Negen maanden is Maud Doveren nu directeur van Zuyd Professional. Met enthousiasme kijkt ze terug op haar eerste pakweg 270 dagen én neemt een voorschot op de toekomst. Wie is Maud Doveren, wat zijn haar persoonlijke drijfveren? Welke ontwikkelingen en uitdagingen ziet zij en wat is nu eigenlijk de meerwaarde van Zuyd Professional voor de regio?

“Ik ben 38 jaar, moeder van twee dochters: Juulke (4) en Charlotte (1). Met plezier woon ik in Kerkrade, waar ik ben geboren en getogen. Ik ben een echt familiemens, houd erg van gezelligheid, samen eten en drinken en tijd met elkaar doorbrengen.” Maud studeerde Gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Maastricht, werkte enkele jaren als onderzoeker bij de afdeling medische oncologie in het Maastricht UMC+ en als projectleider in het sociale domein voor een aantal gemeenten in Maastricht/Heuvelland.

Van zorg naar onderwijs

In 2008 lonkt het ondernemerschap. “In dat jaar heb ik met mijn zus en twee partners het opleidingsinstituut ISBW Limburg overgenomen, het bedrijf dat mijn ouders in de jaren ’80 hebben opgericht. Na de verkoop van het merk ISBW in 2015, was het tijd om iets anders te gaan doen.” Maud trad in dienst bij Zuyd Hogeschool. “De keuze voor Zuyd Hogeschool kwam als vanzelf omdat ik Zuyd altijd heb gezien als een onderwijsinstelling waar je geïnspireerd wordt en waar je volop kansen en mogelijkheden krijgt. Ik ging aan de slag als opleidingsmanager Fysiotherapie, een baan waarin ik mijn passie voor onderwijs en de gezondheidszorg kon combineren. Toevallig of niet: ten tijde van mijn aanstelling uitte het College van Bestuur de ambitie om Leven Lang Ontwikkelen op de kaart te zetten. Vanwege mijn achtergrond en interesse mocht ik destijds als adviseur bij de start van het project meedenken. Na twee jaar ontstond Zuyd Professional als entiteit en ging ik er fulltime als manager aan de slag. Vier jaar later mocht ik de stap van manager naar directeur maken. Mijn conclusie na zeven jaar Zuyd: ik had destijds geen betere keuze kunnen maken want ik heb ongelooflijk veel geleerd op het gebied van samenwerken en de veelheid aan belangen in een grote organisatie. Dat heeft mij veel verder gebracht dan ik ooit had durven dromen.”

‘Het mooie aan Zuyd Professional is dat wij meer bieden dan sec scholing. Achter elke opleiding zitten immers lectoraten die onderzoek doen.’

Brengen en halen

Op de vraag wat zij in haar nieuwe rol komt brengen en halen antwoordt Maud: “Ik denk dat ik het ‘van buiten naar binnen-perspectief’ meebreng. Dankzij mijn eerdere ervaring in het volwassenenonderwijs kan ik me goed verplaatsen in werkgevers en wat zij van Zuyd nodig hebben. Wat ik kom halen? Ik krijg hier de gelegenheid om mijn ambitie te realiseren om Leven Lang Ontwikkelen op de kaart te zetten en te laten groeien. Dat kan ik uiteraard niet alleen, daar heb ik anderen voor nodig. Mijn rol is daarom misschien wel de meest afhankelijke van alle directeuren binnen Zuyd. Want de inhoud van de cursussen en trainingen zit in de academies. Als Zuyd Professional groeit, doen we dat dus samen met de academies.”

Méér dan scholing

“Het mooie aan Zuyd Professional is dat wij meer bieden dan sec scholing. Achter elke opleiding zitten immers lectoraten die onderzoek doen. Daarin onderscheiden we ons; wij zijn in staat om in elke opleiding de nieuwste inzichten en innovaties te delen en lopen bovendien vaak voorop in de thema’s die wij in de opleidingen aanbieden. Een ander voordeel van Zuyd is dat wij goed verankerd zijn in de regio. Er is een wisselwerking; wij kennen de regio goed, leiden gericht op, onze studenten lopen stage bij bedrijven in de regio, onze alumni werken hier. De opleidingen zijn doorspekt met voorbeelden en good practices uit die regio. Zo geven we en krijgen we terug.”

Vitaliteit van de regio

“Mijn drijfveer? Dat is de vitaliteit van de regio en de bijdrage die wij met Zuyd daaraan leveren. Persoonlijke ontwikkeling betekent voor mij eigen regie voelen en in het verlengde daarvan werkgeluk. Met mensen die plezier hebben in hun baan, die zichzelf willen ontwikkelen en de volgende stap durven te zetten, blijven bedrijven in de regio en daarmee de hele regio vitaal en betekenisvol. Op onze rol daarin mogen we best trots zijn.”

‘Werkgevers geven ons mee dat leren efficiënt moet zijn. Niet het diploma telt, maar de impact die het leertraject heeft op bijvoorbeeld het werkproces, de werkdruk of andere doelen.’

Nieuwe strategie

“Momenteel werken we aan de strategie 2023-2028. We hebben werkgevers gevraagd met ons mee te denken. Wat hebben zij nodig en hoe kunnen wij dat bieden? Uit die sessies komt een aantal interessante aanknopingspunten naar voren. Werkgevers geven ons mee dat leren efficiënt moet zijn. Niet het diploma telt, maar de impact die het leertraject heeft op bijvoorbeeld het werkproces, de werkdruk of andere doelen. Daarnaast moeten leertrajecten niet te lang zijn, liefst zoveel mogelijk plaats- en tijdonafhankelijk en/of op de werkvloer. We horen ook dat werkgevers een rol voor ons zien als verbinder in de regio. Dat is een handschoen die we graag willen oppakken. Zodat we nog beter dan nu weten met welke actuele uitdagingen werkgevers worden geconfronteerd en hoe wij daar in ons aanbod zo goed en efficiënt mogelijk op kunnen inspelen.”

Meer informatie

Wil je meer weten Zuyd Professional’s opleidingen en trainingen? Hier vind je ons opleidingsaanbod.
Dit artikel is onderdeel van de portrettenreeks ‘Maak kennis met…’ van Zuyd Hogeschool. Vanaf begin 2022 is een aantal nieuwe directeuren en een nieuw lid van het College van Bestuur bij Zuyd Hogeschool gestart. Enkele van hen waren al werkzaam binnen Zuyd, een aantal zette de stap naar Zuyd vanuit een andere organisatie. In een reeks portretten maakt Zuyd Hogeschool nader kennis met hen. En vragen we hoe het met ze gaat, hoe de eerste periode bevallen is, waar ze druk mee zijn geweest en wat hun toekomstplannen zijn. Meer lezen zie www.zuyd.nl/nieuws.