Deze opleiding is een samenwerking tussen de Academie voor Sociaal Werk, De Juridische Academie en het regionaal gemeentelijk werkveld en wordt aangeboden als minor, toegankelijk voor zowel derde- en vierdejaars studenten van de opleidingen Social Work en HBO-Rechten als werkende professionals.

Tijdens de opleiding ‘Werk en Inkomen met oog voor Mens en Recht’ versterken studenten en professionals hun professionele rol en positie binnen het gemeentelijk sociaal domein. Deze minor richt zich op het vergroten van professionaliteit in het uitvoeren van de Participatiewet. Hoe geef je vorm aan het versterken van financiële bestaanszekerheid? Hoe stimuleer je (arbeids)participatie van burgers in kwetsbare posities? Je leert navigeren tussen beleid, wetgeving en de leefwereld van burgers. Zo draag je met kennis, inzicht en gezag bij aan maatschappelijke participatie.

Professionals in het domein van werk en inkomen staan voor de complexe taak om wet- en regelgeving toe te passen met oog voor de menselijke maat. Ze maken dagelijks afwegingen over wie, wanneer en welke ondersteuning krijgt – binnen de kaders van landelijke wetgeving en lokaal beleid met schaarse middelen. Daarbij dragen zij verantwoordelijkheid voor beslissingen die diep ingrijpen in het leven van mensen. Hun opdracht is om bij te dragen aan een rechtvaardige en inclusieve samenleving, waarin mensen tot hun recht komen. Dit vraagt om vakmanschap, reflectie en de moed om professioneel positie te kiezen binnen het politieke en institutionele speelveld.

Doelgroep

De opleiding is voor jou geschikt als professional werkzaam in het publieke domein (gemeente), die de Participatiewet (inkomens- en/of participatieondersteuning) uitvoert. Deze opleiding wordt aangeboden in de vorm van een keuzeminor waardoor er ook derde en vierdejaars studenten van de opleidingen Social Work en HBO-Rechten deelnemen. 

Hierna kun je

  • Samenwerken met aankomend professionals met verschillende achtergronden waaronder Social Work, HBO-Rechten en collega-professionals uit het gemeentelijk werkveld.

  • Je beroepsidentiteit als publieke professional versterken.

  • Wettelijke en juridische kennis toepassen (zoals Awb, Participatiewet, sociale grondrechten).

  • Gespreksvaardigheden verbeteren vanuit de presentietheorie.

  • Je professioneel handelen onderbouwen en verantwoorden.

  • Reflecteren op dilemma's en ethische vraagstukken in je werk.

  • Leren via colleges, simulaties, praktijkervaring, groepsopdrachten en zelfstudie.

Details

Niveau HBO
Duur korter dan 3 maanden
Eerstvolgende startdatum 20-11-2025
Locatie Sittard
Erkenning Certificaat
Alle details weergeven

Opbouw

Je leert hoe je sociale grondrechten, wet- en regelgeving vertaalt naar concrete dienstverlening. Je oefent in samenwerken met burgers, gebaseerd op presentie en vertrouwen, binnen een complex krachtenveld. Je ontwikkelt de vaardigheden om sociaal rechtvaardig te handelen, met oog voor jouw professionele autonomie en expertise. Daarnaast reflecteer je op hoe persoonlijke, professionele en maatschappelijke waarden invloed hebben op je handelen en leer je je afwegingen te legitimeren naar zowel de burger als de organisatie.

De opleiding is opgebouwd op basis van drie doorlopende leerlijnen:

1 Positionering
Je ontwikkelt een duidelijke beroepsidentiteit als uitvoerend ambtenaar in het gemeentelijk domein van werk en inkomen. Je handelt vanuit professionele waarden en weet je te positioneren in het spanningsveld tussen maatschappelijke, organisatorische en individuele belangen.

2 Sociale en juridische dienstverlening
Je leert beargumenteerd te handelen binnen wettelijke- en beleidskaders en de beschikbare professionele ruimte. Je communiceert vaardig en werkt op een proactieve en betrokken manier, zodat burgers tot hun recht komen op het gebied van bestaanszekerheid en (arbeids)participatie.

3 Normatieve professionalisering
Je reflecteert kritisch op je professioneel handelen vanuit verschillende perspectieven: dat van jezelf als professional, van de organisatie en van de burger. Op basis daarvan formuleer je onderbouwde keuzes voor rechtvaardig en betekenisvol handelen binnen het sociaal domein.

Planning

De opleiding start op 20 november 2025. De lesperiode duurt tot 6 februari 2026 
De lesdagen vinden plaats op donderdag op locatie Zuyd Hogeschool in Sittard (Ligne 1).

Startdatum
20-11-2025
Prijs
TBD
Bijeenkomsten
10 bijeenkomsten
Locatie
Sittard Ligne
Beschikbare plaatsen
Beschikbaar

Accreditatie

Succesvolle deelname levert accreditatiepunten op voor het Kwaliteitsregister Publiek Sociaal Domein (KRSD) 

Toelatingseisen

  • Je werkt binnen het gemeentelijk domein van werk en inkomen, bijvoorbeeld als consulent werk en/of inkomen, klantmanager, werkregisseur, of vergelijkbare functie.

  • Je hebt een hbo werk- en denkniveau.

  • Ook zij-instromers met relevante ervaring kunnen worden toegelaten.

Een persoonlijk intakegesprek vindt plaats voorafgaand aan de start.  Hier worden jouw individuele leerdoelen besproken.

 

Intercompany

Deze opleiding is ook als intercompany beschikbaar. Dit betekent dat we de opleiding kunnen aanpassen aan de specifieke behoeften van jouw organisatie en samen met andere organisaties kunnen aanbieden. Zo krijg je de mogelijkheid om samen met collega’s of andere professionals uit het werkveld te leren en ervaringen te delen. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken en te kijken hoe we de opleiding het beste kunnen afstemmen op jouw organisatie.

Over de trainers

Portretfoto van Samira Louali

Samira Louali (1987) is afgestudeerd aan de London Metropolitan University aan de Master Comparative European Social Studies. Naast haar werk als docent-onderzoeker bij de Academie voor Sociaal Werk bij Zuyd, promoveert ze aan de Radboud Universiteit bij de faculteit der Management Wetenschappen.

Samira Louali Docent-onderzoeker
Portretfoto van Mevr. mr. Monique Cortel

Monique Cortel is sinds mei 2012 werkzaam bij de opleiding HBO-rechten als docent, waarvan een aantal jaren als teammanager. Met ingang van 2020 jaar is zij modulevoorzitter van de module ‘Levensloop’,  waarin het sociaal zekerheidsrecht centraal staat.

Mevr. mr. Monique Cortel Senior docent en jaarcoördinator jaar 2 bij de Juridische Academie Zuyd Hogeschool
Portretfoto van Dr. Lineke van Hal

Vanuit een stevige inbedding in onderzoek en praktijk coördineert Lineke van Hal de opleiding ‘Werk en Inkomen met Oog voor Mens en Recht. Haar drijfveer is dat mensen tot hun recht komen, zowel burgers als professionals. Ze heeft daarbij oog voor het institutionele en relationele krachtenveld waarin gemeentelijke dienstverlening gestalte krijgt.

Dr. Lineke van Hal Lector Beroepsvorming Professionals Publiek Sociaal Domein bij Zuyd Hogeschool en coördinator opleiding Werk en Inkomen met Oog voor mens en Recht
Portretfoto van mr. A.A.L. Duijzings

Angelique Duijzings startte haar loopbaan in de advocatuur als jurist en advocaat binnen de algemene rechtspraktijk. Al snel groeide haar interesse in juridisch werk met een sociale en maatschappelijke dimensie en dit heeft geleid tot een overstap naar de publieke sector. Daar werkte zij als overheidsjurist in het Sociaal Domein met als specialisatie het algemeen bestuursrecht en het sociaal zekerheidsrecht.

mr. A.A.L. Duijzings Docent recht Juridische Academie

Kunnen wij je helpen?

Heb je een vraag over een van onze opleidingen of ben je nog niet helemaal zeker van je keuze? Neem contact met ons op. Wij zijn op werkdagen bereikbaar tussen 9:00 en 12:00 uur.

Aanmelden voor deze opleiding

Lijkt deze opleiding je wat en wil je je graag aanmelden? Klik dan op onderstaande knop om naar het inschrijfformulier te gaan.