Kennis en inzicht in de fundamenten van menselijk gedrag en gedragsverandering

  • Hoe zorg je ervoor dat mensen vaker de trap nemen in plaats van de lift?
  • Hoe stimuleer je milieubewust gedrag op kantoor?
  • Wat is een effectieve manier om de veiligheidsvoorschriften te laten volgen?

Al deze kwesties vragen om een gedragsbeïnvloeding.

Gedragsbeïnvloeding is de toepassing van psychologische principes achter het menselijk gedrag tot interventies op het niveau van de organisatie of het individu. 

In deze cursus krijg je inzicht in de fundamenten van menselijk gedrag. Begrip hiervan helpt om gedrag in een gewenste richting te beïnvloeden.

Gewoontes, weerstanden, de invloed van de sociale omgeving en motivatie worden vanuit een gedragswetenschappelijke invalshoek bekeken. Hierdoor leer je welke mogelijkheden er zijn om een gedragsverandering te bereiken.

Technieken gericht op nudging, boosting en rational overrides spelen in op deze mogelijkheden en bieden concrete handvatten om het gedrag in de gewenste richting te beïnvloeden.

Doelgroep

Professionals die zich bezig houden met menselijk gedrag en dit willen beinvloeden, zoals bijvoorbeeld leidinggevenden, teamleiders, HRM-professionals, (technisch)bedrijfskundigen, zorgmedewerkers, coaches, veiligheidskundigen, organisatieadviseurs, beleidsmedewerkers.

Hierna kun je

  • Gedragsbepalende factoren signaleren en aanpassen zodat je het gewenste gedrag kunt bereiken.
  • Beïnvloedingstechnieken inzetten om de gedragsverandering te bereiken.
  • Toelichting geven op het waarom en het nut van deze aanpassingen aan de hand van wetenschappelijke inzichten op het gebied van gedragsverandering.

Te verbeteren competenties

Je werkt aan de volgende competenties:

Motiveren, samenwerken, leiderschap, overtuigen, conceptueel denken, creatief denken, analyserend vermogen, aanpassingsvermogen, mensgericht leiderschap, omgevingsbewustzijn, kritisch denken, anticiperen.

Details

Niveau post HBO
Duur 3 tot 6 maanden
Eerstvolgende startdatum 12-10-2023
Locatie Sittard
Erkenning Certificaat
Kosten 3.495,00
Alle details weergeven

Deze opleiding kan voordelig worden gevolgd met de inzet van het STAP-budget. De eerstvolgende aanvraagperiode is, onder voorbehoud, gepland op maandag 3 juli 2023 . Houd de website van STAP UWV in de gaten voor de laatste ontwikkelingen.

Opbouw

Iedere bijeenkomst staat een ander thema centraal. Op een interactieve manier, met ruimte voor humor, komen de belangrijkste inzichten rondom gedragsverandering en gedragsbeinvloeding voorbij.

In de middag wordt er een vertaling naar jouw praktijk gemaakt waarbij een klein veldonderzoek onderdeel uitmaakt van de opzet. Dit naast actieve deelname aan brainstormsessies en samenwerken in intervisiegroepen. Oefenen met de materie en casuïstiek oplossen maakt ook onderdeel uit van het programma .

De opleidingsdagen zijn op donderdag gepland. 

Programma

Thema’s

Dag 1: Fundamenten en basisprocessen menselijk gedrag

Dag 2: Weerstanden en hoe deze om te buigen

Dag 3: Gewoonten en hoe deze te beïnvloeden

Dag 4: Dynamieken, patronen en gedrag in groepen/organisaties

Dag 5: Wat is de invloed van de sociale omgeving op het gedrag en hoe kun je dit beïnvloeden?

Dag 6: Motivatie & Behaviour design: welke beïnvloedingstechnieken passen bij jouw casuïstiek? Hoe kun je dit vertalen naar concrete interventies?

Dag 7: Presentaties van interventies

 

Planning

Start najaar 2023

Lesdata: 12 oktober, 26 oktober, 9 november, 23 november, 7 december, 14 december, 11 januari

Startdatum
12-10-2023
Prijs
3.495,00
Variant
Dag
Bijeenkomsten
7 bijeenkomsten
Locatie
Kasteel Limbricht
Beschikbare plaatsen
Nog 3 plaatsen

Incompany

Maatwerk / Incompany
Deze cursus wordt ook incompany aangeboden. Zowel locatie en data zijn in overleg te bepalen.

Ook kunnen maatwerktrajecten zoals vervolg/verdiepingstrajecten, individueel of in groepsverband incompany aangeboden worden. 

Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met ons serviceteam. 

T +31 (0) 88 989 30 00
E info@zuydprofessional.nl

 

 

 

 

Praktische informatie

Het programma bestaat uit 7 lesdagen van 9.30 tot ongeveer 17.00 uur. 

Locatie: Kasteel Limbricht, Allee 1, 6141 AV Limbricht

Catering en ondersteunende literatuur in de vorm van naslagwerken is inbegrepen in de kosten van de training. 

Studiebelasting & Certificaat

Omdat wij ook weten dat werken en leren een pittige combinatie kan zijn zullen de bijna geen voorbereidingsopdrachten verstrekt worden. Er is wel een voorbereiding wenselijk voor de laatste bijeenkomst. Hierin geef je een korte presentatie waarin je laat zien hoe je een concrete gedragshandeling in jouw praktijk zou kunnen beinvloeden.

De opleiding wordt afgesloten met een certificaat. Uitreiking hiervan is ook in de laatste bijeenkomst.

Contact

Tussen het moment van inschrijven en de eerste lesdag vindt via teams een intakegesprek met de docent plaats. Hiervoor ontvang je t.z.t. een uitnodiging.

Vervolgmogelijkheden reeks Human Behaviour

Deze cursus maakt onderdeel uit van de reeks Human Behaviour. Menselijk functioneren, gedrag, drijfveren en hoe dit te beïnvloeden staan hierin centraal.

Onderdeel van deze reeks zijn een aantal spin-offs die ofwel via de open inschrijving (training) ofwel als individueel maatwerktraject of incompany traject aangeboden worden.

Een voorbeeld hiervan is de skills training: Beinvloeden van gedrag in lastige gesprekken waarin je leert hoe je vaardiger kunt worden in het beïnvloeden van gedrag in gesprekken. Concreet oefenen in 1-op-1 situaties in gedragsbeïnvloeding staat in deze training centraal. Je oefent en krijgt gerichte feedback op jouw gedrag en handvatten om het gedrag van jou en de ander te veranderen, te beïnvloeden. 

Hiernaast is het ook mogelijk om 1 op 1 hiermee aan de slag te gaan in een individueel maatwerktraject waar al je persoonlijke vragen aan bod kunnen komen. Ook kun je gerichte feedback op jouw gedrag krijgen door onder begeleiding (verder) te oefenen in deze skills. Zowel inhoud, duur als locatie en data zijn in overleg te bepalen. 

De cursus Human behaviour & Gedragsverandering kun je als basis zien van deze spin-offs. 

Alumnikorting

Als alumnus van de academie voor Business studies kom je in aanmerking voor 10% korting. Geef dit dan s.v.p. bij de inschrijving aan en ook in welk jaar je deze hebt afgerond.

Toelatingseisen

Afgeronde HBO opleiding ofwel HBO werk en/of denk niveau.

Kunnen wij je helpen?

Heb je een vraag over een van onze opleidingen of ben je nog niet helemaal zeker van je keuze? Neem contact met ons op via de onderstaande knoppen of vraag vrijblijvend studieadvies aan.

Aanmelden voor deze opleiding

Lijkt deze opleiding je wat en wil je je graag aanmelden? Klik dan op onderstaande knop om naar het inschrijfformulier te gaan.