Reablement – stimuleren van zelfredzaamheid bij ouderen – de ZELF scholing
- niveau MBO
- duur 3 tot 6 maanden
- locatie Incompany bij klant
Let op! Deze opleiding wordt uitsluitend op maat aangeboden voor groepen medewerkers binnen één organisatie of instelling. Heb je interesse? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Reablement: Het stimuleren van de zelfredzaamheid bij ouderen.
Zorg verlenen met ‘de handen op de rug’: Hoe doe je dat? De ZELF-scholing biedt zorgprofessionals praktische handvatten om cliënten bewust te maken van hun eigen mogelijkheden en hen te stimuleren tot meer zelfstandigheid. ZELF staat voor Zelfredzaamheid, Eigen regie, Levenskwaliteit en Functionaliteit.
Organisaties kunnen kiezen voor dit train-de-trainer programma, waarmee interne trainers opgeleid worden om het ZELF-programma binnen hun teams door te voeren. In deze training staat, naast de inhyoud van het ZELF programma ook didactiek en groepsdynamica centraal.
Deze scholing is bedoeld voor professionals in thuis- of verpleeghuiszorg die binnen hun eigen organisatie teams gaan trainen op het gebied van reablement met de ZELF-scholing. In deze train-de-trainer ZELF scholing verdiep je je als toekomstige trainer in de inhoud van het programma en ontwikkel je, laagdrempelig, kennis en vaardigheden met betrekking tot didactiek en groepsdynamiek die nodig zijn om de ZELF scholing effectief over te brengen. Ook sta je stil bij het thema borging, zodat je het ZELF-programma ook daarna succesvol kunt doorvoeren binnen je eigen organisatie.
Door het volgen van het train-de-trainer programma leer je, naast de inhoud van de ZELF scholing, hoe je de ZELF scholing effectief en op motiverende wijze overdraagt aan collega’s. Je leert:
Wanneer jij deze scholing hebt gevolgd, dan kun je als trainer de ZELF scholing aan jouw collega’s over te dragen.
Reflecteren:
Tijdens de scholing sta je stil bij wie jij bent als trainer. Je leert kritisch naar je eigen handelen als trainer te kijken. Je durft hierbij te experimenteren met ander gedrag om tot een effectieve(re) invulling van de rol als trainer te komen.
Communiceren:
Je leert wat passende communicatie is in je rol als trainer, hoe je feedback geeft als trainer en je middels communicatie de groepsdynamiek kunt beïnvloeden.
Didactische vaardigheden:
Je leert vaardigheden aan die je in je rol als trainer kunt inzetten.
Groepsdynamische interventies inzetten:
Je leert hoe je dynamieken in een groep kunt herkennen en kunt beïnvloeden met een effectief leerrendement van de groep als gevolg.
De train-de-trainer scholing bestaat uit 5 bijeenkomsten.
De totale contactduur van deze scholing bedraagt 11 uur.
Bijeenkomst 1: Introductie en basisvaardigheden trainer
Tijdens deze eerste bijeenkomst (3 uur) maak je kennis met de groep, stel je je eigen leerdoelen vast en vergroot je je kennis en vaardigheden als trainer. Hierbij ligt de focus op didactiek en groepsdynamiek en leer je hoe je de ZELF-scholing effectief kunt overdragen. Ook krijg je de voorbereidende taken voor de komende bijeenkomsten.
Bijeenkomst 2: Verdieping in de ZELF-scholing
De tweede bijeenkomst (2 uur) staat in het teken van de inhoudelijke verdieping van de ZELF-scholing, met speciale aandacht voor de kick-off van het programma in de organisatie.
Bijeenkomst 3,4 en 5:
In deze bijeenkomsten (elk 2 uur) werk je aan een verdieping van een persoonlijke leervraag die jij inbrengt, zodat je gericht kunt werken aan je persoonlijke ontwikkelpunten. Dit doen we middels intervisie. Ook worden bijeenkosmten van de ZELF scholing voorbesproken. Tot slot is de laatste bijeenkomst ook gericht op het borgen van het ZELF-programma in de organisatie, met uitgebreide ruimte voor reflectie en evaluatie.
Parallelle Scholing
In beide varianten loopt jouw eigen scholing als trainer parallel aan de ZELF-scholing die je zelf geeft binnen jouw organisatie. Zo kun je de opgedane kennis en vaardigheden direct toepassen en doorgeven in de praktijk.
Deze incompany training is mogelijk is voor groepen tot 5 deelnemers.
Lesdagen worden in overleg gepland, afhankelijk van de beschikbaarheid van (gast)docenten. Bij interesse neem contact op met petra.panis@zuyd.nl voor een verkennend gesprek.
Reablement is een persoonsgerichte, holistische benadering die gericht is op het fysieke functioneren en/of op andere functies van een individu met als doel om onafhankelijkheid bij betekenisvolle dagelijkse activiteiten in de woonomgeving te vergroten dan wel te behouden en behoefte aan langdurige zorg of ondersteuning te verminderen.
ZELF is een afkorting van Zelfredzaamheid, Eigen regie, Levenskwaliteit en Functionaliteit.
Ja, het programma is doorontwikkeld vanuit het onderzoeksprogramma ‘Blijf Actief Thuis’ door de Academische Werkplaats voor Ouderenzorg (AWO). Het programma is bewezen effectief gebleken. Voor meer informatie download de factsheet ‘Het ZELF-programma: stimuleren van zelfredzaamheid in het verpleeghuisfolder’ (pdf).
In deze train-de-trainer scholing ligt de focus op jouw rol als trainer binnen je eigen organisatie.
Je leert niet alleen de inhoud van de ZELF-scholing, maar ook hoe je deze kennis effectief overbrengt aan je collega’s. We behandelen de verschillende rollen die je als trainer vervult, inclusief de bijpassende vaardigheden in didactiek (onderwijsmethoden) en groepsdynamica (hoe je interacties in de groep kunt sturen). Je leert bijvoorbeeld hoe je omgaat met collega’s die hun voorbereidingen niet hebben gedaan of hoe je zorgt dat iedereen aan bod komt tijdens de training.
Nee, de bedoeling is dat je als interne trainer binnen je eigen organisatie werkt. Wel is het mogelijk dat je als trainer betrokken raakt bij een reablement team waarin professionals uit verschillende organisaties samenwerken. In dat geval mag je wel de ZELF-scholing aan dit reablement team aanbieden.
Momenteel wordt de ZELF scholing ook aangeboden door een trainer van Zuyd. Voor meer informatie bekijk de opleiding Reablement- ZELF scholing.
Reablement is een gedachtengoed waarbij de vormgeving van dit gedachtengoed sterk afhankelijk is van de context waarin dit gaat plaats vinden. Zuyd biedt maatwerktrajecten aan aan organisaties, teams of andere samenwerkingsverbanden die voornemens zijn om reablement te gaan implementeren.
Deze opleiding wordt uitsluitend incompany aangeboden voor groepen van max. 5 deelnemers van eenzelfde organisatie of team. De opleidingslocatie is Zuyd Hogeschool locatie Heerlen.
Lesdagen worden in overleg gepland, afhankelijk van de beschikbaarheid van (gast)docenten. Bij interesse neem contact op met petra.panis@zuyd.nl voor een verkennend gesprek.
Kosten
De hoogte van de kosten is afhankelijk van het aantal deelnemers, het aantal bijeenkomsten en de reisafstand.
Locatie
De locatie van de eerste bijeenkomst is bij Zuyd Hogeschool, Heerlen. De overige bijeenkomsten vinden plaats in overleg tussen de organisatie en Zuyd Professional. Een digitale onderwijsvariant via Teams of Zoom is deels mogelijk. Dit in overleg met de trainer en de cursisten. Deelnemers hebben voor een bepaalde periode toegang tot de online leeromgeving met alle leermateriaal. Materiaal hard-copy aanleveren is ook mogelijk.
Deze opleiding is alleen relevant wanneer jouw organisatie reablement wil implementeren. Het is noodzakelijk dat jij, tijdens het volgen van de scholing, een eigen team in jouw organisatie kunt trainen.
Neem voor meer informatie contact met ons op.
Voor deelname aan deze scholing gelden enkele specifieke toelatingseisen. Als toekomstige trainer is het belangrijk dat je affiniteit hebt met de rol van trainer en de daarbij behorende taken en verantwoordelijkheden. Een afgeronde opleiding op mbo-niveau 4 of hbo-niveau is geschikt.
Petra Panis (1977) is ergotherapeut en heeft aanvullende de opleiding gezondheidswetenschappen richting management, beleid en innovatie gevolgd aan de Universiteit van Maastricht. Na 11 jaar werkzaam te zijn geweest in de ouderenzorg als ergotherapeut en projectleider van Europese domoticaprojecten is zij, sinds 2010, verbonden als docent en docent onderzoeker aan de academie voor ergotherapie en wisselend aan de lectoraten.
Nicky Romeijn-Winthagen is verpleegkundige en heeft de master Gezondheidswetenschappen, in de richting van gezondheidsbevordering en gedragsverandering, gevolgd aan de Universiteit van Maastricht. Na een aantal jaren werkzaam te zijn geweest als wijkverpleegkundige is zij vanaf 2017 verbonden aan Zuyd Hogeschool als docent Verpleegkunde en vanaf 2021 als docent-onderzoeker actief bij het lectoraat Wijkgerichte Zorg.
Heb je een vraag over een van onze opleidingen of ben je nog niet helemaal zeker van je keuze? Neem contact met ons op. Wij zijn op werkdagen bereikbaar tussen 9:00 en 12:00 uur.
Lijkt deze opleiding je wat en wil je je graag aanmelden? Klik dan op onderstaande knop om naar het inschrijfformulier te gaan.