De switch naar de sector ICT

Al een aantal jaren is er een structureel tekort aan ICT’ers op de arbeidsmarkt. Hierbij vraagt de markt om ICT professionals die niet alleen goed zijn in één expertisegebied maar vooral ook een invulling kunnen geven aan een zogenaamd T-profiel. Dit betekent dat je naast je specialisatie ook beschikt over andere competenties waardoor je breder inzetbaar bent. In de Associate Degree van de nieuwe HBO deeltijd opleiding in Software Engineering sluiten we hiermee nauw aan bij de vraag uit het bedrijfsleven. Dat biedt perspectief als jij wilt omscholen naar deze sector. Wat doet een ICT’er zoal? Het is een breed vakgebied, waarbij je dus een veelzijdig werkveld mag verwachten. Een dag uit het leven van een ICT’er is best gevarieerd. Lees ook onze volledige blog over; "Vlot omscholen naar de kansrijke ICT-sector met behulp van ZuydSwitch ICT".

Rick vertelt je over zijn werkdag als ICT’er bij Meander Medisch Centrum:

Er zijn je reeds vele mensen voor gegaan in de switch naar de ICT, zo ook Delano. 

Het verhaal van Delano over zijn switch naar ICT.

Delano Cörvers, software developer bij APG:

“ICT draait echt niet alleen om cijfertjes en algoritmes”

Al van jongs af aan was Delano Cörvers bezig met computers. Logisch dus dat hij koos voor een hbo-opleiding ICT bij Zuyd Hogeschool. Daar heeft hij geen seconde spijt van. “De opleiding is heel breed. In korte tijd ontwikkel je je tot een volwaardige professional, die de wensen van de klant kan vertalen in een passende ICT-oplossing. Daarna ben je klaar voor een vliegende start van je carrière!”

Delano wist altijd al dat hij aan de slag wilde in de ICT: “Als kind zat ik de hele dag achter de computer, om te programmeren en websites te bouwen. Daar wilde ik ook mijn vak van maken.” Die droom maakt hij nu waar. “Ik werd al tijdens mijn opleiding gevraagd om bij een consultancybureau in dienst te komen. Dat heb ik gedaan, waardoor ik in korte tijd de kans had om bij verschillende organisaties over de vloer te komen. Na een jaar maakte ik de overstap naar pensioenuitvoerder APG. Ik werk er nu als software developer en dat bevalt uitstekend. Dat ik er de ruimte krijg om mezelf verder te ontwikkelen, draagt daar zeker aan bij. Van cursussen over het geven van presentaties tot meer inhoudelijke trainingen of coachingstrajecten; het is allemaal mogelijk. Uiteindelijk hoop ik door te groeien naar een functie als solution architect, waarbij je verantwoordelijk bent voor het ontwerpen en implementeren van hele software infrastructuren.”

Breed vakgebied

Volgens Delano is een baan in de ICT zeker interessant voor switchers. “Het is zo’n breed vakgebied, dat er vast wel een richting bij zit die bij je past. Het ZuydSwitch programma is ideaal om een goed beeld te krijgen van het werkveld en de mogelijkheden. Wat ik zo mooi aan dit werk vind, is dat het niet alleen om cijfertjes, programmeren en algoritmes gaat. Ook communicatie, oplossingsgerichtheid en creativiteit zijn belangrijk. Zowel in de Associate Degree als hbo-bacheloropleiding is daar veel aandacht voor. Je leert nadenken over wie je klant is, wat hij precies nodig heeft, welke oplossingen je kunt bieden én hoe je die realiseert. De opleiding heeft me echt een stevige basis gegeven voor een succesvolle start van mijn carrière.”

Veel carrièrekansen

Nog een reden om voor ICT te kiezen: de carrièrekansen! Delano: “Er is veel vraag naar ICT’ers, ook naar starters. Ik word nu nog regelmatig benaderd door bedrijven met de vraag of ik interesse heb in een nieuwe baan. Voor mij is dat niet interessant, omdat ik bij APG echt op mijn plek zit. Maar het geeft wel aan dat het vinden van een mooie, passende baan in de ICT geen probleem mag zijn na de opleiding. Het maakt daarbij niet uit of je kiest voor de tweejarige Associate Degree of de wat breder georiënteerde, vierjarige hbo-bacheloropleiding. Ik kan dan ook iedereen aanraden aan de slag te gaan met een ICT-opleiding. En wie weet, sluit je straks – net als ik – iedere werkdag af met een goed gevoel, omdat je anderen hebt geholpen hun werk een stukje makkelijker te maken!”

Bekijk ook een de vacatures in de sector ICT.

Wil je graag weten hoe het ZuydSwitch programma eruit ziet klik dan hier.

Informatieavonden ICT

Heb jij interesse in een carrière in ICT en wil je meer hierover weten? Binnenkort zijn er weer enkele (online) informatieavonden.

  • 17 november, informatieavond op locatie bij Zuyd Hogeschool Heerlen, Deeltijdopleidingen ICT en Engineering
  • 7 december, online informatieavond ZuydSwitch en Deeltijd ICT Software Engineering

Wat kun je verwachten? Via Microsoft Teams wordt een presentatie over de opleidingen gepresenteerd. Hier komen alle belangrijke onderdelen aan bod. Daarnaast kun je zowel live als via de chat al jouw vragen stellen aan het team van deze opleiding.

Interesse? Meld je dan aan door een mail te sturen naar deeltijdtechniek@zuyd.nl met vermelding van jouw voor- en achternaam. 

Wil je graag meer informatie?

Laat dan onderstaand je gegevens achter en wij nemen op zo kort mogelijke termijn contact met je op.

Ik wil meer informatie over*

Zuyd Professional beschermt de privacy van bezoekers van deze website. Lees meer daarover in onze privacyverklaring.