Leidinggeven aan Dynamieken In ons unieke 8-daagse programma leer je de uitdagende dynamieken in je organisatie, team en in jezelf te ontrafelen en te begrijpen wat er speelt. Speciaal voor leidinggevenden die willen leren omgaan met de complexe dynamieken binnen hun organisatie, team én zichzelf.  Uniek in deze opleiding is ons biomimicry perspectief. De wetenschap biomimicry laat zich inspireren door de werkingsprincipes van de natuur. Wat als we dit als inspiratie kunnen gebruiken om leiding te geven aan gedrag en dynamieken in organisaties? 

Doelgroep

Leidinggevenden, teamleiders, coordinatoren, managers en iedereen die zicht wil krijgen op wat er nu echt speelt tussen mensen en wil leren hoe hiermee om te gaan. De focus ligt op hoe jij met uitdagende dynamieken wil en/of kunt omgaan.

Wat ga je doen?

  • Hoe hangt alles samen? Je zoomt uit en leert van dieren en de natuur.
  • Hiernaast onderzoek je wat er leeft in de onderstroom in jouw organisatie en/of jouw team en leer je hoe je aan de hand van deze inzichten, beweging kunt creeeren.
  • Vervolgens ligt de focus op conflicten en groepsgedrag en krijg je mogelijkheden aangereikt waarmee jij verandering, beweging weet te bewerkstelligen.
  • Je  kijkt ook naar jouw individuele beleving van gedrag en dynamieken en leert hoe je beweging in jezelf kunt creëren. 

Doel

Het doel is om het voor jou lastige gedrag te analyseren, te ontrafelen wat er nu precies speelt. Om vervolgens vanuit deze analyse, herkenning en begrip een passend plan van aanpak te bedenken.

Hierna kun je

 

Tijdens deze opleiding ontdek je:

  • Hoe inspirerend biomimicry is om naar gedrag en dynamieken in organisaties te leren kijken.
  • Hoe je op basis van diverse perspectieven afkomstig uit 4 modules een integrale analyse van voor jou uitdagende organisatiedynamieken maakt.
  • Praktische handvatten om positieve veranderingen te realiseren, gebaseerd op natuurlijke processen en ecosystemen.

Te verbeteren competenties

Analyserend vermogen en conceptueel denken
Je bekijkt gedrag en organisatiedynamieken vanuit verschillende disciplines en leert waarom mensen doen zoals ze doen en dingen gaan zoals ze gaan.

Sensitiviteit in samenwerking
Vanuit begrip wat er onder gedrag kan liggen kijk en begrijp je het gedrag van jezelf, de ander en de groep beter en houd je hier rekening mee.

Zelfbewustzijn
Je kijkt goed naar jezelf en hoe jij je kunt en wil verhouden tot de diverse dynamieken in en buiten jezelf. 

Details

Niveau post HBO
Duur 6 tot 9 maanden
Eerstvolgende startdatum 15-09-2025
Locatie Sittard
Erkenning Certificaat
Kosten 3.995,00
Alle details weergeven

Opbouw

Deze opleiding kent 4 modules. Te weten:

 

Module 1: Organisatie overstijgende dynamieken (2 dagen)

Module 2: Organisatiedynamieken en gedrag (2 dagen)

Module 3: Teamdynamieken en gedrag (2 dagen)

Module 4: Intrapersoonlijke dynamieken en gedrag  (2 dagen en extra begeleidingsmomenten)

Programma

 

Module 1: Organisatie overstijgende dynamieken 

Biomimicry: Biomimicry (letterlijk imitatie van het levende) is de wetenschap en de techniek van het leren van en imiteren van biologische ‘ideeen’ in de natuur. De natuur als leermeester. Je kijkt vanuit deze bril naar de complexiteit van  jouw organisatie, je team, jezelf en jouw vraagstuk. Zoom uit…hoe hangt alles samen? Hoe kun je deze helikopterview, deze inzichten vertalen naar jouw vraagstuk? 
 

Module 2: Organisatiedynamieken en gedrag

Systeemtheorie: Onderzoek wat er leeft in de onderstroom en kijk naar de organisatie als een samenhangend systeem. 

In deze module kijk je naar de huidige situatie in jouw organisatie, de opvattingen en patronen die daarin een rol spelen, maar ook naar je eigen afkomst en invloed op de situatie. We bespreken de theorie achter het organisatiesysteem en werken met opstellingen naar beweging.

Na afloop van deze module kijk je vernieuwd naar de (systemische) kenmerken van organisaties en naar je eigen uitdaging in de organisatie. Je begrijpt beter met welke echte oorzaken van weerstand en onderstromen je te maken hebt en kan beter sturen. 

 

Module 3: Teamdynamieken en gedrag

Organisatiesociologie en Biomimicry: Onderzoek de teamdynamiek. Deze module kent 2 invalshoeken om naar groepsgedrag en conflicten in groepen te kijken. Naast inzichten vanuit de organisatiesociologie wordt er een ook uitstapje naar de wereld van dieren in deze module opgenomen. Hoe gaan dieren om met conflicten? Wat kun je hierover leren van sociale groepsdieren? 

 

Module 4:  Intrapersoonlijke dynamieken en gedrag

Intrapersoonlijk perspectief en Biomimicry: Onderzoek jouw eigen perspectieven en handelen.

In deze module is, naast twee opleidingsdagen, ook een intakegesprek en een eindgesprek opgenomen. Jouw eigen handelen staat hierin centraal. In de opleidingsdagen van deze module is ook een intervisie opgenomen.

Indien wenselijk kun je ook gebruik maken van een begeleidingsgesprek. Je kunt kiezen op welke manier je invulling wil geven aan dit gesprek. Meer hierover volgt in het intakegesprek. 

Je maakt afsluitend een gedegen analyse van jouw vraagstuk en maakt een transfer naar de toekomst. Input zijn alle modules.

Na afronding van deze opleiding weet je hoe jij  uitdagend gedrag en dynamieken kunt doorbreken om weer beweging te krijgen! 

Planning

Opleidingsdagen 

15 september 2025, 6 oktober 2025, 3 november 2025, 8 en 9 december 2025, 12 januari 2026, 26 januari 2026, 9 februari 2025

Individuele gesprekken; afspraken in onderling overleg

  • Intakegesprek via teams in mei, juni of augustus 2025
  • Begeleidingsgesprek gericht op je eigen vraagstukken tussen september 2025 en maart 2026
  • Eindgesprek op een van de volgende dagen; 2 maart, 3 maart of 4 maart 2026

 

 

 

 

Startdatum
15-09-2025
Prijs
3.995,00
Bijeenkomsten
8 bijeenkomsten
Beschikbare plaatsen
Beschikbaar

Incompany

De opleiding wordt enkel in de open inschrijving aangeboden.

Praktische informatie

De opleiding bestaat uit:

  • Intakegesprek met de hoofddocent : kennismaking en het bespreken van je vraagstuk
  • 8 hele opleidingsdagen van 9.15 tot 16.00. Koffie, thee, lekkere lunch en versnaperingen zijn inbegrepen
  • 1 begeleidingsgesprek gericht op je eigen vraagstuk met een docent; diverse opties wat invulling betreft.
  • Afrondend bespreek je jouw analyse en transfer in een eindgesprek met de hoofddocent. In dit gesprek ontvang je ook nog tips en handvatten gericht op jouw vraagstuk. Dag, locaties en tijdstippen volgt tzt.  

Locaties
De opleiding vindt afwisselend plaats op diverse mooie locaties zoals bijvoorbeeld Kasteel Limbricht te Limbricht en Kasteel Aerwinkel te Posterholt of op locatie in Bemelen. De eindgesprekken vinden plaats op onze  Zuyd locatie, Ligne te Sittard. 

Eigen vraagstuk: we willen je vragen een eigen dynamiekenvraagstuk of vraagstukken mee te nemen. Je maakt m.b.v. de verschillende modules een gedegen analyse van dit vraagstuk om tot voor jou passende handvatten te komen.

Lesmaterialen: schrijfmaterialen en ondersteunende literatuur in de vorm van een aantal naslagwerken zijn inbegrepen. Ook krijg je een exclusief voor deze post-hbo ontwikkeld spel Gedrag & Dynamieken  mee zodat je ook nog naderhand met de materie kunt ‘spelen’.

Studiebelasting
Omdat wij ook weten dat werken en leren een pittige combinatie kan zijn, zullen behalve eventuele kleine praktische opdrachten geen voorbereidingsopdrachten verstrekt worden. Literatuur wordt verstrekt maar dan in de vorm van een naslagwerk. Je hoeft dus niet vooraf en tussen de bijeenkomsten te studeren. 

De opleiding wordt afgesloten met een certificaat. Hiervoor maak je een analyse van het gedrag en dynamieken in jouw organisatie. Je maakt ook een transfer naar de toekomst. Dit presenteer en bespreek je in het eindgesprek met de hoofddocent. Na afloop van iedere opleidingsdag of contactmoment heb je input gekregen voor het maken van je analyse. Op deze manier is de (kleine) belasting over de dagen verspreid. 

Aantal deelnemers 
Om zo veel mogelijk maatwerk, aandacht te kunnen geven en te kunnen leren van elkaar werken we in een groep van 10 tot maximaal 14 personen.

Overige

  • Zoals al onze opleidingen is ook deze opleiding vrijgesteld van BTW
  • Mocht je op een van de geplande data verhinderd zijn, dan is het helaas niet mogelijk om deze bijeenkomst in te halen.
  • Er is geen alumnikorting en geen medewerkerskorting mogelijk.

 

BreinBruis@Ligne Na afronding van deze opleiding kun je vrijblijvend en kosteloos deelnemen aan intervisies gericht op dynamiekvraagstukken. Deze wordt 1 x per jaar op onze Zuydlocatie te Sittard georganiseerd, exclusief voor alumni van deze opleiding.

 

Toelatingseisen

Hbo werk/denk niveau

Intake
Tussen het moment van inschrijven en de eerste lesdag vindt er via teams een persoonlijke intake met Nathalie (hoofddocent) plaats. Hiervoor ontvang je een uitnodiging.

 

Post hbo reeks

De Post hbo reeks “Human Behaviour” biedt een diepgaande verkenning van het menselijk functioneren, gedrag, drijfveren en methoden om verandering en beïnvloeding te bewerkstelligen. De reeks bestaat uit drie afzonderlijke opleidingen die afzonderlijk te volgen zijn maar zeker ook in samenhang.

  1. Human Behaviour & Gedragsverandering (7 dagen): Verdieping in menselijk gedrag en de onderliggende motivaties. Leer effectieve manieren om gedrag te beïnvloeden, inclusief het ontwikkelen van concrete interventies.
  2. Gedrag en Dynamieken in Organisaties (8 dagen):
    Focus op uitdagend gedrag op individueel, groeps- en organisatieniveau. Verken dit gedrag vanuit drie invalshoeken: Biomimicry, Systeemtheorie en Organisatie- en Cross culturele sociologie. Het doel is begrip te ontwikkelen en vaardigheden aan te leren om effectief te navigeren binnen deze dynamieken.
  3. Van conflict naar cohesie: (nieuw! tweedaagse)  Leer sociaal gedrag op de werkvloer begrijpen en beïnvloeden. De nadruk bij de training ligt op communicatie en conflictmanagement. Je ontvangt concrete handvatten om sociale veiligheid in teams te bevorderen. Deze training is tot stand gekomen in samenwerking met Apemanagement en vindt plaats bij Safaripark Beekse Bergen.

Als afgestudeerde aan een van de opleidingen uit deze reeks heb je de mogelijkheid om deel te nemen aan BreinBruis bij Zuyd Hogeschool locatie Ligne, waar je met andere alumni diepgaander kunt werken aan gedragsinterventies. Deze bijeenkomsten worden 3 keer per jaar georganiseerd zonder extra kosten.

Meer informatie
Alle ins en outs over deze post hbo reeks vind je op de website van Human Behaviour.

Over de trainers

Portretfoto van Carin Breukers

Van bewustwording naar verandering

Carin heeft een achtergrond in onderwijs, coaching en training rond Persoonlijk Leiderschap. Ze werkt als decaan en trainer/coach Persoonlijk Leiderschap bij Zuyd Hogeschool.  In haar eigen praktijk ‘les2chevaux’ in Bemelen begeleidt ze individuele klanten en groepen of teams. Centraal hierin staat altijd de bewustwording van (lastige) patronen of gedrag om vervolgens samen te zoeken naar de gewenste verandering.

Ze zet meestal haar paarden in bij de coaching, omdat de interactie met paarden meteen feedback geeft op eigen gedrag, patronen en drijfveren. Het zijn meesters in het blootleggen van teamdynamieken en dus zeer behulpzaam als een team wil groeien.

Carin Breukers trainer Gedrag en Dynamieken in organisaties
Portretfoto van Peter Ladeur

Al wandelend aan de slag

Peter is geregistreerd supervisor met bijna twee decennia aan coachervaring in het hbo-onderwijs. Zijn achtergrond en betrokkenheid binnen het hoger onderwijs maken hem een coach die studenten en professionals uitnodigt tot kritische zelfreflectie. Naast zijn rol als coach/supervisor leidt Peter ook intervisiegroepen binnen diverse organisaties.
Zijn expertise komt vooral tot uiting in situaties waarin verandering moet plaatsvinden. Peter heeft een bijzondere aanpak in zijn coachpraktijk ‘De SamenLoop’, waarbij hij niet alleen focust op het individu, maar ook op het samen leren en samen werken aan betekenisvolle vraagstukken. In zijn visie is het essentieel om zowel de groep als het individu te laten bloeien in een snel veranderende samenleving.

Peter Ladeur trainer Gedrag en Dynamieken in organisaties
Portretfoto van Marie Thérèse Corbeij

Herken en begrijp systemische dynamieken

Marie Thérèse Corbeij (1964) is een expert op het gebied van systemisch werken in organisaties. Ze heeft jarenlange ervaring met het begeleiden en trainen van teams en leidinggevenden in het omgaan met systemische dynamieken binnen bedrijven. Ze combineert haar kennis van systemisch werk met het werken met paarden. Van nature zijn paarden meesters in het gezond houden van hun systeem, de kudde. Ze doen alles om te overleven en dat doen ze al 65 miljoen jaar.  Systemisch ‘gedoe’  in bedrijven verwijst naar problemen en conflicten die voortkomen uit de onderliggende (systemische) dynamieken binnen een organisatie.

Marie Thérèse Corbeij trainer Gedrag en Dynamieken in organisaties
Portretfoto van Nathalie Willems

‘Om gedrag te kunnen veranderen moet je allereerst gedrag begrijpen”

Onze trainer Nathalie Willems is een gepassioneerde expert op het gebied van gedragsverandering. Met een achtergrond in organisatiesociologie en gedragsverandering heeft Nathalie uitgebreide ervaring in het ontwikkelen en geven van cursussen en trainingen. Nathalie heeft een unieke benadering ontwikkeld die gebaseerd is op begrip, empathie en betrokkenheid in combinatie met gedragswetenschappelijke inzichten. Gedragsverandering staat centraal in alles wat onze trainer doet. Door gedrag te begrijpen en effectieve strategieën voor verandering te ontwikkelen, helpt Nathalie individuen en groepen om hun doelen te bereiken en te groeien.

Nathalie Willems senior docent, coördinator post hbo opleidingen Human Behaviour
Portretfoto van Patrick van Veen

Gedragsbioloog Patrick van Veen (1970) is schrijver, trainer, keynote-spreker en onderzoeker. Vanuit zijn veelvuldige achtergrond adviseert hij ondernemingen en probeert hij mensen iets te leren over ons oergedrag. In de media is hij te zien als bioloog en match expert in het RTL4 / Videoland programma Married at First Sight. Hij is regelmatig te zien en te horen op TV en radio als gedragsdeskundige.

Patrick van Veen schrijver, trainer, keynote-spreker en onderzoeker

Kunnen wij je helpen?

Heb je een vraag over een van onze opleidingen of ben je nog niet helemaal zeker van je keuze? Neem contact met ons op. Wij zijn op werkdagen bereikbaar tussen 9:00 en 12:00 uur.

Aanmelden voor deze opleiding

Lijkt deze opleiding je wat en wil je je graag aanmelden? Klik dan op onderstaande knop om naar het inschrijfformulier te gaan.