Mandy Glezer heeft mede dankzij de opleiding Praktijkondersteuner Huisartsenzorg GGZ (POH GGZ) bij Zuyd Professional de slaapzorg binnen haar huisartsenpraktijk een nieuw leven ingeblazen. Dit resulteerde niet alleen in een snellere en effectievere slaapbehandeling binnen die praktijk, maar ook voor meer aandacht voor deze behandelvorm binnen de regio Oostelijk Zuid Limburg.

Patiënten in hun kracht zetten

Voorheen werkte Mandy tien jaar bij geestelijke gezondheidszorginstelling Mondriaan. “Ik heb altijd een fascinatie gehad voor de interactie tussen geest en gedrag”, vertelt ze. “Waarom doet iemand hetgeen dat ‘ie doet? En wat zijn de beweegredenen daartoe? Het verhaal achter het verhaal, daar ben ik van nature heel nieuwsgierig naar.” In de zoektocht naar meer regelmaat in haar werk, kwam Mandy bij Huisartsen Oostelijk Zuid-Limburg terecht. Hier vervul ik de functie van praktijkondersteuner geestelijke gezondheidszorg met een specialisatie in slaap- en stemmingsproblematiek”, legt Mandy uit. “Het mooiste aan mijn werk? Iemand in zijn kracht zetten op de moeilijke momenten in hun leven en vooral de persoonlijke groei van een patiënt te zien.”

Als praktijkondersteuner heeft Mandy een explorerende en adviserende rol richting de huisarts. Ze is verantwoordelijk voor het ondersteunen, begeleiden, behandelen of verwijzen van patiënten met psychische klachten. “Samen met de huisarts en mijn collega’s zorg ik voor de juiste zorg op de juiste plek.” De slaapzorg in de praktijk was volgens de huisarts aan verbetering toe. Hoe kunnen patiënten binnen de praktijk behandeld worden voor deze problematiek? Aan Mandy de taak om een nieuwe werkwijze te implementeren waarmee ze tijdens de opleiding POH GGZ van Zuyd aan de slag ging.

De implementatie van CGT-i in de huisartsenpraktijk

Mandy ging na een grondige literatuurstudie aan de slag met Cognitieve Gedragstherapie voor Insomnie, ook wel CGT-I genoemd. Deze gedragsmatige behandeling richt zich op kortdurende cognitieve behandeling van slaapproblemen en is bewezen effectiever dan slaapmedicatie. Het omvat verschillende elementen gericht op het verbeteren van slaap, zoals cognitieve therapie en ontspanningstechnieken. Maar ook gedragstherapie, zoals stimuluscontrole of slaaprestrictie. “Deze behandeling wordt vooral gegeven in de tweede en derde lijn, maar de wachttijden zijn hoog. Bovendien ondersteunen wetenschappelijke onderzoeken CGT-I behandeling binnen de eerstelijnszorg”, legt Mandy uit. “Slaapklachten komen veelvuldig voor bij psychische klachten. Snelle en optimale behandeling is dus noodzakelijk om chronische slapeloosheid te voorkomen.”

Door haar ervaringen met het implementatieplan tijdens de POH GGZ opleiding van Zuyd, heeft ze zich meer kunnen specialiseren in slaapproblematiek. Deze kennis wil ze heel graag met collega’s delen, want Mandy wil CGT-I nog meer bekendheid geven binnen huisartsenpraktijken én zorgorganisaties. Doordat de implementatie binnen de huisartsenpraktijk waar Mandy werkte zo geslaagd was, ontstond de ambitie om slaapzorg organisatiebreed voor de huisartsenpraktijken in Oostelijk Zuid Limburg te verbeteren. “Toen ik 2 jaar geleden in contact kwam met Dr Ingrid Verbeek, Somnoloog bij Kempenheaghe, en ik gevraagd werd deel te nemen aan de adviesgroep voor de ontwikkeling en implementatie van de CGT-i e-learning, twijfelde ik geen moment”, vertelt Mandy. “Ik ben na afronding van de POH GGZ begonnen met de Master Gezondheidsinnovatie bij Zuyd om als zorginnovator de slaapzorg binnen de eerste lijn verder te verbeteren”.

In samenwerking met Kempenhaeghe, het slaapgeneeskunde Centrum in Heeze, zorgde Mandy ervoor dat Huisartsen Oostelijk Zuid Limburg de eerste organisatie werd die een breed scholingsplan voor Insomnie inzet. Samen met Ingrid was ze ook verantwoordelijk voor het opleiden van zorgprofessionals op het gebied van slaap en CGT-i. Door deze succesvolle implementatie heeft Mandy zich kunnen ontwikkelen tot slaapexpert binnen de regio.

Praktijkondersteuner Huisartsenzorg GGZ, iets voor jou?

Wil jij net als Mandy aan de slag in de huisartsenzorg als praktijkondersteuner in de geestelijke gezondheidszorg? Tijdens de opleiding ga je concreet aan de slag met de implementatie van waardevolle ontwikkelingen binnen jouw stagepraktijk. Neem dan een kijkje op de opleidingspagina voor meer informatie!