Al voor corona dacht Sanne Cabo (32 jaar) aan een carrièreswitch. Ze werkte in de horeca, maar vond daar niet meer de voldoening die ze zocht. Via ZuydSwitch besloot ze de stap naar de zorg te wagen. “Ik snap niet waarom ik dit 10 jaar geleden niet gedaan heb.”

Elf jaar lang werkte Sanne in de bediening in een grand café in Maastricht. Wat begon als een bijbaantje tijdens haar studie, werd een fulltime job. “Na het voortgezet onderwijs wist ik niet wat ik wilde. Uiteindelijk ben ik international business gaan doen, omdat het een brede opleiding is. Je kunt er alle kanten mee op, denk je dan. Met bloed, zweet en tranen heb ik het diploma gehaald. Maar al snel was duidelijk dat ik er niks mee ging doen, een kantoorbaan is niets voor mij. Omdat ik er nog steeds niet uit was wat ik wel wilde, ben ik in de horeca blijven plakken.”

Te weinig voldoening

Dat beviel de eerste jaren goed. Sanne: “Ik vond het werk leuk en ik had veel vrijheid. Daardoor heb ik mooie reizen kunnen maken. Maar toen ik bijna 30 werd, dacht ik: dit werk wil ik niet tot mijn 70e blijven doen. Ik miste voldoening.” Ze praatte er met vrienden en familie over. “Mijn tante en nichtje werkten in de zorg, dat sprak me aan. Via via kwam ik op het spoor van de deeltijdopleiding verpleegkunde van Zuyd Hogeschool. Je gaat dan een halve dag per week naar school, de andere dagen werk je. Het leek me super interessant.”

Achtbaan die niet stopte

Maar toen sloeg het noodlot toe. “Ik kreeg op mijn 30e verjaardag een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. De diagnose was positief. Ik kwam in een achtbaan die niet leek te stoppen. Maar dankzij operaties en bestralingen werd de rem gevonden. Ik ben nu gelukkig genezen.” De ziekte gaf Sanne de doorslag om vol voor een opleiding in de zorg te gaan. “In de periode dat ik in het ziekenhuis lag, zag ik de verpleegkundigen aan het werk. Ja, dacht ik: dat wil en kan ik ook.”

Leerwerktraject

Op het moment dat ze zich weer beter voelde, besloot Sanne werk te maken van haar carrièreswitch. Ze schreef zich in voor het leerwerktraject tot hbo-verpleegkundige en solliciteerde – na een meeloopdag – als verpleegkundige in opleiding bij ziekenhuis Zuyderland. Ze werd aangenomen en begon in februari 2021 aan haar studie. Als zij-instromer volgde ze via het programma ZuydSwitch eerst een module van 10 weken om de basisbeginselen van het vak te leren. “Dat was echt nodig, want ik wist niets van verpleegkunde.”

Geen druk

De eerste maanden waren pittig, aldus Sanne. “Er kwam zóveel nieuwe informatie op me af. Bovendien kon ik op mijn werk eigenlijk alleen meekijken en helpen bij het wassen van patiënten. Ik moest alles vragen, terwijl in het grand café alle vragen juist aan mij gesteld werden. Dat vond ik lastig. Het is dan ook fijn dat er tijdens die basismodule geen druk op zit, je hoeft geen studiepunten te halen. Je krijgt echt de tijd om erin te komen.” Inmiddels is Sanne aan het ritme gewend en weet en kan ze al veel meer. “De eerste 6 maanden heb ik op de afdeling chirurgie gewerkt, binnenkort ga ik naar de revalidatieafdeling. Dat wordt weer heel anders.”

Passie gevonden

Sanne heeft met het werk in de zorg haar passie gevonden. “Ik zit hier echt op de goede plek. Dat hoor ik ook van mijn collega’s. In de horeca was ik natuurlijk al gewend om hard te werken en om met mensen om te gaan. Dat hoefde ik niet meer te leren. Ik snap niet waarom ik 10 jaar geleden niet de keus voor de zorg gemaakt heb. Tot mijn pensioen had ik het in de horeca niet volgehouden, maar in de zorg wel.”

Dit artikel is geschreven en eerder gepubliceerd door Leo Loopbaan

Switchprogramma Zorg

Aanmelden Switchprogramma Zorg

Het Switchprogramma is onderdeel van de deeltijdopleiding. Wil je deelnemen aan de deeltijdopleiding? Schrijf je dan in via studielink.

Kunnen wij je helpen?

Heb je een vraag over een van onze opleidingen of ben je nog niet helemaal zeker van je keuze? Neem contact met ons op. Wij zijn op werkdagen bereikbaar tussen 9.00 en 12.00 uur.