Kennis en inzicht in de fundamenten van menselijk gedrag en gedragsverandering

Hoe zorg je ervoor dat mensen vaker de trap nemen in plaats van de lift? Hoe stimuleer je milieubewust gedrag op kantoor? Wat is een effectieve manier om de veiligheidsvoorschriften te laten volgen?

Al deze kwesties vragen om een gedragsbeinvloeding.

Gedragsbeinvloeding is de toepassing van psychologische principes achter het menselijk gedrag tot interventies op het niveau van de organisatie of het individu. 

In deze cursus krijg je inzicht in de fundamenten van menselijk gedrag. Begrip hiervan helpt om gedrag in een gewenste richting te beïnvloeden.

Gewoontes, weerstanden, de invloed van de sociale omgeving en motivatie worden vanuit  gedragswetenschappelijke invalshoek bekeken. Hierdoor leer je welke mogelijkheden er zijn om een gedragsverandering te bereiken.

Technieken gericht op nudging, boosting en rational overrides spelen in op deze mogelijkheden en bieden concrete handvatten om het gedrag in de gewenste richting te beïnvloeden.

Doelgroep

Professionals die zich bezig houden met menselijk gedrag zoals bijvoorbeeld leidinggevenden, teamleiders, HRM-professionals, (technisch)bedrijfskundigen, zorgmedewerkers, coaches, veiligheidskundigen, communicatieprofessionals, beleidsmedewerkers.

Hierna kun je

  • Gedragsbepalende factoren aanpassen zodat je het gewenste gedrag kunt bereiken.
  • Beïnvloedingstechnieken inzetten om gedragsverandering toe te passen.
  • Toelichting geven op het waarom van deze aanpassingen aan de hand van wetenschappelijke inzichten op het gebied van gedragsverandering.

Te verbeteren competenties

Je werkt aan de volgende competenties:

Motiveren, samenwerken, leiderschap, overtuigen, conceptueel denken, creatief denken, analyserend vermogen, aanpassingsvermogen, mensgericht leiderschap, omgevingsbewustzijn, kritisch denken, anticiperen.

Details

Niveau post HBO
Duur 3 tot 6 maanden
Eerstvolgende startdatum 23-03-2023
Locatie Sittard
Erkenning Certificaat
Kosten 3.495,00
Alle details weergeven

Deze opleiding kan voordelig worden gevolgd met inzet van het STAP-budget. Controleer hier of er nog STAP-budget beschikbaar is.

Vanaf 2 januari 2023 om 10:00 uur is het weer mogelijk om jouw persoonlijke STAP-budget aan te vragen. Wees er snel bij, er is maar een beperkt budget beschikbaar!

Opbouw

Iedere bijeenkomst staat een ander thema centraal. Op een interactieve manier, met ruimte voor humor, komen op een aansprekende wijze de belangrijkste inzichten rondom gedragsverandering en gedragsbeinvloeding voorbij.

In de middag wordt er een vertaling naar jouw praktijk gemaakt.

Dit wederom op interactieve wijze waarbij een klein veldonderzoek onderdeel uitmaakt van de opzet, naast actieve deelname aan brainstormsessies en samenwerken in intervisiegroepen. Oefenen met de materie en casuïstiek oplossen maakt ook onderdeel uit van het programma .

De opleidingsdagen zijn om de week op donderdag gepland.

Programma

Thema’s

Dag 1: Fundamenten en basisprocessen menselijk gedrag; bewust en onbewust gedrag.

Dag 2: Weerstanden en hoe deze om te buigen

Dag 3: Gewoonten en hoe deze te beïnvloeden

Dag 4: Wat is de invloed van de sociale omgeving op het gedrag en hoe kun je dit beïnvloeden?

Dag 5: Motivatie en hoe dit te beïnvloeden

Dag 6: Beïnvloedingstechnieken: nudging, boosting en rational overrides

Dag 7: Behaviour design: welke beïnvloedingstechnieken passen bij jouw casuïstiek? Hoe kun je dit vertalen naar interventies?

 

Planning

Start voorjaar 2023

Lesdata: 23 maart, 6 april, 20 april, 11 mei, 25 mei, 1 juni, en 15 juni.

Startdatum
23-03-2023
Prijs
3.495,00
Variant
Dag
Bijeenkomsten
7 bijeenkomsten
Locatie
Kasteel Limbricht

Praktische informatie

Het programma bestaat uit 7 dagen van 9.30 tot 17.00 uur. 

Locatie Kasteel Limbricht. Allee 1, 6141 AV Limbricht

Catering en ondersteunende literatuur in de vorm van een naslagwerk is inbegrepen in de kosten van de opleiding.

Omdat wij ook weten dat werken en leren een pittige combinatie kan zijn zullen tussen de bijeenkomsten door geen voorbereidingsopdrachten verstrekt worden. Er is wel een voorbereiding wenselijk voor de laatste bijeenkomst. 

Deze cursus maakt onderdeel uit van de reeks Human Behaviour. Menselijk functioneren, gedrag, drijfveren en hoe dit te beïnvloeden staan hierin centraal.

Als je de smaak van studeren te pakken hebt, kun je hierna deelnemen aan Human behaviour & skills trainingen waarin je leert hoe je vaardiger kunt worden in het beïnvloeden van gedrag. Concreet oefenen in 1-op-1 situaties in gedragsbeïnvloeding staat in de 2-daagse trainingen centraal.Je oefent en krijgt gerichte feedback op jouw gedrag en handvatten om het gedrag van jou en de ander te veranderen, te beïnvloeden. Gericht op de skills: conflicthantering, onderhandelen.Signatuur van deze skills is wederom Human Behaviour en is gebaseerd op inzichten vanuit de gedragswetenschappen zoals Psychologie en Sociologie.

De cursus Human behaviour & Gedragsverandering kun je als basis zien van deze trainingen. 

De cursus en trainingen worden gegeven door docente Nathalie Willems van de Academie Business Studies. Door haar bevlogen manier van lesgeven zorgt ze ervoor dat jij als deelnemer door de aangeboden kennis geïnspireerd raakt om zelf aan de slag te gaan. Haar gedragswetenschappelijke achtergrond in combinatie met jarenlange ervaring als trainer in soft skills inspireerde haar om zelf deze cursus en trainingen voor professionals te ontwikkelen. Creativiteit, no-nonsense en humor kenmerken haar aanpak.

Tussen het moment van inschrijven en de eerste lesdag vindt via teams een intakegesprek met de docent plaats. Hiervoor ontvang je t.z.t. een uitnodiging.

Toelatingseisen

Afgeronde HBO-opleiding.

Kunnen wij je helpen?

Heb je een vraag over een van onze opleidingen of ben je nog niet helemaal zeker van je keuze? Neem contact met ons op via de onderstaande knoppen of vraag vrijblijvend studieadvies aan.

Aanmelden voor deze opleiding

Lijkt deze opleiding je wat en wil je je graag aanmelden? Klik dan op onderstaande knop om naar het inschrijfformulier te gaan.