Ben je benieuwd hoe het is om deze opleiding te volgen? Lees dan het ervaringsverhaal van Astrid en Nona die deze opleiding hebben afgerond.

Kennis en inzicht in de fundamenten van menselijk gedrag en gedragsverandering
Hoe kun je eigenaarschap bij medewerkers stimuleren? Hoe kun je ervoor zorgen dat veiligheidshelmen op de werkplek gedragen worden? Hoe krijg je medewerkers op de fiets ipv met de auto naar klanten? En zo zijn er nog meer voorbeelden te bedenken waar bij je gedrag van mensen in een organisatie zou willen veranderen.

Wil je weten hoe je gedrag kunt beïnvloeden dan moet je weten wat er onder gedrag ligt. Kennis hiervan schept de mogelijkheid om gedrag enerzijds te begrijpen en anderzijds biedt het aanknopingspunten om gedrag in een gewenste richting te beïnvloeden.

In 7 bijeenkomsten komen technieken en mogelijkheden aan bod die jou concrete handvatten bieden. Al deze inzichten worden door jou, in samenwerking met medecursisten en docent, verwerkt in een concrete gedragsinterventie gericht op je eigen praktijkcasus. Je kunt er dus na afloop van deze opleiding gelijk mee aan de slag!

Doelgroep

Voor professionals die zich bezig houden met (menselijk) gedrag en dit willen beïnvloeden.
Voor leidinggevenden, teamleiders, HRM-professionals, (technisch)bedrijfskundigen, zorgmedewerkers, coaches, veiligheidskundigen, organisatieadviseurs, beleidsmedewerkers.

Van begrijpen van gedrag naar beïnvloeden van gedrag
In deze opleiding word je ondergedompeld in het gedragswetenschappelijke aspect van menselijk gedrag. We starten bij de fundamenten en basisprocessen onder gedrag. Via het ombuigen van weerstanden, naar het doorbreken van gewoontepatronen, komen we uit bij het herkennen en begrijpen van dynamieken in en tussen groepen mensen. Om vervolgens via inzichten die betrekking hebben op de invloed van de sociale en fysieke omgeving, te leren hoe je dit ook juist kunt inzetten om mensen te motiveren om het gedrag in een gewenste richting te veranderen.

Hierna kun je

  • Gedragsbepalende factoren signaleren en aanpassen zodat je het gewenste gedrag kunt bereiken.
  • Beïnvloedingstechnieken inzetten om de gedragsverandering te bereiken.
  • Toelichting geven op het waarom en het nut van deze aanpassingen aan de hand van wetenschappelijke inzichten op het gebied van gedragsverandering.

Te verbeteren competenties

Je werkt aan de volgende competenties: Conceptueel denken, creatief denken, analyserend vermogen, motiveren en beargumenteren, mens sensitiviteit, aanpassingsvermogen, mensgericht leiderschap, omgevingsbewustzijn, kritisch denken, anticiperen, flexibiliteit.

Details

Niveau post HBO
Duur 3 tot 6 maanden
Eerstvolgende startdatum 11-11-2024
Locatie Sittard
Erkenning Certificaat
Kosten 3.495,00
Alle details weergeven

Opbouw

Gedrag en gedragspatronen op het niveau van het individu en de groep of organisatie worden vanuit een gedragswetenschappelijke invalshoek bekeken. Herkennen, begrijpen en weten hoe te beïnvloeden is de opzet van de bijeenkomsten

Iedere bijeenkomst staat een ander thema centraal. Op een interactieve manier, met ruimte voor humor, komen de belangrijkste inzichten rondom gedragsverandering en gedragsbeinvloeding voorbij.

In de bijeenkomsten wordt ook een vertaling naar jouw praktijk gemaakt. Brainstormsessies (al dan niet gecombineerd met een boswandeling) waarin je samen de vertaalslag maakt van theorie naar jouw praktijk, helpen je om aan het einde tot een concrete gedragsinterventie te kunnen komen. Oefenen met de materie aan de hand van casuïstiek maakt ook onderdeel uit van het programma. Tussen de bijeenkomsten door ga je middels een aantal kleine veldonderzoeken dieper in het het te veranderen gedrag in jouw praktijk. Op deze manier krijg je voldoende kennis en inzicht om een passende interventie te bedenken.

Programma

Thema’s

Dag 1: Fundamenten en basisprocessen menselijk gedrag

Dag 2: Weerstanden en hoe deze om te buigen

Dag 3: Gewoonten en hoe deze te beïnvloeden

Dag 4: Wat is de invloed van de sociale omgeving op het gedrag en hoe kun je dit beïnvloeden?

Dag 5: Dynamieken, patronen en gedrag in groepen/organisaties

Dag 6: Brainstorm: Welke beïnvloedingstechnieken passen bij jouw casuïstiek? Hoe kun je dit vertalen naar concrete interventies?

Dag 7: Presentaties van interventies

 

Planning

Lichting 4: Start najaar 2024: maandagen (inschrijving sluit op dinsdag 27 augustus)

Intake: september en oktober (via teams)

Lesdata: 11 november, 9 december, 13 januari, 10 februari, 24 februari, 10 maart, 7 april

Startdatum
11-11-2024
Prijs
3.495,00
Bijeenkomsten
7 bijeenkomsten
Locatie
Kasteel Limbricht
Beschikbare plaatsen
Beschikbaar

Incompany

De opleiding wordt enkel in de open inschrijving aangeboden.

Praktische informatie

De opleiding bestaat uit 7 lesdagen van 9.15 tot ongeveer 17.00 uur. 

Locatie Kasteel Limbricht: Allee 1, 6141 AV Limbricht

Catering en ondersteunende literatuur (naslagwerken) zijn inbegrepen. 

Studiebelasting & Certificaat
Omdat wij ook weten dat werken en leren een pittige combinatie kan zijn zullen, behalve kleine veldonderzoeken naar gedrag, bijna geen voorbereidingsopdrachten verstrekt worden. Er is wel een voorbereiding wenselijk voor de laatste bijeenkomst. Hierin geef je een korte presentatie waarin je laat zien hoe je een concrete gedragshandeling in jouw praktijk zou kunnen beinvloeden.
De opleiding wordt afgesloten met een certificaat. 

Voor vragen en meer informatie: nathalie.willems@zuyd.nl

Toelatingseisen

Hbo werk en/of -denk niveau

Intake
Tussen het moment van inschrijven en de eerste lesdag vindt er via teams een persoonlijke intake met de docent plaats. Hiervoor ontvang je een uitnodiging.

Post hbo reeks

De Post hbo reeks “Human Behaviour” biedt een diepgaande verkenning van het menselijk functioneren, gedrag, drijfveren en methoden om verandering en beïnvloeding te bewerkstelligen. De reeks bestaat uit drie afzonderlijke opleidingen die afzonderlijk te volgen zijn maar zeker ook in samenhang.

  1. Human Behaviour & Gedragsverandering (7 dagen): Verdieping in menselijk gedrag en de onderliggende motivaties. Leer effectieve manieren om gedrag te beïnvloeden, inclusief het ontwikkelen van concrete interventies.
  2. Gedrag en Dynamieken in Organisaties (8 dagen):
    Focus op uitdagend gedrag op individueel, groeps- en organisatieniveau. Verken dit gedrag vanuit drie invalshoeken: Biomimicry, Systeemtheorie en Organisatie- en Crossculturele sociologie. Het doel is begrip te ontwikkelen en vaardigheden aan te leren om effectief te navigeren binnen deze dynamieken.
  3. Gedrag in Interactie (7 dagen): Deze opleiding richt zich op interactie en interpersoonlijke dynamiek. Het begint met het begrijpen van gedrag, gevolgd door het leren verbinden met anderen door middel van bewezen methoden zoals motiverende gespreksvoering en verbindende communicatie. Eigen casuïstiek uit je eigen praktijk wordt gebruikt voor oefening en feedback, om je gedragsrepertoire uit te breiden.

Als afgestudeerde aan een van de opleidingen uit deze reeks heb je de mogelijkheid om deel te nemen aan BreinBruis bij Zuyd Hogeschool locatie Ligne, waar je met andere alumni diepgaander kunt werken aan gedragsinterventies. Deze bijeenkomsten worden 3 keer per jaar georganiseerd zonder extra kosten.

Reviews van deelnemers

Enkele reacties van deelnemers na afloop van de opleiding:

 ‘Ik vond het fijn om meer te leren over de basisprincipes van gedrag, waar dit vandaan komt en hoe je dit in het dagelijks leven kunt herkennen.’

‘De opleiding is een mooie toevoeging op de theorie van coaching, hiermee heb ik praktisch en snel inzicht in gedrag op de werkvloer en kan ik sneller schakelen in reacties van invloed op dit gedrag.’

‘Ik heb geleerd om gedrag vanuit meerdere invalshoeken te bekijken en ben me bewust van mijn eigen vooroordelen.’

‘Na het volgen van de opleiding kan ik gedrag binnen een groep analyseren en vervolgens hier de juiste beïnvloedingstechniek op inzetten’

“De cursus heeft handvaten gegeven om gedrag en onderliggende factoren echt te begrijpen. Met deze stevige basis voel ik me klaar om het in de praktijk toe te passen.

“De docent was goed, de theorie wordt op een leuke manier overgebracht”

Over de trainer

Portretfoto van Nathalie Willems

‘Om gedrag te kunnen veranderen moet je allereerst gedrag begrijpen”

Onze trainer Nathalie Willems is een gepassioneerde expert op het gebied van gedragsverandering. Met een achtergrond in organisatiesociologie en gedragsverandering heeft Nathalie uitgebreide ervaring in het ontwikkelen en geven van cursussen en trainingen. Nathalie heeft een unieke benadering ontwikkeld die gebaseerd is op begrip, empathie en betrokkenheid in combinatie met gedragswetenschappelijke inzichten. Gedragsverandering staat centraal in alles wat onze trainer doet. Door gedrag te begrijpen en effectieve strategieën voor verandering te ontwikkelen, helpt Nathalie individuen en groepen om hun doelen te bereiken en te groeien.

Nathalie Willems senior docent, coördinator post hbo opleidingen Human Behaviour

Kunnen wij je helpen?

Heb je een vraag over een van onze opleidingen of ben je nog niet helemaal zeker van je keuze? Neem contact met ons op. Wij zijn op werkdagen bereikbaar tussen 9.00 en 12.00 uur.

Aanmelden voor deze opleiding

Lijkt deze opleiding je wat en wil je je graag aanmelden? Klik dan op onderstaande knop om naar het inschrijfformulier te gaan.