In deze internationale studie leer je nauwkeurige visualisaties maken van onderwerpen uit het klinische, medische en biologische domein. Je krijgt de vaardigheden om een ​​breed scala aan traditionele en digitale visualisatietechnieken te gebruiken. Deze opleiding is uniek in Europa!

Te verbeteren competenties

Een wetenschappelijke verhalenverteller worden
Om een ​​wetenschappelijk correct beeld te kunnen creëren, moet je niet alleen een goede vakman zijn, maar ook een uitmuntende 'storyteller' en communicator. Je moet in staat zijn te communiceren met specialisten uit verschillende wetenschapsgebieden, het wetenschappelijke probleem begrijpen en dit vervolgens kunnen omzetten in visualisatie voor een specifieke doelgroep. Het maken van beelden voor patiënteneducatie vergt een andere aanpak dan het maken van beelden voor een groep medisch specialisten. Daarom word je niet alleen geschoold in anatomie en medische nomenclatuur, maar word je ook begeleid op het gebied van communicatie. Verder bouw je door middel van praktijkopdrachten (waaronder het illustreren van een chirurgische ingreep) ervaring op met het maken van abstracties en schematiseringen van de werkelijkheid om zo een beeld te creëren dat het wetenschappelijke verhaal zo goed mogelijk vertelt.

Details

Niveau Master
Duur langer dan 12 maanden
Locatie Maastricht
Erkenning Diploma
Alle details weergeven

Opbouw

Het studieprogramma bestaat uit drie thema’s:

  • Mens
  • Dier
  • Chirurgische ingrepen bij mens en dier 

Elk van de thema's bestaat uit drie tot vijf componenten en elk onderdeel omvat een of meer opdrachten, die verschillende aspecten van de wetenschappelijke illustratie behandelen en waarin verschillende traditionele visualisatietechnieken worden geoefend en toegepast. De opdrachten worden beoordeeld op complexiteit, leidend tot het niveau dat vereist is voor de beroepsuitoefening. Lees meer over het studieprogramma (pdf). 

Training in technische vaardigheden
Je opleiding legt een sterke nadruk op de toepassing van conventionele beeldtechnieken in combinatie met fotografie, video en computertechnieken voor nauwkeurige tweedimensionale weergave van driedimensionale structuren. Aanvullende training in digitale driedimensionale reconstructie en modellering wordt gegeven in workshops. Je verwerft een brede theoretische basis en praktische ervaring in het werken met medische technieken zoals dissectie, verwerking van microscopische en macroscopische seriële secties en het werken met medische beeldvormingstechnieken zoals Computertomografie (CT) en Magnetic Resonance Imaging (MRI).

Afstuderen
De studie wordt afgesloten met een afsluitend examen, bestaande uit twee onderdelen:

  • Een afstudeerproject waarin je een publicatie schrijft, illustreert en vormgeeft.
  • Een mondeling examen.

Daarnaast exposeer je je werk in een afstudeertentoonstelling en stel je een portfolio samen van representatieve kunstwerken die je tijdens de opleiding hebt gemaakt. De publicatie en het portfolio dienen als meesterwerk dat je helpt bij het vinden van werk in de beroepspraktijk.

Programma

Eén beeld vertelt meer dan duizend woorden
Het is niet verrassend dat, traditioneel, in de biomedische wetenschappen illustraties worden gemaakt om communicatie tussen wetenschapper en auteur, leraar en student, of arts en patiënt mogelijk te maken. Kunst en wetenschap komen samen in wetenschappelijke illustratie.

Het beste van twee opleidingsinstituten
De Master Scientific Illustration is een internationaal studieprogramma waarin je studenten uit Europese landen en daarbuiten ontmoet. Het is een samenwerking tussen Zuyd Hogeschool en de Faculteit Health, Medicine and Life Sciences van Maastricht University.

Praktische informatie

Taal
Deze studie is in het Engels. De docenten spreken ook Nederlands en Duits.

Studielast
Normaal gesproken studeer en werk je ongeveer 20 uur per week aan de universiteit. Daarnaast zul je ongeveer 20 uur per week thuis moeten studeren.

Duur
Voltijd, voor de duur van twee academiejaren van september tot juli.

Locatie
Scientific Illustration is gevestigd op de zolder van een prachtig gerestaureerd voormalig herenhuis in het centrum van Maastricht.Daarnaast zul je regelmatig lezingen of workshops volgen bij de Faculteit Health, Medicine and Life Sciences van Maastricht University.

Collegegeld
Het collegegeld voor deze master wijkt af van het gebruikelijke instellingscollegegeld, omdat het een niet-bekostigde opleiding betreft. De kosten zijn gebaseerd op daadwerkelijke kosten. Lees meer over collegegeld.

Onderwijs- en examenreglement
In de onderwijs- en examenregeling vind je alle informatie die je nodig hebt over de inhoud van de opleiding, de studiebegeleiding en de manier waarop examens worden georganiseerd. Bekijk de EER

Inschrijven
Voor deze Engelstalige masteropleiding geldt een deadline voor inschrijving. Check de pagina Application deadlines voor meer informatie.

Kunnen wij je helpen?

Heb je een vraag over een van onze opleidingen of ben je nog niet helemaal zeker van je keuze? Neem contact met ons op. Wij zijn op werkdagen bereikbaar tussen 9:00 en 12:00 uur.

Aanmelden voor deze opleiding

Lijkt deze opleiding je wat en wil je je graag aanmelden? Klik dan op onderstaande knop om naar het inschrijfformulier te gaan.