Omscholen naar een kansrijke sector

Het werkveld van ICT en Techniek is dynamisch. Nieuwe technologische toepassingen stellen ons in staat om een bijdrage te leveren aan échte vraagstukken die impact maken op het leven van mensen. Denk aan slimme apps waarmee zorg op afstand geleverd kan worden of het verminderen van energieverbruik door je huishouden anders in te regelen. Maar ook bijdragen aan een duurzamer productieproces door technologische oplossingen te bedenken waarmee de levensduur van machines wordt verlengd én kosten kunnen worden bespaard. Zo combineer je strategie en vakmanschap. In vrijwel alle sectoren is er sprake van een tekort aan specialisten op de arbeidsmarkt die deze oplossingen kunnen bedenken en ontwikkelen. Er is plek voor doorstromers en starters in ICT & Techniek.  

Kriebelt het bij jou om werkzaam te zijn in deze vakgebieden? Overweeg je een overstap? Dan is dit het juiste moment om je mogelijkheden te verkennen!

Het ZuydSwitch programma helpt je omscholen naar een kansrijke baan in de ICT & Techniek

Hoe kom je vanuit een andere sector op zo’n starterspositie terecht? Het ZuydSwitch programma helpt je hierbij. Het Switch-programma is bedoeld voor iedereen die een nieuwe carrièrekans zoekt in het vakgebied ICT & Techniek. In het ZuydSwitch programma word je in 8 weken klaargestoomd voor een vervolgopleiding binnen ICT & Techniek, te starten met de opleiding tot ICT Software Engineer, waarmee je op de arbeidsmarkt prima aan de slag kan.

Na dit programma kun/weet je…

 • Technisch inhoudelijk tekeningen lezen
 • Gesprekspartner zijn op elektrotechnisch en werktuigbouwkundig vlak
 • Basisberekeningen uitvoeren betreffende de vakgebieden elektrotechniek en werktuigbouwkundeprogrammeren in Python
 • Hoe je software op een professionele manier kunt ontwerpen
 • Welke stappen/fasen in dit proces worden doorlopen
 • Welke software ontwikkelmethoden tegenwoordig ingezet worden

Je werkt aan de volgende competenties:

 • Creatief denken
 • Ontwerpen
 • Probleemoplossend vermogen
 • Innovatief vermogen

Informatie en opbouw programma

De cursus duurt 8 weken en kost €495. Elke week wordt op maandagavond een online hoorcollege gegeven en op woensdagavond een werkcollege op de Hogeschool Zuyd in Heerlen. Het programma is gericht op het verwerven én toepassen van kennis.

 • Het online hoorcollege duurt van 17.00 tot 18.00 uur en vindt plaats via Microsoft Teams. In dit college komt de ‘rode draad’ van de betreffende week aan de orde;
 • Het ‘fysieke’ werkcollege duurt van 18.00 tot 21.00 uur. Dit is een combinatie van een discussiecollege waarin verdieping plaatsvindt, gevolgd door een werkcollege waarin bespreking/begeleiding van opdrachten plaatsvindt;
 • Naast de bijeenkomsten bedraagt de omvang van zelfstudie circa. 12 uur per week

Uitgelichte opleidingen

Wil je meer over de opleiding weten of je aanmelden? Bekijk dan de opleidingspagina!

Software Engineering | Associate degree | Deeltijd

 • niveau Associate degree
 • duur langer dan 12 maanden
 • startdatum 06-02-2023
 • locatie Heerlen

Succesverhalen

Ben je benieuwd hoe anderen een carrièreswitch naar de ICT en Techniek ervaren hebben? Wij geven je graag een kijkje in de carrièreswitch van Frederik.

Frederik Mues
ICT Software Engineering

“Ik werkte met zoveel plezier aan mijn opdrachten dat ik simpelweg de tijd vergat. De praktijkvoorbeelden, het oplossen van een vraagstuk en eindeloos puzzelen vond ik heel erg leuk. Ik was na een paar weken al verkocht: ICT is het beroep voor mij waarin ik verder wil!”

Maak kennis met Frederik Mues, 31 jaar en eerstejaars student aan de deeltijdopleiding ICT Software Engineering. Opgegroeid tussen de computers met een vader die werkte als software ontwikkelaar, leek ICT een logische keuze. Toch koos Frederik zo’n 8 jaar geleden voor een beroep als kok dat hij met veel plezier heeft uitgeoefend. ICT heeft hem echter nooit losgelaten; het bleef altijd op de achtergrond kriebelen evenals de gedachte om hier ooit nog eens iets mee te doen. Dat moment brak dit jaar aan.

Veelgestelde vragen

Wanneer kan ik starten?

Twee keer per jaar bieden wij het ZuydSwitch programma aan, voorafgaand aan de start van de deeltijdopleiding. De deeltijdopleiding start jaarlijks in september en februari.

Het ZuydSwitch programma voor 2022 start op maandag 9 mei 2022 en maandag 19 september 2022*. De lesdagen zijn maandag en woensdag, deze kunnen nog worden gewijzigd.

Hoelang duurt het Switchprogramma?

Het switchprogramma duurt in totaal 8 weken.

Zijn er kosten aan verbonden?

Het Switch-programma kost €495 en stoomt jou klaar. Als je start met de deeltijdopleidingen dan zijn er daarnaast reguliere kosten verbonden aan het volgen van de deeltijdopleiding.

Kan iedereen deelnemen aan het Switchprogramma?

Om in de deeltijdopleiding in te stappen moet je minimaal een opleiding op MBO-4 niveau met een diploma hebben afgerond. Voldoe je hier niet aan? Dan kan je een 21+ toets aanvragen. Met een positief resultaat op deze toets wordt je toegelaten tot de opleiding. Voor deelname aan het ZuydSwitch programma gelden deze eisen niet.

Kan ik ook aan de deeltijdopleiding beginnen zonder een werkplek?

Ja dat kan. We zien dat met name professionals zonder ICT vooropleiding het eerste half jaar van de opleiding nodig hebben om de basiskennis en vaardigheden te beheersen. Dit is het moment om in te stromen op een leerwerkplek. Wij begeleiden je bij het solliciteren en de zoektocht naar een leerwerkplek. Vanaf het tweede jaar is de leerwerkplek verplicht.

Wat als ik geen werkplek kan vinden?

Vanaf het tweede jaar van de opleiding is een leerwerkplek verplicht. Deze leerwerkplek stelt je in staat om beroepsproducten te leveren waarmee je aantoont dat je de kennis in praktijk weet te brengen. De beroepsproducten tellen mee voor je diploma. Om die reden besteden we het eerste jaar veel tijd aan het ondersteunen bij het vinden van een leerwerkplek.

Hoe zijn bedrijven betrokken?

Wij werken nauw samen met een groeiende community van bedrijven in de regio. We ontwikkelen samen de omgeving (studie en leerwerkplek) waarin jij je maximaal kunt ontplooien. Zodat je met je beroepsproducten niet alleen toewerkt naar je hbo-diploma maar ook een professioneel portfolio opbouwt waarmee je je waarde op de arbeidsmarkt vergroot.

Aanmelden

Wil jij ook de switch naar ICT & techniek maken en wil je je graag aanmelden?

Kunnen wij je helpen?

Heb je een vraag over een van onze opleidingen of ben je nog niet helemaal zeker van je keuze? Neem contact met ons op via de onderstaande knoppen of vraag vrijblijvend studieadvies aan.