbeidsmarkpositie. Voor meer informatie over het STAP budget kijk je op https://www.stap-budget.nl/  

Corona Crisis maatregelen

 • NL Leert Door inzake ontwikkeladvies.
  In drie gesprekken met een loopbaanadviseur krijg je te zien waar jouw kansen op de arbeidsmarkt liggen. Hij of zij kan je helpen bij het kiezen van de juiste (bij)scholing, of geeft je tips bij het zoeken en solliciteren naar ander werk. Wil je gebruikmaken van deze regeling kijk dan op de site van Leo Loopbaan, de partner van Zuyd Professional: https://leoloopbaan.nl/.

Via onze nieuwsbrief houdt Zuyd Professional je graag op de hoogte van de ontwikkelingen.

Heb je een vraag, behoefte aan een vrijblijvend studieadvies, wil je onze nieuwsbrief ontvangen of wil je een actueel en compleet overzicht van alle (subsidie) regelingen?. Klik dan op een van de onderstaande knoppen of kijk in de voettekst.