Denk je erover om de opleiding fiscaal adviseur te gaan volgen? Lees dan dit interview met docent Niels Croesen.

1. Wat is jouw drijfveer voor het trainen van mensen in de opleiding fiscaal adviseur?

Ik vind het leuk om de studenten kennis te laten maken met het fiscale recht. Ik heb zelf veel plezier in mijn vak en probeer dat enthousiasme over te brengen op de studenten. Verder vind ik het leuk om aan de hand van een theoretisch kader met de studenten te sparren over een praktijkcasus. Het geeft me voldoening om te zien dat de studenten na intensieve lesweken het examen met goed gevolg afleggen, maar het belangrijkste is natuurlijk dat ze in de praktijk aan de slag gaan met de opgedane kennis.

2. Kun je wat meer over je achtergrond vertellen? Ben je bijv. zelf werkzaam in de belastingpraktijk? Wat doe je daar zoal? Kun je wat meer inzicht geven in je kennis van en ervaring met de fiscale wet- en regelgeving?

Ik heb fiscale economie en civiel recht gestudeerd aan de Universiteit van Maastricht. Ik ben werkzaam als coördinator vennootschapsbelasting bij de Belastingdienst Grote Ondernemingen in Maastricht. In die hoedanigheid fungeer ik intern als aanspreekpunt voor collega’s op het gebied van de vennootschapsbelasting, de dividendbelasting en het internationaal belastingrecht en sta ik hen bij in besprekingen met diverse (multinationale, vaak beursgenoteerde) ondernemingen over complexe fiscaaltechnische vraagstukken. Verder ben ik binnen de Belastingdienst lid van enkele landelijke kennis- en coördinatiegroepen. Daarnaast ben ik tijdelijk werkzaam bij de afdeling Brieven en Beleidsbesluiten van het Ministerie van Financiën in Den Haag. Ook verricht ik auteurswerkzaamheden voor Kluwer. 

3. Wat is, op basis van jouw ervaringen, voor fiscaal adviseurs de grootste uitdaging?

Hoewel ik zelf niet als adviseur werkzaam ben, denk ik dat het belangrijk is om de wensen van je klant goed in beeld te hebben om maatwerk te kunnen leveren. Verder is het tegenwoordig niet eenvoudig om alle ontwikkelingen op het gebied van fiscaal recht bij te houden. Dat is een ‘must’ om je vak naar behoren te kunnen uitoefenen! 

4. Wat is je het meest bijgebleven aan het lesgeven aan fiscaal adviseurs?

Ondanks het pittige leertraject (veel stof, complexe materie) blijven de meeste studenten erg enthousiast. Ik ervaar de studenten als nieuwsgierig, leergierig en kritisch. Daar krijg ik energie van!  

5. Wat zijn de 3 belangrijkste dingen die je (aanstaande) fiscaal adviseurs zou willen vertellen?

  • Houd je vak goed bij en zorg voor een kennisnetwerk om je heen om zaken te kunnen bespreken en delen
  • Bouw een goede relatie op met je klanten
  • Zorg voor een goede balans werk/privé (dat is niet eenvoudig als fiscalist)

6. Maak de zin af: ik ben pas echt tevreden als…?

De studenten plezier hebben in de lessen en met de opgedane kennis in de praktijk iets doen. Het halen van de examens is geen doel op zich.  

De opleiding fiscaal adviseur biedt naar mijn mening een goede mix van de diverse werkvelden binnen het fiscale recht. Zo komt de loonbelasting, de vennootschapsbelasting, de omzetbelasting, de inkomstenbelasting, schenk- en erfbelasting en niet te vergeten het formele recht uitgebreid aan bod. De docenten zijn stuk voor stuk mensen met ruime praktijkervaring, hetgeen ervoor zorgt dat de lessen praktijkgericht en interactief zijn. Een aanrader voor mensen die al in de fiscaliteit werkzaam zijn, maar ook voor mensen die zich in de fiscaliteit willen gaan verdiepen.  

Fiscaal Adviseur

Werk je in de financiële sector en heb je veel te maken met belastingrecht? Wil je je carrière upgraden naar fiscaal adviseur?

Kunnen wij je helpen?

Heb je een vraag over een van onze opleidingen of ben je nog niet helemaal zeker van je keuze? Neem contact met ons op. Wij zijn op werkdagen bereikbaar tussen 9.00 en 12.00 uur.