Opleiding (verpleegkundig) Praktijkondersteuner Huisartsenzorg AGZ
- niveau post HBO
- duur 12 maanden
- startdatum 13-04-2023
- locatie Heerlen
Wil je meer weten over deze opleiding? Kom dan op donderdag 30 maart van 19.00-20.00 uur naar de online informatiebijeenkomst (via MS Teams). Meld je aan via e-mail o.v.v. info bijeenkomst POH GGZ 2023.
Werk je in de zorg en ben je toe aan een nieuwe stap in je carrière? Heb je de ambitie om bij een huisartsenpraktijk aan de slag te gaan als praktijkondersteuner (POH)? En wil je je graag verder verdiepen in psychische klachten bij patiënten? Dan past de opleiding Praktijkondersteuner Huisartsenzorg GGZ (POH GGZ) helemaal bij jou! Na deze opleiding kun je patiënten met lichte tot licht-complexe psychische klachten zelfstandig screenen en kortdurend begeleiden.
Voldoe jij aan de toelatingseisen die onderstaand vermeld staan en wil je aan de slag als praktijkondersteuner GGZ in een huisartsenpraktijk? Dan kom je zeker in aanmerking voor de opleiding Verpleegkundig POH-GGZ op hbo-niveau.
De opleiding Praktijkondersteuner Huisartsenzorg GGZ van Zuyd Professional bestaat uit 23 bijeenkomsten van één dag inclusief 18 supervisie uren. Daarin leer je hoe je als POH’er de huisarts kunt ontlasten door patiënten met psychische klachten te zien. Je leert hoe je consulten verzorgt in de vorm van spreekuren, de aard en ernst van de aandoening inschat, kortdurende begeleiding geeft en doorverwijst waar dat nodig is.
Theorie integreren in praktijk
In de leergang gaan we uit van het concurrency-principe: wij bieden de theoretische kaders, waarbinnen jij je ervaringen uit de praktijk kunt integreren. De benodigde competenties verwerf je door de combinatie van onderwijs in allerlei verschillende werkvormen en werk/stage. We verwachten van jou dan ook een actieve leerhouding, waarbij je laat zien dat je de theorie kunt toepassen in de huisartsenzorg. In totaal bestaat de opleiding uit vijf modules en een stage. Elke module wordt afgesloten met een opdracht die aansluit op de competenties van de (verpleegkundig) praktijkondersteuner en de competenties die in desbetreffende module centraal staan.
Leren doe je vanuit het werkveld
Hiervoor is het van belang dat je een stageplaats nodig hebt bij een huisartsenpraktijk. Dit mag de huisartsenpraktijk zijn waar je al werkt, maar ook een andere praktijk. De stage duurt 40 weken (minimaal 8 uren per week), tijdens deze stage voer je werkzaamheden uit op basis van een plan van aanpak. Dit is een persoonlijk ontwikkelingsplan dat je opstelt in overleg met je stagebegeleider (de begeleider vanuit je werkplek) en coach (de begeleider vanuit Zuyd).
In de opleiding POH GGZ komen de volgende modules aan bod:
Module 1: Probleemverheldering en uitvoeren van screeningsdiagnostiek
Module 2: Opstellen en bespreken van een vervolgstappenplan inclusief het geven van psycho-educatie
Module 3: Begeleiden / ondersteunen van zelfmanagement
Module 4: Interventies gericht op verbetering in functioneren van de patiënt met psychische, psychosomatische en psychosociale klachten
Module 5: Preventie (geïndiceerde, zorg gerelateerde en terugval) Geïndiceerde preventie
Deze opbouw is gebaseerd op het functie- en competentieprofiel.
Dataplanning Opleiding Praktijkondersteuner Huisartsenzorg GGZ
Studiejaar 2023-2024
Module 1: Probleem verheldering en uitvoeren van screeningsproblematiek
07, 14 en 28 september 2023
12 oktober 2023
02 november 2023
Module 2: Opstellen en bespreken van een vervolgstappenplan inclusief het geven van
psycho- educatie
16 en 30 november 2023
14 december 2023
11 januari 2024
Module 3: Begeleiden/ondersteunen van zelfmanagement
25 januari 2024
08 en 22 februari 2024
Module 4: Interventies gericht op verbetering in functioneren van de patiënt met psychische, pychosomatische en psychosociale klachten
07 en 21 maart 2024
04 en 18 april 2024
Module 5: Preventie (geïndiceerde zorg, zorg gerelateerd en terugval)
25 april 2024
16 en 30 mei 2024
13 en 27 juni 2024
04 juli - Eindgesprekken
29 augustus - Herkansing eindgesprekken
05 september - Diploma uitreiking
De opleiding telt 23 bijeenkomsten, lesdagen zijn steeds op donderdag van 13.30-20.00 uur.
V&VN, NVMW, accreditatie voor eerstelijns psychologen
Onderstaand de meestgestelde vragen rondom onze opleiding Praktijkondersteuner GGZ:
Vooropleiding: bestaande opleidingen:
• Sociaal psychiatrische verpleegkunde (SPV);
• Bachelor verpleegkunde (HBO-V);
• Bachelor Social Work (BSW), alle uitstroomprofielen;
• Verpleegkundig specialist GGZ (VS GGZ);
• Master Psychologie;
• Bachelor Toegepaste psychologie (HBO).
Vooropleiding: oude opleidingen:
• Maatschappelijk Werk & Dienstverlening (MWD);
• Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH);
• Opleiding tot GGZ-agoog;
• Inservice B opgeleide verpleegkundigen met 2 jaar relevante werkervaring en aanvullende scholingen waarmee zij aantonen te beschikken over een HBO werk- en denkniveau.
Werkervaring
Degene die de opleiding tot POH-GGZ wil volgen, beschikt bij aanmelding over minimaal 2 jaar voor de functie relevante werkervaring in de (brede) ggz. Daarbij gaat het om een gevarieerde, liefst ambulante ervaring, in de ggz met (individuele) behandel- en/of begeleidingscontacten. De professional moet in die 2 jaar tenminste 832 uur hebben gewerkt (= 2 jaar x 52 weken x 8 uur = 832 uur).
Heb je een vraag over een van onze opleidingen of ben je nog niet helemaal zeker van je keuze? Neem contact met ons op via de onderstaande knoppen of vraag vrijblijvend studieadvies aan.
Lijkt deze opleiding je wat en wil je je graag aanmelden? Klik dan op onderstaande knop om naar het inschrijfformulier te gaan.
Aanvraag STAP-budget
Op vrijdag 17 maart 2023 om 10.00 uur kun je opnieuw STAP-budget aanvragen.
Jouw STAP aanmeldingsbewijs met een startdatum vanaf 28 maart 2023 blijft geldig.
Meer informatie en veel gestelde vragen kun je hier nalezen.