“Warmte en aandacht voor cliënten in de laatste fase van hun leven”

Hoe kun je cliënten met een verstandelijke beperking zo goed mogelijk ondersteunen in de laatste fase van hun leven? Daar draait het om in de maatwerkopleiding Palliatieve Zorg, die Zuyd Professional ontwikkelde voor én met stichting Pergamijn. Yolande van der Beek (teamleider bij Pergamijn) en Mamette van Wanroij (docente van Zuyd Professional) vertellen hoe de opleiding tot stand is gekomen.

Yolande trapt af: “Bij Pergamijn werken we onder andere met ernstig meervoudig beperkte cliënten. Een kwetsbare doelgroep, waar je soms van kan zeggen dat ze eigenlijk al vanaf de geboorte in de palliatieve fase zitten.  De cliënten zijn heel kwetsbaar en de levensverwachting slechts kort. In combinatie met het lage verstandelijke niveau komt er heel wat kijken bij de palliatieve zorg.

De cliënten begrijpen vaak niet wat er aan de hand is en kunnen hun emoties niet goed onder woorden brengen. Het netwerk van de cliënt speelt daarnaast een belangrijke rol en ook medebewoners van de groep en begeleiders zijn betrokken. Naast de aandacht voor de cliënt in de palliatieve fase, begeleiden we onze cliënten ook  wanneer zij in hun netwerk te maken krijgen met sterven. De aandacht voor de palliatieve zorg groeit binnen onze organisatie en we doen al heel veel goed. Maar we missen nog mensen die hier echt voor zijn opgeleid en die hun kennis op anderen kunnen overdragen. Daarom ben ik, samen met collega Mieny Caddeo en HR-adviseur Jolande Martens, op zoek gegaan naar een partij die ons daarbij kon helpen.”

Opleiding op maat
Het drietal kwam al snel terecht bij Zuyd Professional. “Hun bevlogenheid werkte meteen heel aanstekelijk”, vertelt Mamette van Wanroij, docente Verpleegkunde en onderzoeker naar inclusie voor mensen met een verstandelijke beperking bij Zuyd. “Het idee dat ze de kwaliteit van de palliatieve zorg verder willen verbeteren én echt goed op de kaart willen zetten binnen Pergamijn, maakte mij ook heel enthousiast. We zijn daarop samen aan de slag gegaan om een passende opleiding te ontwikkelen. De standaardopleidingen Palliatieve Zorg, die we al binnen Zuyd Professional aanbieden, vormden het uitgangspunt. Deze hebben we aangevuld met specifieke onderdelen, zoals communicatie met de cliënt en aandacht voor de overige cliënten in de woongroep. Daarbij sluiten we zoveel mogelijk aan bij de praktijk, onder andere door gastsprekers uit de praktijk uit te nodigen en echte casussen van de deelnemers te bespreken. Ook werken de deelnemers aan een concreet verbetertraject voor hun team of woongroep. Tijdens een minisymposium aan het einde van de opleiding presenteren ze hun plan, om er vervolgens ook echt mee aan de slag te gaan.”

Het balletje gaat rollen
Een goed begin is het halve werk. Daarom vond in januari een kick-off bijeenkomst plaats, waar niet alleen de deelnemers maar ook het management en andere betrokkenen van Pergamijn aanwezig waren. Yolande: “Het was heel fijn om een gezamenlijke start te hebben, allereerst voor de vijftien deelnemers onderling, om elkaar beter te leren kennen. Het is namelijk een gemêleerd gezelschap: van begeleider en pastoraal werker tot iemand van de medische dienst en helpdeskmedewerkers. Maar ook voor de overige aanwezigen was het heel interessant. We hebben op een ludieke manier uitgelegd wat palliatieve zorg inhoudt, laten zien hoe mooi en waardevol deze zorg kan zijn. Daarmee hebben we het balletje van palliatieve zorg binnen Pergamijn aan het rollen gebracht. Nu moeten we ervoor zorgen dat het blijft rollen. Niet alleen met deze opleiding, maar ook door er regelmatig aandacht aan te besteden in teamoverleggen. Bovendien bieden we de overige medewerkers bij Pergamijn de mogelijkheid een interne basistraining over dit onderwerp te volgen, en bij de interne helpdesk kunnen ze terecht voor tips. Zo kunnen we onze cliënten ook in de laatste fase van hun leven de warmte en aandacht geven die ze verdienen.”

Wil jij je na het lezen van dit artikel meer informatie over de opleiding; Palliatieve Zorg voor Verzorgenden en heb je nog vragen neem dan contact met ons op via +31 (0) 88 989 30 00 of info@zuydprofessional.nl 

Kunnen wij je helpen?

Heb je een vraag over een van onze opleidingen of ben je nog niet helemaal zeker van je keuze? Neem contact met ons op. Wij zijn op werkdagen bereikbaar tussen 9:00 en 12:00 uur.