Wat is strategisch management?

Strategisch management richt zich op de vraag hoe organisaties hun lange termijn doelen zo efficiënt en effectief mogelijk kunnen realiseren. Strategische besluiten bepalen de richting en betreffen structurele aspecten en processen.

Voor welke strategie is er gekozen? Hoe wordt die strategie geïmplementeerd? En hoe meet je het succes van de strategie?

Het bepalen van de strategie wordt onder andere gedaan door de strategisch adviseur, in samenspraak met het managementteam. Ben jij manager, projectleider, teamleider of adviseur en wil jij je verder ontwikkelen op het gebied van strategisch management? Dan is de strategisch management master echt iets voor jou! 

1. Sterktes en zwaktes van de organisatie onderzoeken

Het is belangrijk om te weten waar de sterktes en zwaktes liggen van de organisatie. Zo kun je je eigen krachten optimaal gebruiken, maar ook signaleren welke gebieden moeten worden verbeterd. Dit helpt je ook bij het bepalen van je doelstellingen.

2. Kansen en bedreigingen uit de markt signaleren

Bij strategisch management is het niet alleen belangrijk om te kijken naar het eigen bedrijf, maar ook naar trends in de markt. Op welke manier zijn deze trends van invloed op jouw organisatie? En welke kansen en bedreigingen kun je hierin herkennen?

3. Beïnvloeden, innoveren en inspireren van anderen

De uitdaging van de strategisch adviseur is om de strategie zo goed mogelijk te formuleren. Anderen inspireren en motiveren om van het plan realiteit te maken is de stap die daarop volgt.

Om de concurrentie voor te blijven is het belangrijk om continu te blijven innoveren. Hierbij is het essentieel om te luisteren naar je klanten.

Na het uitwerken van de strategie en het creëren van draagvlak binnen de organisatie, is het tijd om de strategie daadwerkelijk uit te voeren. De strategisch adviseur moet er nauwlettend op toezien dat het plan op de juiste manier wordt uitgevoerd.

Toe aan een nieuwe uitdaging?

Ben jij toe aan de volgende stap in je loopbaan en houd je wel van een uitdaging? Bekijk dan de mogelijkheden voor het volgen van een onze opleidingen of korte cursussen. Zuyd Professional helpt je verder in je carrière. #Blijfrelevant!

Masterclass Strategic Management

Ga jij het liefst aan de slag met strategische vraagstukken en wil je je hierin graag verder verdiepen? Denk dan eens aan de Masterclass Strategic Management.

Kunnen wij je helpen?

Heb je een vraag over een van onze opleidingen of ben je nog niet helemaal zeker van je keuze? Neem contact met ons op. Wij zijn op werkdagen bereikbaar tussen 9.00 en 12.00 uur.