Kennis en inzicht in de fundamenten van menselijk gedrag en gedragsverandering
Hoe kun je eigenaarschap bij medewerkers stimuleren? Hoe kun je ervoor zorgen dat veiligheidshelmen op de werkplek gedragen worden? En zo zijn er nog meer voorbeelden te bedenken waar bij je gedrag van mensen in een organisatie zou willen veranderen.
Wil je weten hoe je gedrag kunt beïnvloeden dan moet je weten wat er onder gedrag ligt. Kennis hiervan schept de mogelijkheid om gedrag enerzijds te begrijpen en anderzijds biedt het aanknopingspunten om gedrag in een gewenste richting te beïnvloeden.
Van begrijpen van gedrag naar beïnvloeden van gedrag.
In deze 7-daagse cursus word je ondergedompeld in het gedragswetenschappelijke aspect van menselijk gedrag. We starten bij de fundamenten en basisprocessen onder gedrag. Via het ombuigen van weerstanden, naar het doorbreken van gewoontepatronen, komen we uit bij het herkennen en begrijpen van dynamieken in en tussen groepen mensen. Om vervolgens via inzichten die betrekking hebben op de invloed van de sociale omgeving, te leren hoe je dit ook juist kunt inzetten om mensen te motiveren om het gedrag in een gewenste richting te veranderen.
In alle bijeenkomsten komen technieken en mogelijkheden aan bod die concrete handvatten bieden. Al deze inzichten worden in de laatste bijeenkomsten door jou, in samenwerking met medecursisten en docent, verwerkt in een concrete gedragsinterventie gericht op je eigen praktijkcasus. Dit zodat je na afloop van deze cursus er gelijk mee aan de slag kunt!
Doelgroep
Professionals die zich bezig houden met menselijk gedrag en dit willen beinvloeden, zoals bijvoorbeeld leidinggevenden, teamleiders, HRM-professionals, (technisch)bedrijfskundigen, zorgmedewerkers, coaches, veiligheidskundigen, organisatieadviseurs, beleidsmedewerkers.
Hierna kun je
- Gedragsbepalende factoren signaleren en aanpassen zodat je het gewenste gedrag kunt bereiken.
- Beïnvloedingstechnieken inzetten om de gedragsverandering te bereiken.
- Toelichting geven op het waarom en het nut van deze aanpassingen aan de hand van wetenschappelijke inzichten op het gebied van gedragsverandering.
Te verbeteren competenties
Je werkt aan de volgende competenties:
Conceptueel denken, creatief denken, analyserend vermogen, motiveren en beargumenteren, mens sensitiviteit, aanpassingsvermogen, mensgericht leiderschap, omgevingsbewustzijn, kritisch denken, anticiperen, flexibiliteit.
Opbouw
Gedrag en gedragspatronen op het niveau van het individu en de groep of organisatie worden vanuit een gedragswetenschappelijke invalshoek bekeken. Herkennen, begrijpen en weten hoe te beïnvloeden is de opzet van de bijeenkomsten
Iedere bijeenkomst staat een ander thema centraal. Op een interactieve manier, met ruimte voor humor, komen de belangrijkste inzichten rondom gedragsverandering en gedragsbeinvloeding voorbij.
In de bijeenkomsten wordt ook een vertaling naar jouw praktijk gemaakt. Brainstormsessies (al dan niet gecombineerd met een boswandeling) waarin je samen de vertaalslag maakt van theorie naar jouw praktijk, helpen je om aan het einde tot een concrete gedragsinterventie te kunnen komen. Oefenen met de materie aan de hand van casuïstiek maakt ook onderdeel uit van het programma. Tussen de bijeenkomsten door ga je middels een aantal kleine veldonderzoeken dieper in het het te veranderen gedrag in jouw praktijk. Op deze manier krijg je voldoende kennis en inzicht om een passende interventie te bedenken.
Programma
Thema’s
Dag 1: Fundamenten en basisprocessen menselijk gedrag
Dag 2: Weerstanden en hoe deze om te buigen
Dag 3: Gewoonten en hoe deze te beïnvloeden
Dag 4: Wat is de invloed van de sociale omgeving op het gedrag en hoe kun je dit beïnvloeden?
Dag 5: Dynamieken, patronen en gedrag in groepen/organisaties
Dag 6: Brainstorm: Welke beïnvloedingstechnieken passen bij jouw casuïstiek? Hoe kun je dit vertalen naar concrete interventies?
Dag 7: Presentaties van interventies
Planning
Start voorjaar 2024: dinsdagen (inschrijving sluit op woensdag 10 april 2024)
Lesdata: 7 mei, 14 mei, 21 mei, 28 mei, 4 juni, 11 juni, 18 juni
Incompany
Deze cursus wordt enkel via de open inschrijving aangeboden.
Praktische informatie
Het programma bestaat uit 7 lesdagen van 9.30 tot ongeveer 17.00 uur.
Locatie: Kasteel Limbricht, Allee 1, 6141 AV Limbricht
Catering en ondersteunende literatuur in de vorm van naslagwerken is inbegrepen in de kosten van de training.
Studiebelasting & Certificaat
Omdat wij ook weten dat werken en leren een pittige combinatie kan zijn zullen, behalve kleine veldonderzoeken naar gedrag, bijna geen voorbereidingsopdrachten verstrekt worden. Er is wel een voorbereiding wenselijk voor de laatste bijeenkomst. Hierin geef je een korte presentatie waarin je laat zien hoe je een concrete gedragshandeling in jouw praktijk zou kunnen beinvloeden.
De opleiding wordt afgesloten met een certificaat. Uitreiking hiervan is ook in de laatste bijeenkomst.
Contact
Tussen het moment van inschrijven en de eerste lesdag vindt via teams een intakegesprek met de docent plaats. Hiervoor ontvang je t.z.t. een uitnodiging.
Post-HBO reeks Human Behaviour
Deze cursus maakt onderdeel uit van de reeks Human Behaviour. In deze reeks staat menselijk functioneren, gedrag, drijfveren en hoe dit te beïnvloeden staan hierin centraal.
Naast deze cursus maakt ook de training Begrijpen van gedrag in gesprekken deel uit van deze reeks
Toelatingseisen
Afgeronde HBO opleiding ofwel HBO werk en/of denk niveau.
Kunnen wij je helpen?
Heb je een vraag over een van onze opleidingen of ben je nog niet helemaal zeker van je keuze? Neem contact met ons op. Wij zijn op werkdagen bereikbaar tussen 9.00 en 12.00 uur.
Aanmelden voor deze opleiding
Lijkt deze opleiding je wat en wil je je graag aanmelden? Klik dan op onderstaande knop om naar het inschrijfformulier te gaan.