STAP-budget: een nieuwe tegemoetkoming voor leren naast je werk

Op 1 januari 2022 introduceert de rijksoverheid het STAP-budget. STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarktpositie en vervangt de huidige belastingaftrek voor studiekosten.

Wat is het STAP budget?

Het STAP budget  is een tegemoetkoming in de kosten van je studie, die je als volwassene volgt (al dan niet naast je werk). De overheid beoogt dat professionals regie nemen op hun loopbaan om hun positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Met het STAP-budget kunnen werkenden en niet-werkenden maximaal 1.000 euro budget aanvragen voor een scholingsactiviteit.

Welke opleidingen kun je volgen?

Het uitgangspunt is dat je met het STAP-budget kunt kiezen uit een breed scala aan opleidingen en andere scholingsactiviteiten die je kunnen helpen om jezelf te versterken in je werk en op de arbeidsmarkt. Je kunt het budget bijvoorbeeld inzetten voor:

  • het behalen van je bachelor diploma;
  • trainingen, cursussen en workshops ten behoeve van je professionele ontwikkeling;
  • een EVC-traject (waarmee je een erkend ervaringscertificaat kunt behalen en versneld een diploma kunt behalen).

Voor deze drie opties kun je uiteraard terecht bij Zuyd Professional.

Wat is er beschikbaar?

Voor de regeling is een jaarlijks totaalbudget beschikbaar van 218 miljoen euro waarmee er jaarlijks ruimte zal zijn voor 200.000 tot 300.000 toekenningen verdeeld over 6 aanvraagtermijnen. 

Vanaf 2022 richt de overheid de tegemoetkoming voor studiekosten anders in en wordt het STAP-budget geïntroduceerd. STAP staat voor Stimulans Arbeidsmarkpositie. Voor meer informatie over het STAP budget kijk je op https://www.stap-budget.nl/  

Houd deze pagina in de gaten voor meer informatie over dit budget of neem contact met ons op!