Bij Zuyd Hogeschool draait het om praktijkgericht studeren. Dat kan bij Zuyd in voltijdopleidingen maar ook in deeltijdopleidingen. Dat zijn opleidingen waarin professionals sneller naar de arbeidsmarkt worden gebracht door vanaf de eerste dag hun theorie in praktijk te brengen bij een bedrijf.

Vandaag nemen je mee in onze jongste parel – de deeltijdopleidingen ICT & Techniek – waarmee wij samen met het bedrijfsleven het gat op de arbeidsmarkt helpen te dichten.

Van kok naar ICT Software Engineer

Maak kennis met Frederik Mues, 31 jaar en eerstejaars student aan de deeltijdopleiding ICT Software Engineering. Opgegroeid tussen de computers met een vader die werkte als software ontwikkelaar, leek ICT een logische keuze. Toch koos Frederik zo’n 8 jaar geleden voor een beroep als kok dat hij met veel plezier heeft uitgeoefend. ICT heeft hem echter nooit losgelaten; het bleef altijd op de achtergrond kriebelen evenals de gedachte om hier ooit nog eens iets mee te doen. Dat moment brak dit jaar aan.

Een jaar waarin het restaurant waar hij werkte tijdelijk haar deuren moest sluiten wegens de lockdown. Het was zijn vriendin die hem attendeerde op de mogelijkheid om nu in deeltijd je diploma te halen in ICT. En de mogelijkheid om gedurende 8 weken te proeven aan deze opleiding en het werkveld. Speciaal voor switchers zoals Frederik biedt Zuyd Hogeschool hiervoor het ZuydSwitch programma aan. Het tijdstip paste precies voor Frederik. Hij besloot zijn hart te volgen en deel te nemen aan het ZuydSwitch programma.

Het ZuydSwitch programma

Frederik is samen met vijf professionals gestart in het allereerste ZuydSwitch programma. Hierin maakte hij kennis met de basisbegrippen van ICT en ging hij aan de slag met programmeren. Ook kreeg hij samen met zijn medestudenten een echte challenge waarin ze samen een oplossing hebben ontwikkeld voor een vraagstuk uit de praktijk. Ze vormden al snel een hecht team dat ook samen aan de deeltijdopleiding in september is gestart.

“Ik werkte met zoveel plezier aan mijn opdrachten dat ik simpelweg de tijd vergat. De praktijkvoorbeelden, het oplossen van een vraagstuk en eindeloos puzzelen vond ik heel erg leuk. Ik was na een paar weken al verkocht: ICT is het beroep voor mij waarin ik verder wil!”

De opleiding ICT Software Engineer

Deze Associate Degree leidt professionals in twee jaar tijd op HBO-niveau op en levert naast een diploma ook een waardevol portfolio met beroepsproducten. Hiermee laten studenten zien dat ze de theorie succesvol in praktijk hebben gebracht en vaardig zijn.

In het eerste half jaar van de opleiding wordt de basis gelegd in ICT kennis en vaardigheden waarmee professionals kunnen meedraaien in het bedrijfsleven op een leerwerkplek. Doordat studenten sneller naar de arbeidsmarkt gaan leren ze niet alleen effectiever maar ook breder. Ze pakken taken mee op in het reguliere werk van het bedrijf en bouwen zo een voorsprong op. Zowel in hun studie als in rijpheid als professional.

Een studiejaar bestaat uit vier blokken van 10 weken. Frederik heeft dit eerste blok met mooie resultaten en cijfers afgerond. In het eerste blok heeft hij leren programmeren met Phyton, een onderzoek geïnitieerd, uitgevoerd en afgerond in een professioneel advies en heeft hij de ICT cyclus doorlopen in een casusopdracht.

Docenten uit het werkveld

Frederik vindt de docenten die uit het werkveld komen een groot voordeel in deze opleiding. De theorie krijgt meteen een praktijkgericht gehalte en komt tot leven. Docenten weten waarover ze doceren, ze passen het zelf toe in de praktijk. Daarnaast wordt er ook veel moeite gedaan om studenten te helpen bij het vinden van de juiste leerwerkplek en het solliciteren. Alles wat je leert is praktisch toepasbaar en dat maakt de opleiding erg fijn.

Ambities en vervolgstap

Frederik gaat in februari starten met het derde blok. Dat is het moment om zijn kennis en vaardigheden in praktijk te brengen op een leerwerkplek. Hiervoor solliciteert hij nu. De plek die Frederik ambieert is een plek bij een ICT bedrijf waar hij veel verschillende vaardigheden kan ontwikkelen. Hij zoekt diepgang en de kans om zoveel mogelijk werkervaring op te doen. Hij wil zich graag blijven ontwikkelen en zoekt de omgeving die hierbij hoort. Het samenwerken in een fijn team is een pré. Frederik is een loyale werknemer die zich wil blijven ontwikkelen.

“Het werkveld van ICT & Techniek is leuk en dynamisch en smaakt naar meer!”

Nieuwsgierig naar jouw mogelijkheden?

Wil jij weten wat jouw mogelijkheden zijn? Schrijf je in voor een van onze informatieavonden. Elke maand organiseren we deze avonden, zowel online als op locatie. Of bekijk meer informatie over onze ZuydSwitch trajecten.

Kunnen wij je helpen?

Heb je een vraag over een van onze opleidingen of ben je nog niet helemaal zeker van je keuze? Neem contact met ons op. Wij zijn op werkdagen bereikbaar tussen 9:00 en 12:00 uur.