De deeltijdopleiding Docent Theater leidt je op tot theatermaker die doceert en regisseert. Je leert er spelers coachen en regisseren en zo verhalen, ideeën, standpunten en indrukken vormgeven. Ook maak je presentaties en voorstellingen. Als theaterdocent werk je in klaslokalen, culturele centra en centra voor educatie. Je weet hoe je moderne audiovisuele middelen kunt inzetten. Als regisseur sta je op grote en kleine podia, in toptheaters en achterafzaaltjes.
Doelgroep
De deeltijdopleiding Docent Theater is bedoeld voor getalenteerde personen die opgeleid willen worden tot theatermakers die spelen, regisseren en doceren.
Hierna kun je
Door de unieke combinatie van de vaardigheden die je tijdens de deeltijdopleiding traint, vinden onze afgestudeerden snel betaald werk in het (kunst)onderwijs, het kunsteducatieve veld of de theatersector. Zo gaan zij bijvoorbeeld aan de slag in kunsthumaniora's, jeugdtheaterscholen, wijktheaterhuizen, sociaal-artistieke organisaties en professionele gezelschappen. De veelzijdige opleiding stelt vele alumni in staat om bestaanszekerheid te vinden in een 'reguliere' baan binnen het (kunst)onderwijs of de cultuureducatie en daarnaast een artistieke praktijk uit te bouwen. Een aantal van hen wordt zzp'er of richt samen met collega's, een eigen stichting/vzw op.
Opbouw
De deeltijdopleiding duurt vier jaar, mits je aan een aantal voorwaarden voldoet, in drie jaar kan voltooien.
Programma
Het curriculum van de opleiding bestaat uit een vast programma, flexible modules met lessen door gastdocenten, praktijkopdrachten en stages. In de vrije ruimte kiezen studenten zelf welk onderdeel ze nog willen verdiepen. Je maakt een buitenlandse studiereis.
Vast programma
· spel: teksttheater, improvisatie en spelprojecten met gastregisseurs
· beweging en bewegingstheater
· stem, spraak en koorzang
· speldidactiek
· regietraining en -practicum
· dramaturgie
· cultuurbeschouwing
· theatermaken
· artistiek onderzoek en essay
Flexibele modules
· scenografie en lichttechniek
· kostuums
· multimediale technieken
· schrijven en literatuurbewerking
· cultureel ondernemerschap
· gastlessen van professionals uit de beroepspraktijk
· ...
Praktijkoefening, stages
In het totaal zijn er de volgende praktijkopdrachten of stages:
· theatermaken met kinderen (basis)
· theatermaken met medestudenten (basis-, vak- en eindfase)
· theaterlesstage in het onderwijs en kunsteducatieve setting in eigen
woon/werkomgeving (vakfase)
· regiepracticum met spelers van de vooropleiding en externe spelers (vakfase)
· regiestage met niet-professionele spelers in eigen woon/werkomgeving
(eindfase)
Individuele aandacht
Toneelacademie Maastricht is een hechte gemeenschap van denkers, durvers en doeners. Onze opleiding werkt met kleine groepen van maximaal 12 studenten per jaar. Hierdoor is veel individuele aandacht mogelijk. Een klein team vaste docenten, aangevuld met gastdocenten, heeft een stevige band met de internationale beroepspraktijk.
Planning
De opleiding is deeltijds, de lessen zijn op vrijdag en zaterdag, je krijgt dan 16 tot 18 uren les. Daarnaast is gemiddeld 8 uren per week aan zelfstudie nodig en loop je vanaf het tweede jaar een dagdeel per week stage.
Accreditatie
Na je academiejaren studeer je af als Bachelor Theaterdocent met een eerstegraads lesbevoegdheid, die speelt, doceert en regisseert. Dit diploma is in diverse Europese landen geldig.
Praktische informatie
Om te kunnen beoordelen of je beschikt over voldoende aanleg en ontwikkelingsmogelijkheden voor het vak, organiseert de Toneelacademie Maastricht de verplichte selectiecursus. Deze wordt telkens in het voorjaar voor aanvang van het betreffende studiejaar georganiseerd.
De selectiecursus bestaat uit twee delen en een aantal thuiswerk-opdrachten. Je ontvangt voor elk deel hierover per email alle details.
Slechts na het succesvol doorlopen van de cursus kan de opleiding gestart worden.
Vanaf 1 oktober 2024 is aanmelden voor de selectiecursus 2025 van de deeltijd opleiding docent & regisseur mogelijk.
Toelatingseisen
• Wettelijke minimumleeftijd: 17 jaar.
• Een diploma vwo, havo, mbo of een daarmee gelijk te stellen diploma is vereist. Soms kan hiervan worden afgeweken, indien iemand blijk heeft gegeven van een uitzonderlijke geschiktheid voor het vak.
• De opleiding is deeltijds. We beschouwen daarom je huidige kennis en ervaring in het lesgeven of het werken met groepen als een pluspunt bij de selecties.
• Elke student moet zich opgeven voor de selectiecursus. Je kan alleen worden toegelaten als je deze selectiecursus met succes hebt afgerond.
• Er is jaarlijks plaats voor maximaal 12 nieuwe studenten.
Kunnen wij je helpen?
Heb je een vraag over een van onze opleidingen of ben je nog niet helemaal zeker van je keuze? Neem contact met ons op. Wij zijn op werkdagen bereikbaar tussen 9:00 en 12:00 uur.
Aanmelden voor deze opleiding
Lijkt deze opleiding je wat en wil je je graag aanmelden? Klik dan op onderstaande knop om naar het inschrijfformulier te gaan.