Leidinggeven aan teamdynamieken, krijg grip op wat er écht speelt.

Wil jij begrijpen wat er écht gebeurt binnen teams en organisaties? In deze unieke 6-daagse opleiding leer je gedrag en onderstromen te ontrafelen, patronen te doorbreken en met impact te interveniëren. Ontwikkel een scherpe blik voor teamdynamieken, onderstroom, sociale en psychologische veiligheid, weerstanden en groepsgedrag en leer hoe jij als leider, coach of teamlid positieve beweging kunt realiseren. 

Doelgroep

Iedereen die zicht wil krijgen op wat er nu echt speelt tussen mensen en wil leren positieve beweging in gedrag in organisaties te krijgen. Bijvoorbeeld leidinggevenden, teamleiders, coördinatoren, teamcoaches en teamleden.  

Wat ga je doen?

  • Je onderzoekt gedrag, teamdynamieken en organisatiedynamieken.
  • Je leert over thema’s zoals gedrag in organisaties, leidinggeven, organisatiedynamieken, sociale èn psychologische veiligheid, weerstanden, groepsdynamiek en onderliggende mechanismen en gaat je verdiepen in organisatieconflicten en de onderstroom in groepen.
  • Je leert vanuit sociaalwetenschappelijke inzichten in combinatie met een systemische blik te kijken naar ‘gedoe in organisaties’
  • Je leert van de natuur als inspiratiebron
  • Het is mogelijk om deze 6-daagse opleiding uit te breiden met een 2-daagse plusmodule. Voor kosten en verdere informatie over deze uitbreiding zie Programma en Praktische informatie

Doel

Per module analyseer je gedrag en dynamieken in jouw organisatie rondom een eigen vraagstuk. Doel is te ontrafelen wat er nu precies speelt. Al deze inzichten worden door jou, in samenwerking met medecursisten en docent, verwerkt in een concrete interventie gericht op een vraagstuk uit jouw praktijk. Je kunt er dus na afloop van deze cursus gelijk mee aan de slag!

 

Hierna kun je

 

Tijdens deze opleiding ontdek je:

  • Hoe inspirerend deze unieke combinatie van perspectieven is om naar gedrag en dynamieken in organisaties te leren kijken.
  • Hoe je op basis van diverse perspectieven afkomstig uit de modules een integrale analyse van uitdagende organisatiedynamieken maakt.
  • Praktische handvatten om positieve veranderingen te realiseren.

Te verbeteren competenties

Analyserend vermogen en conceptueel denken: Het vermogen om gedrag en dynamieken te doorgronden, patronen te herkennen en verbanden te leggen tussen individu, team, organisatiecultuur en context.

Organisatie- en omgevingsbewustzijn: Inzicht in hoe organisatiesystemen werken, welke (vaak onzichtbare) krachten spelen, en hoe deze de samenwerking beïnvloeden.

Leiderschap/regie nemen: Sturing geven aan team- of organisatiedynamieken, zonder te forceren. Vertrouwen opbouwen en richting geven in onzekere of complexe situaties.

Oordeelsvorming: Kritisch én genuanceerd kunnen kijken naar complexe groepsprocessen en onderliggende oorzaken van gedrag.

Sensitiviteit & Interpersoonlijke sensitiviteit: Aanvoelen wat er in een groep leeft, begrijpen wat mensen beweegt, en adequaat omgaan met emoties, spanningen en onuitgesproken signalen.

 

 

 

 

Details

Niveau post HBO
Duur 3 tot 6 maanden
Eerstvolgende startdatum 08-12-2025
Locatie Sittard
Erkenning Certificaat
Kosten 2.995,00
Alle details weergeven

Lees hier een interview met Marie Thérèse Corbeij, een van de trainers binnen de opleiding en ontdek hoe je leert vertrouwen op je onderbuikgevoel in je werk.

Opbouw

Werk aan jouw eigen praktijkvraagstuk, krijg inzicht in de werkelijke oorzaken achter spanningen en ontdek hoe je direct verandering teweegbrengt. Praktisch, verdiepend en direct toepasbaar 

 

Deze opleiding kent 3 modules. Te weten:

Module 1: Gedrag in organisaties 

Module 2: Teamdynamieken en onderliggende mechanismen

Module 3: Leidinggeven aan dynamieken 

 

Het is ook mogelijk om bovenstaande uit te breiden met de plusmodule: 

Leiderschap vanuit Eigenaarschap 

 

 

Programma

In deze opleiding werken we vanuit een helder en beknopt, overkoepelend analyse model. Je werkt aan een integrale analyse van een eigen vraagstuk gericht op gedrag en dynamieken in jouw organisatie. Iedere module levert input voor deze analyses. Je formuleert op basis van al je bevindingen passende interventies.

 

Module 1:  Gedrag in organisaties

Gedrag en dynamieken in organisaties in je vraagstuk staan in deze module centraal. Welk gedrag zie je? Welke dynamieken herken je? Welke verandering is wenselijk? In de opleidingsdagen gaan we aan de slag met het observeren, herkennen en begrijpen van gedrag en dynamieken in je organisatie. 

 

Module 2: Teamdynamieken en onderliggende mechanismen

Onderzoek de teamdynamiek en zoom in op psychologische en sociale veiligheid. Deze module kent 2 invalshoeken om naar groepsgedrag te kijken; organisatiesociologie en organisatiepsychologie. Je krijgt inzicht in de onderliggende mechanismes bij ruis, conflicten en concrete handvatten om deze ruis weg te nemen.


 Module 3: Leidinggeven aan dynamieken

Onderzoek wat er leeft in de onderstroom en kijk naar de organisatie als een samenhangend systeem. 

In deze module kijk je naar de huidige situatie in jouw organisatie, de opvattingen en patronen die daarin een rol spelen, maar ook naar je eigen afkomst en invloed op de situatie. We bespreken de theorie achter het organisatiesysteem, krijgen inzicht in hoe het systeem van een kudde paarden werkt en werken met opstellingen naar beweging in je eigen vraagstuk. 

Na afloop van deze module kijk je vernieuwd naar de (systemische) kenmerken van organisaties en naar je eigen uitdaging in de organisatie. Je begrijpt beter met welke echte oorzaken van weerstand en onderstromen je te maken hebt en kan beter hierop sturen. 

 

Optioneel: Leiderschap vanuit eigenaarschap (Plusmodule)

Wil jij leren hoe je écht invloed uitoefent, ongeacht je functie of positie?  Je leert kijken naar jouw eigen invloed en mogelijkheden tot beïnvloeding. Met inspirerende theorie, praktijkgerichte oefeningen en reflectie werk je toe naar een persoonlijk leiderschapsplan waarmee je blijvend verschil maakt, voor jezelf én je omgeving. Voorgaande, onder andere, met de natuur als inspirerende leermeester. 

 

 

Planning

Opleidingsdagen 

 6-daagse opleiding 

Hierbij onder voorbehoud de opleidingsdata (de data zijn nog niet allemaal definitief, er kunnen nog wijzigingen plaatsvinden)

  • maandag 8 december 2025
  • maandag 12 januari 2026
  • maandag 26 januari 2026
  • woensdag 18 februari en donderdag 19 februari 2026
  • woensdag 4 maart 2026

(inschrijving mogelijk tot 10 november 2025)

Plusmodule: Zoals aangegeven is een 2-daagse uitbreiding mogelijk: deze data worden in onderling overleg gedurende de opleiding afgesproken en vastgelegd.

 

Individuele gesprekken; afspraken in onderling overleg

Intakegesprek via teams in september of oktober 2025

 

 

 

 

 

Startdatum
08-12-2025
Prijs
2.995,00
Bijeenkomsten
8 bijeenkomsten
Beschikbare plaatsen
Beschikbaar

FAQ

Wat is het verschil tussen de Human Behaviour opleidingen Gedragsverandering & Gedrag en Organisatiedynamieken?

De keuze tussen deze opleidingen hangt af van waar je je in wilt verdiepen:

  • Gedrag en organisatiedynamieken richt zich op groepsdynamiek, teamdynamiek en organisatiedynamieken. Je leert over thema’s zoals sociale en psychologische veiligheid, leidinggeven aan dynamieken, weerstand, conflicten en de onderstroom in groepen.
  • Gedragsverandering biedt een brede basis in gedragsverandering. Je leert over de fundamenten van gedrag, hoe gewoontes ontstaan, weerstand tegen verandering en hoe sociale omgeving en organisatiestructuur gedrag beïnvloeden.

Wil je diepgaand aan de slag met groepsprocessen en jouw rol daarin? Kies dan Gedrag en Organisatiedynamieken. Wil je juist inzicht krijgen in hoe gedrag werkt en beïnvloed kan worden? Dan past Gedragsverandering beter.

Incompany

De cursus wordt enkel in de open inschrijving aangeboden.

Praktische informatie

De cursus bestaat uit:

  • Intakegesprek met de hoofddocent : kennismaking en het bespreken van je vraagstuk
  • 6 hele opleidingsdagen van 9.00 tot 16.30. Koffie, thee, lekkere lunch en versnaperingen zijn inbegrepen

Optioneel: Je kunt deze 6-daagse opleiding uitbreiden met de 2-daagse plusmodule Leiderschap vanuit Eigenaarschap. Kosten van deze plusmodule is 1.000,-. Data in onderling overleg te bepalen. Meer informatie hierover tijdens het intakegesprek.

Locaties
De cursus vindt plaats op een rustige locatie in de natuur, te Wolfshuis, Bemelen. 

Eigen vraagstuk: we willen je vragen een eigen dynamiekenvraagstuk of vraagstukken mee te nemen. Je maakt m.b.v. de verschillende modules een gedegen analyse van dit vraagstuk om tot voor jou passende handvatten te komen.

Lesmaterialen: schrijfmaterialen en ondersteunende literatuur in de vorm van een aantal naslagwerken zijn inbegrepen. 

Studiebelasting
Omdat wij ook weten dat werken en leren een pittige combinatie kan zijn, zullen behalve eventuele kleine praktische opdrachten geen voorbereidingsopdrachten verstrekt worden. Literatuur wordt verstrekt maar dan in de vorm van een naslagwerk. Je hoeft dus niet vooraf en tussen de bijeenkomsten te studeren. 

Certificaat of Bewijs van deelname: De cursus wordt afgesloten met een certificaat. Hiervoor maak je een analyse van het gedrag en dynamieken in jouw organisatie. Je maakt ook een transfer naar de toekomst. Dit deel je in de laatste bijeenkomst. Na afloop van iedere opleidingsdag of contactmoment heb je input gekregen die je gelijk kunt verwerken. Op deze manier is de (kleine) belasting over de dagen verspreid. 

Indien je liever geen analyse maakt, dat kan ook; je sluit de opleiding dan af met een Bewijs van deelname.

Aantal deelnemers 
Om zo veel mogelijk maatwerk, aandacht te kunnen geven en te kunnen leren van elkaar werken we in een groep van 8 tot maximaal 12 personen.

Overige

  • Zoals al onze cursussen en trainingen is ook deze cursus vrijgesteld van BTW
  • Mocht je op een van de geplande data verhinderd zijn, dan is het helaas niet mogelijk om deze bijeenkomst in te halen.
  • Er is geen alumnikorting en geen medewerkerskorting mogelijk.

 

BreinBruis@Ligne Na afronding van deze cursus kun je vrijblijvend en kosteloos deelnemen aan intervisies gericht op dynamiekvraagstukken. Deze wordt 1 x per jaar op onze Zuydlocatie te Sittard georganiseerd, exclusief voor alumni van deze cursus.

 

Toelatingseisen

Hbo werk/denk niveau

Intake
Tussen het moment van inschrijven en de eerste lesdag vindt er via teams een persoonlijke intake met Nathalie (hoofddocent) plaats. Hiervoor ontvang je een uitnodiging.

 

Post hbo reeks

De Post hbo reeks “Human Behaviour” biedt een diepgaande verkenning van het menselijk functioneren, gedrag, drijfveren en methoden om verandering en beïnvloeding te bewerkstelligen. De reeks bestaat uit meerdere opleidingen, die afzonderlijk te volgen zijn maar zeker ook in samenhang.

  1. Human Behaviour: Gedragsverandering (7 dagen): Verdieping in menselijk gedrag en de onderliggende motivaties. Leer effectieve manieren om gedrag te beïnvloeden, inclusief het ontwikkelen van concrete interventies.
  2. Human Behaviour Gedrag en Organisatiedynamieken (6 dagen):
    Ontwikkel een scherpe blik voor teamdynamieken, onderstroom, sociale en psychologische veiligheid, weerstanden en groepsgedrag en leer hoe jij positieve beweging kunt realiseren.
  3. Human Behaviour: Van patronen naar keuzes: (1 dag):
    Tijdens deze workshop ontdek je hoe je automatische gedragspatronen doorbreekt en bewust invloed uitoefent in contact met anderen. Met een praktisch model krijg je direct toepasbare inzichten om effectiever te communiceren, juist in lastige interacties.

Als afgestudeerde aan een van de opleidingen uit deze reeks heb je de mogelijkheid om deel te nemen aan BreinBruis bij Zuyd Hogeschool locatie Ligne, waar je met andere alumni diepgaander kunt werken aan gedragsinterventies. Deze bijeenkomsten worden 3 keer per jaar georganiseerd zonder extra kosten.

Meer informatie
Alle ins en outs over deze opleidingenreeks vind je op de website van Human Behaviour.

Over de trainers

Portretfoto van Nathalie Willems

‘Om gedrag te kunnen veranderen moet je allereerst gedrag begrijpen”

Onze trainer Nathalie Willems is een gepassioneerde expert op het gebied van gedragsverandering. Met een achtergrond in organisatiesociologie en gedragsverandering heeft Nathalie uitgebreide ervaring in het ontwikkelen en geven van cursussen en trainingen. Nathalie heeft een unieke benadering ontwikkeld die gebaseerd is op begrip, empathie en betrokkenheid in combinatie met gedragswetenschappelijke inzichten. Gedragsverandering staat centraal in alles wat onze trainer doet. Door gedrag te begrijpen en effectieve strategieën voor verandering te ontwikkelen, helpt Nathalie individuen en groepen om hun doelen te bereiken en te groeien.

Nathalie Willems senior docent, coördinator post hbo opleidingen Human Behaviour
Portretfoto van Marie Thérèse Corbeij

Herken en begrijp systemische dynamieken

Marie Thérèse Corbeij (1964) is een expert op het gebied van systemisch werken in organisaties. Ze heeft jarenlange ervaring met het begeleiden en trainen van teams en leidinggevenden in het omgaan met systemische dynamieken binnen bedrijven. Ze combineert haar kennis van systemisch werk met het werken met paarden. Van nature zijn paarden meesters in het gezond houden van hun systeem, de kudde. Ze doen alles om te overleven en dat doen ze al 65 miljoen jaar.  Systemisch ‘gedoe’  in bedrijven verwijst naar problemen en conflicten die voortkomen uit de onderliggende (systemische) dynamieken binnen een organisatie.

Marie Thérèse Corbeij trainer Gedrag en Dynamieken in organisaties

Kunnen wij je helpen?

Heb je een vraag over een van onze opleidingen of ben je nog niet helemaal zeker van je keuze? Neem contact met ons op. Wij zijn op werkdagen bereikbaar tussen 9:00 en 12:00 uur.

Aanmelden voor deze opleiding

Lijkt deze opleiding je wat en wil je je graag aanmelden? Klik dan op onderstaande knop om naar het inschrijfformulier te gaan.